Παραδόθηκε στον Elias το Βελεστίνο

0
0

Σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες

Το Βελεστίνο «παραδόθηκε» προχθές το βράδυ στην ασφυκτική πολιορκία του ΕLIAS, που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις που καταστράφηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες. Ο χείμαρρος Ξηριάς που διαπερνά την πόλη φούσκωσε και έσπασε σε δύο σημεία, με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να πλημμυρίσουν όλο το Βελεστίνο. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ η ορμή του νερού ήταν τέτοια που παρέσυρε ό,τι έβρισκε στο πέρασμά της.

«Πνιγόμαστε» η κραυγή αγωνίας που απηύθυναν μέσα στο σκοτάδι, καθώς υπήρξε ταυτόχρονα και διακοπή ηλεκτροδότησης σε αρκετά σημεία, κάτοικοι πο βρίσκονται κοντά στον Ξηριά.

Αδυνατούσα να πιστέψουν πως για μία ακόμη φορά βρίσκονταν στο μάτι του κυκλώνα, ανήμποροι να αντιδράσουν στον όλεθρο που ερχόταν.

Πολλοί λένε ότι το ποτάμι δεν είχε καθαριστεί σε όλο του το μήκος, με αποτέλεσμα μόλις άρχισε να πέφτει η δυνατή βροχή η στάθμη του νερού να ανεβεί πολύ γρήγορα και να γίνει υπερχείλιση.

Για να μην κινδυνεύσουν οικογενειάρχες «φυγάδευσαν» τα παιδιά τους σε άλλες γειτονιές του Βελεστίνου που δεν υπήρχε τόσο μεγάλο πρόβλημα, ενώ επίσης αρκετοί ήταν εκείνοι, οι οποίοι =μόλις άρχισε η έντονη βροχόπτωση μπήκαν στα αυτοκίνητα με κατεύθυνση συγγενικά σπίτια σε άλλες περιοχές, που εκείνη την ώρα δεν βρισκόταν στο «μάτι του κυκλώνα».

Με το πρώτο φως της ημέρας χθες φάνηκε και το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί επαγγελματίες και σπίτια. Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στην περιοχή Τσιφλίκι, ενώ πληγές μετράει και ο παλιός συνοικισμός.

Με τις μάνικες στα χέρια και τις σκούπες επ’ ώμου προσπαθούσαν οι πληγέντες να απομακρύνουν τις φερτές ύλες και να καθαρίσουν πεζοδρόμια, υπόγεια, αυλές και ισόγεια από τα νερά και τις λάσπες.

«Μην έρθουν να ζητήσουν ψήφο. Καταστραφήκαμε. Δεν αξιώθηκαν να βαθύνουν το ρέμα, να μεγαλώσουν τις γέφυρες και γι’ αυτό από την αγορά έως το Τσιφλίκι πνιγόμαστε, δήλωσε στο mousiko vagoni, έμπλεος οργής ο επιχειρηματίας Θανάσης Σαμαράς, ο οποίος διατηρεί επιχείρηση ηλεκτρικών στην είσοδο του Βελεστίνου και έχει υποστεί ζημιές, που όπως λέει προσεγγίζουν τις 500.000 ευρώ.

Πολλά σπίτια και επιχειρήσεις για μία ακόμη φορά βρέθηκαν στο στόχαστρο, με τους κατοίκους να προσπαθούν χθες να καθαρίσουν τους χώρους από τις λάσπες

Δρόμοι κατέρρευσαν

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί το οδικό δίκτυο στην περιοχή του Βελεστίνου. Δρόμοι που είχαν πρόσφατα ασφαλτοστρωθεί ξεφλουδίστηκαν, ενώ σε διάφορα σημεία, όπως για παράδειγμα έξω από το 2ο δημοτικό σχολείο, παραπέμπουν σε σκηνικό πολέμου. Ο δρόμος είναι βομβαρδισμένος και κομμένος σε πολλά σημεία, ενώ από την ορμή του νερού είναι χαρακτηριστικό ότι τμήματα της ασφάλτου κατέληξαν μέσα σε παρακείμενα σπίτια και χωράφια.

Το οδόστρωμα υπό το βάρος των μεγάλων όγκων νερού και λάσπης κατέρρευσε σε πολλά σημεία

Ανυπολόγιστες ζημιές υπέστη και η κτηνοτροφία στην περιοχή, ενώ απροσπέλαστοι είναι ακόμη οι αγροτικοί δρόμοι. Οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι θα χρειαστεί να περάσουν μέρος, προκειμένου να προβούν σε καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί, ώστε στη συνέχεια να καταθέσουν αιτήσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.