Πανσέληνος Οκτωβρίου: Γιατί ονομάζεται το «Φεγγάρι του Κυνηγού»

0
3

Πλησιάζει η πανσέληνος Οκτωβρίου για το 2023, γνωστή και ως το «Φεγγάρι του Κυνηγού», η οποία συμπίπτει με μια μεγάλη ημέρα για τον Ελληνισμό.

Ειδικότερα, το ολόγιομο φεγγάρι πρόκειται να λάμψει στο νυχτερινό ουρανό το ερχόμενο Σάββατο, 28 Οκτωβρίου, την ημέρα δηλαδή που γιορτάζουμε το μεγάλο «ΟΧΙ» που είπε η Ελλάδα στους Ιταλούς κατακτητές. Την ύψιστη φωτεινότητα της πανσελήνου θα την απολαύσουμε στις 11:24 το βράδυ ώρα Ελλάδας.

Όπως συμβαίνει πολλές φορές, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, το φεγγάρι θα φαίνεται πλήρες για δύο συναπτές ημέρες, ξεκινώντας από την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου.

Σημειώνουμε ότι η πανσέληνος Οκτωβρίου είναι γνωστή και ως «Φεγγάρι του Κυνηγού», με το λεξικό της Οξφόρδης να αναφέρει πως η πιο πρώιμη καταγεγραμμένη χρήση του συγκεκριμένου όρου χρονολογείται από το 1710 μ.Χ.

Όπως και κάθε πανσέληνος, έτσι και αυτή έχει πάρει το όνομά της από τους ιθαγενείς της Αμερικής. Σε αυτή την περίπτωση, το ολόγιομο φεγγάρι του Οκτωβρίου ήταν το «σημάδι» των κυνηγών να βγουν έξω και να κυνηγήσουν, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για τον χειμώνα.

Επιπλέον, τα χωράφια έχουν μόλις θεριστεί τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα τα ελάφια και λοιπά θηράματα να είναι πιο εύκολα ορατά.

Παράλληλα, τα θηράματα έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν βάρος, ενόψει του χειμώνα, και είναι πιο εύκολο να αιχμαλωτιστούν, ενώ προσφέρουν και ένα καλύτερο γεύμα.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.