Μήνυμα του Αντιδημάρχου Οικονομικών Ανδρέα Ζέρβα και εκ νέου υποψήφιο με τον συνδυασμό του Αχιλλέα Μπέου «Νέα Εποχή- Νέα Δυναμική»,

0
983

Το δικό του μήνυμα για τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής στέλνει ο αντιδήμαρχος οικονομικών και εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό του Αχιλλέα Μπέου «Νέα Εποχή- Νέα Δυναμική», Ανδρέας Ζέρβας.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρεται στην διαχείριση των οικονομικών, στα νέα έργα και στον προγραμματισμό που υπάρχει, ενώ απέκλεισε ενδεχόμενο αύξησης των δημοτικών τελών. Αναφέρεται στην «πληγή» των απαλλοτριώσεων, αλλά και στο «αγκάθι» των δανείων που παρέλαβε η δημοτική Αρχή.

Ως αντιδήμαρχος οικονομικών σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, πόσο δύσκολη ή εύκολη ήταν η διαχείριση των οικονομικών από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων σας;

Όταν το 2014 αναλάβαμε την τύχη του δήμου Βόλου, τα χρηματικά διαθέσιμα ήταν 6.090.047,30 ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 6.112.834,15 ευρώ.

Αντιλαμβάνεστε ότι το «ταμείο» που είχαμε στα χέρια μας, ουσιαστικά θα επέβαλλε οικονομική ακινησία. Ήταν ένα στοίχημα για τον ίδιο τον δήμαρχο, τον Αχιλλέα Μπέο και τη δημοτική αρχή να δημιουργήσουμε ένα ταμείο μέσω του οποίου, ο δήμος Βόλου, θα μπορούσε να επιτελέσει την αποστολή του, τόσο στηρίζοντας ενεργά τους ίδιους τους δημότες όσο και με τη δρομολόγηση έργων που είχε και έχει ανάγκη η πόλη.

Στο πλαίσιο αυτό και μέσα από χρηστή διαχείριση, καταφέραμε όχι μόνο να δημιουργήσουμε ένα ταμείο της τάξης των 21 εκατ. ευρώ, αλλά και να δρομολογήσουμε τρεις διαδοχικές μειώσεις δημοτικών τελών και δημοτικού φόρου για τους πολίτες όλων των δημοτικών ενοτήτων.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας μας, όταν κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την μεγάλη πρόκληση της πανδημίας του Covid 19, ο δήμος Βόλου ήταν στο πλευρό των πολιτών. Λάβαμε όλα τα μέτρα που προέβλεπαν οι νομοθεσίες, όπως μειώσεις ή και απαλλαγή βεβαίωσης μισθωμάτων από τα δημοτικά ακίνητα, μειώσεις στα τέλη κοινόχρηστου χώρου και χορήγηση χώρων ατελώς πεζοδρομίου και τραπεζοκαθισμάτων.

Απαλλάξαμε τους επαγγελματίες που ήταν σε αναστολή από τα δημοτικά τέλη και αναστείλαμε την καταβολή δόσεων ρυθμίσεων για τους πληγέντες.
Έχοντας πλήρη συναίσθηση της δοκιμασίας που περνούσε η τοπική κοινωνία, τη στηρίξαμε ενεργά και χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των δημοτικών υπηρεσιών, που αντιθέτως ενισχύθηκε.

Ο Δήμος Βόλου χρηματοδότησε από ίδιους πόρους μεγάλα έργα όπως πάρκινγκ Φιλελλήνων και δημοτικό θέατρο. Υπάρχει αντίστοιχος προγραμματισμός και για άλλα μεγάλα έργα; Κι αν ναι ποια είναι αυτά;

Από τις πρώτες αποστολές που μας ανέθεσε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ήταν η εύρεση πηγών χρηματοδότησης, μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ, ΠΔΕ κ.α. προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε εμβληματικά για την πόλη έργα. Αξιοποιήσαμε και αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμη πηγή χρηματοδότησης.

Και πλέον με την οικονομική υποδομή που έχουμε χτίσει τα τελευταία εννέα χρόνια σε επίπεδο δήμου Βόλου, μπορούμε να δρομολογήσουμε από ίδιους πόρους τα έργα που οραματιζόμαστε προς όφελος της πόλης και των πολιτών.

Και φυσικά, παρά τα σημαντικά έργα που ολοκληρώθηκαν και όσα εξελίσσονται,
ο προγραμματισμός δεν σταματά. Έχουμε ακόμη μεγάλο έργο να κάνουμε στη νέα θητεία. Για την ακρίβεια, τα καλύτερα έρχονται αλλά θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον δήμαρχο, στον κατάλληλο χρόνο.

Φωτιές, πλημμύρες, η κλιματική κρίση «χτύπησε» αισθητά τον δήμο Βόλου μέσα στο τρέχον έτος. Όλα αυτά θα επηρεάσουν την πολιτική σας και τον σχεδιασμό που γίνεται για τα δημοτικά τέλη το 2024;

Έχουμε αποδείξει και στο πρόσφατο παρελθόν, σε άλλες κρίσεις, όπως η υγειονομική, ότι ο δήμος Βόλου είναι ενεργά στο πλευρό του πολίτη. Δεν αυξήσαμε τα τέλη ούτε πρόκειται να το κάνουμε. Αντιθέτως στόχος μας παραμένει η περαιτέρω μείωσή τους. Και ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα από τον προγραμματισμό που έχει γίνει με την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού και στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες, πλην του Βόλου και της
Ν. Ιωνίας, όπου έχει ήδη ολοκληρωθεί και λειτουργεί, αλλά και μέσα από τη δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων που προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Προσωπικά πιστεύω ότι οι ενεργειακές κοινότητες, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που δρομολογούμε και θα αφήσουν ιστορία. Μέσα από αυτές θα εξασφαλίσουμε την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των δημοτικών κτιρίων και επιπλέον θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε δωρεάν ρεύμα σε 2.500 ευάλωτα νοικοκυριά.

Κάνοντας την αυτοκριτική σας κατά τη διάρκειας μιας θητείας στην οποία κληθήκατε να διαχειριστείτε πολλά θέματα, ποιο θα λέγατε ότι αποτελεί την μεγαλύτερη επιτυχία κι αντίστοιχα σε ποιο θέμα δεν έγιναν όλα όσα θα θέλατε;

Πιστεύω ότι οι απαλλοτριώσεις ήταν μία ανοιχτή «πληγή» που καταφέραμε να επουλώσουμε. Εκατοντάδες συμπολίτες μας, έβλεπαν επί σειρά ετών τις περιουσίες τους σε «ομηρία» χωρίς να μπορούν να τις αξιοποιήσουν αλλά και χωρίς να έχουν αποζημιωθεί.

Όταν το 2014 αναλάβαμε τα ηνία της πόλης εκκρεμούσαν απαλλοτριώσεις ύψους 30,5 εκατ. ευρώ. Ως δημοτική αρχή αποζημιώσαμε με ποσό άνω των 2,5 εκατ. ευρώ ιδιοκτήτες εκτάσεων και προχωρήσαμε σε άρσεις ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.
Αυτό που δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε είναι να αποπληρώσουμε νωρίτερα τα 35 συν 5 δάνεια που παραλάβαμε ώστε πολύ γρήγορα να αποδεσμευτούμε από τις παθογένειες του παρελθόντος, που συνεπάγονται κάθε χρόνο, μέχρι την αποπληρωμή τους, τοκοχρεολύσια ύψους 1,150 εκατ. ευρώ.

Ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα που έχετε θέσει;

Στην προηγούμενη θητεία καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την εκκαθάριση όλων των «αμαρτωλών» επιχειρήσεων του Δήμου Βόλου. Ενδεικτικά αναφέρω τα «βαρίδια» της ΔΗΤΕΒ, ΔΕΜΕΚΑΒ, Κ.Ο.Δ.Β. Σε αυτή τη θητεία δυστυχώς, η υγειονομική κρίση δεν μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε όλα όσα είχαμε σχεδιάσει. Όμως στη νέα θητεία, εφόσον οι δημότες μας τιμήσουν με την ψήφο τους, θα ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό μας και θα κάνουμε πολλά περισσότερα.

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους πολίτες του Βόλου;

Να επιλέξουν τον καλύτερο. Εκείνον που πιστεύουν ότι, ειδικά μετά τη διπλή θεομηνία που έπληξε τον Βόλο, θα καταφέρει να μας βγάλει από τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η πόλη γρήγορα και αποτελεσματικά. Εκείνον που έχει όραμα για την πόλη και έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι και χρήσιμος και αποτελεσματικός για τον Βόλο και τους κατοίκους του. Να επιλέξουν τον συνδυασμό του Αχιλλέα Μπέου, «Νέα Εποχή- Νέα Δυναμική» για έναν Βόλο ακόμη καλύτερο για όλους μας.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.