«Κωλοτούμπα» για το αιολικό; – Νέες φωτιές σε Κανάλια, Κερασιά, Κεραμίδι και Βένετο

0
5

Παρασκηνιακά η δημοτική αρχή Νασίκα φέρεται να μεθοδεύει την αποδυνάμωση της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί κατά της επένδυσης,

ασκώντας πιέσεις να αποσύρουν τις υπογραφές τους εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής που συμμετέχουν σ’ αυτή

Η δημοτική αρχή Νασίκα φέρεται να ασκεί πιέσεις για να αποδυναμωθεί η Συντονιστική κατά της επένδυσης- Ολο το παρασκήνιο

Τεταμένο είναι το κλίμα τις τελευταίες μέρες στην περιοχή των δημοτικών διαμερισμάτων Καναλίων, Κερασιάς, Βενέτου και Κεραμιδίου.

Πληροφορίες που κυκλοφορούν στα χωριά ότι επίκειται «κωλοτούμπα» στο θέμα του αιολικού πάρκου από τη δημοτική αρχή Νασίκα έχουν ανάψει φωτιές.

Υπό το βάρος της πίεσης των κατοίκων της περιοχής η δημοτική αρχή είχε ανακοινώσει ότι είναι αντίθετη κατά του έργου που αδειοδοτήθηκε στην περιοχή «Μαυροβούνιο» και δεσμεύτηκε ότι θα συνδράμει νομικά τη Συντονιστική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί και αγωνίζεται κατά της συγκεκριμένης επένδυσης.

Ωστόσο, φέρεται τώρα, παρασκηνιακά, να μεθοδεύει την αποδυνάμωση της επιτροπής, ασκώντας πιέσεις να αποσύρουν τις υπογραφές τους εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής που συμμετέχουν σ’ αυτή.

Ασφαλείς πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ λένε ότι, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καναλίων ενώ είχε υπογράψει το κοινό ψήφισμα και είχε αποδεχτεί να συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή που θα τρέξει νομικά την προσφυγή κατά της επένδυσης, με επιστολή του ανακοίνωσε στα υπόλοιπα μέλη ότι παραιτείται. Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές λένε μάλιστα πως φέρεται να εξέφρασε την εκτίμηση, ότι θα πρέπει το ζήτημα να επανεκτιμηθεί, γεγονός που έβαλε σε δεύτερες σκέψεις του υπόλοιπους κι άρχισαν να αναζητούν τα αίτια της αλλαγής στάσης του προέδρου.

Οι πληροφορίες λένε ότι συγγενικό του πρόσωπο κατέρχεται υποψήφιο με τον συνδυασμό του κ. Νασίκα στις προσεχείς εκλογές και πως στο πλαίσιο αυτό ασκήθηκαν πιέσεις. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι για ποιόν λόγο επισήμως ο δήμαρχος διαβεβαιώνει πως είναι στο πλευρό των κατοίκων που διαμαρτύρονται για τη συγκεκριμένη επένδυση και την ίδια στιγμή φέρεται παρασκηνιακά να «κινεί τα νήματα», ώστε να μην υπάρξει οργανωμένη αντίδραση κατά του έργου.

Για το θέμα ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Ελένη Παπαδημητροπούλου, η οποία αν και δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες, επιβεβαίωσε ότι πράγματι υπήρξε αποχώρηση των εκπροσώπων του Πολιτιστικού Συλλόγου Καναλίων από τη Συντονιστική.

«Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και ήδη νομικοί έχουν ενημερωθεί για να αναλάβουν να συγκεντρώσουν όλα εκείνα τα στοιχεία, ώστε να καταθέσουμε την προσφυγή κατά της αδειοδότησης του αιολικού πάρκου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος» πρόσθεσε η ίδια.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε και ζήτησε τη γνώμη και του Ηλία Τσούκα, από τα Κανάλια, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη συνέλευση που υπογράφηκε η κοινή απόφαση για τη συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής. Ο κ. Τσούκας ανέφερε πως αυτά που συμβαίνουν είναι «κωμικοτραγικά, όμως δεν πρόκειται κανείς να μας πιέσει να υποστείλουμε τον αγώνα, ώστε αυτή η επένδυση να μην προχωρήσει, γιατί θα είναι καταστροφική για την περιοχή μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και η επένδυση δεν θα γίνει. Ο χώρος είναι natura και η πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να μάς αγνοεί».

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έλαβε την «απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στη θέση «Μαυροβούνι» του Δήμου Ρήγα Φεραίου της Π.Ε. Μαγνησίας», της εταιρείας «Ενεργειακή Μαυροβουνίου ΙΚΕ», πριν από περίπου δύο και πλέον μήνες. Ο δήμος Ρήγα Φεραίου δεν είχε καν ενημερωθεί για το θέμα, μέχρι που το ανακάλυψε ο Σύλλογος Κερασιάς και ξεκίνησε η κινητοποίηση των κατοίκων και των άλλων περιοχή.

Σύμφωνα με τη μελέτη το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο θα είναι συνολικής ισχύος 80 MW, ενώ προβλέπονται και συνοδά υποστηρικτικά έργα, ενώ η εγκατάσταση θα αποτελείται από 16 ανεμογεννήτριες, κάθε μία απ’ αυτές θα έχει ύψος πύργου 127,5 μέτρα και διάμετρο ρότορα 145 μέτρα.

Στη Συντονιστική Επιτροπή αρχικά ήταν να συμμετέχουν οι Σωτήριος Γκανάτσιος, Ελένη Παπαδημητροπούλου, Νικόλαος Λεφούσης, Γεώργιος Μαρούκης, Ελένη Περγάντου και Σοφία Βλαχοπούλου. Πλέον παραμένουν όλοι, πλην του κ. Μαρούκη.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.