Κερασιά: Τριήμερο Υπεράσπισης του Πηλίου από την Αιολική Βιομηχανία

0
1

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου ανακοινώνει τη συμμετοχή του στο «Τριήμερο Υπεράσπισης του Πηλίου από την Αιολική Βιομηχανία», μια πολυθεματική εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και του ευρύτερου κοινού πάνω στις επιπτώσεις των βιομηχανικών αιολικών, καθώς και στην ανάδειξη της προστασίας της γης μας και του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της περιοχής μας.

Να θυμίσουμε ότι η εν λόγω εκδήλωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το τριήμερο 29 και 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2023, όμως λόγω της μεγάλης κακοκαιρίας που σημειώθηκε, αυτή αναβλήθηκε. Πρέπει να αναφέρουμε ότι κινητήρια δύναμη της εκδήλωσης είναι η «Συνέλευση Υπεράσπισης του Πηλίου από την αιολική βιομηχανία», ενώ συνεργαζόμενοι Φορείς είναι ο «Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κεραμιδιωτών», το «Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – Κέντρο Μελέτης Βοιβηίδος» (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.), ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Βενετιωτών», καθώς και ο Σύλλογος μας. Ακόμη, στην εκδήλωση αναμένεται μέχρι στιγμής να συμμετάσχουν η «Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης “Πρωτέας”», ο «Ορειβατικός Φοιτητικός – Φυσιολατρικός Ιατρικός Σύλλογος» (Ο.Φ.Ι.Σ.), η «Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών», τα «Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά», η «Συνέλευση προστασίας των Αγράφων», η «Ομάδα υπαίθριων δραστηριοτήτων “Serres Action”», ο «Οργανισμός προστασίας περιβάλλοντος “SOS Μαίναλο”», η «Κίνηση πολιτών για την προστασία των νησίδων», οι «Φίλοι των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου», η «Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης Σταγιατών», ο «Τουριστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Επαγγελματιών Τσαγκαράδας» και ο «Χώρος Κινημάτων – Στέκι Μεταναστ.ρι.ών Βόλου». Στο «Τριήμερο Υπεράσπισης» θα υπάρξουν διάφορες εκδηλώσεις, όπως προβολές, επισκέψεις σε Μουσεία, πεζοπορίες, ομιλίες ειδικών & επιστημόνων, αφηγήσεις για την ιστορία του τόπου, μουσικές βραδιές, ακόμη και συζητήσεις πάνω στο θέμα. Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

⦁ Προβολή του ντοκυμαντέρ «Ο ασκός του Αιόλου» (Κανάλια, ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. – Παρασκευή 20/10/23, ώρα 18:30),
⦁ Παρουσίαση – συζήτηση για τον αιολικό σταθμό στο Μαυροβούνι (Κανάλια, ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. – Παρασκευή 20/10/23, ώρα 21:00),
⦁ Περίπατος – ξενάγηση στην Κερασιά και στις δύο δομές του Συλλόγου μας το «Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου» και το «Μουσείο Ηλία Λεφούση» (τόπος συνάντησης: πλατεία Κάτω Κερασιάς, Σάββατο 21/10/23, ώρα 9:30πμ.)
⦁ Μεγάλη πεζοπορία (14 χλμ, 4:30 ώρες) στην περιοχή χωροθέτησης του αιολικού σταθμού (τόπος συνάντησης: Άνω Κερασιά, μνημείο 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ – Σάββατο 21/10/23, ώρα 12:00 πμ.)
⦁ Μικρή πεζοπορία (5,5 χλμ, 2:00 ώρες) στο δάσος της Άνω Κερασιάς (τόπος συνάντησης: Άνω Κερασιά, μνημείο 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ – Σάββατο 21/10/23, ώρα 12:30πμ.). Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας θα υπάρξει μανιταρογνωσία από τον «Χώρο Κινημάτων – Στέκι Μεταναστ.ρι.ών Βόλου».
⦁ Παρουσίαση του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – Κέντρο Μελέτης Βοιβηίδος (Κανάλια, ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. – Σάββατο 21/10/23, ώρα 19:00)
⦁ Ομιλίες – συζήτηση (Κανάλια, ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. – Σάββατο 21/10/23, ώρα 19:30)
⦁ Μουσική βραδιά (πλατεία Κ. Κερασιάς – Σάββατο 21/10/23, ώρα 22:00 μμ.)
⦁ Αφήγηση ιστορίας της Άνω Κερασιάς από τον κ. Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, πρόεδρο του Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς (πλατεία Άνω Κερασιάς – Κυριακή 22/10/23, ώρα 10:00)
⦁ Πεζοπορία – παράδοση ψηφίσματος (16 χλμ, 6 ώρες) στην Ι.Μ Φλαμουρίου (τόπος συνάντησης: πλατεία Άνω Κερασιάς, Κυριακή 22/10/23, ώρα 10:30)

Από το πρόγραμμα παρατηρείται ότι εκδηλώσεις στα χωριά του Κεραμιδίου και του Βενέτου δε θα γίνουν και αυτό διότι αναμένεται σε επόμενη φάση να ακολουθήσει νέα πολυθεματική εκδήλωση.

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου καλεί όλα τα μέλη, τους φίλους του χωριού, καθώς και όλους τους Κερασιώτες να συμμετάσχουν στη παρούσα εκδήλωση. Ακόμη, προσκαλεί όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, αλλά και αυτούς που θέλουν να ενημερωθούν, να παραβρεθούν στο «Τριήμερο Υπεράσπισης», το οποίο πρέπει να επισημάνουμε ότι έχει οργανωθεί με πολύ κόπο και πολύ μεράκι από όλους τους συντελεστές. Τέλος, προσκαλεί όλους τους τοπικούς Φορείς του Πηλίου να συνταχθούν στην προσπάθεια της αποτροπής για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Πήλιο. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί την αφορμή για γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων, καθώς και την ευκαιρία για την απαραίτητη ώσμωση προκειμένου όλοι οι Φορείς να βρουν κοινή πορεία πάνω στο θέμα.

Τελειώνοντας, πρέπει να επισημάνουμε ότι για το χωριό μας η εν λόγω δράση είναι μοναδική και πρωτόγνωρη. Οι επισκέπτες αναμένεται να εγκατασταθούν στην Κάτω Κερασιά και συγκεκριμένα στα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, καθώς και στον «Αβουρό» (όπισθεν της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου). Το Δ.Σ. του Συλλόγου καλωσορίζει με χαρά Φορείς και επισκέπτες, τους υποδέχεται στον βοτανικό παράδεισο του Βορείου Πηλίου και τους εύχεται καλή διαμονή.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.