Ερωτήσεις – απορίες για την ετοιμότητα πυροπροστασίας του Δήμου από τον Γιώργο Παπαδάμ

0
0

Ο δήμαρχος «χρεώνεται» λάθη και παραλείψεις, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, αναφέρει

Σφοδρή επίθεση κατά της δημοτικής αρχής Ρήγα Φεραίου και προσωπικά στον δήμαρχο Δημήτρη Νασίκα εξαπολύει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Παπαδάμ, καλώντας τον να αναλάβει την ευθύνη για «τραγικές παραλείψεις και λάθη τα οποία χρεώνεται» στο μέτωπο της πυρκαγιάς που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην περιοχή.

Ο κ. Παπαδάμ απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα, μέσω των οποίων καταγγέλλει έλλειψη μέτρων προστασίας, καθυστέρηση στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού πυροπροστασίας, ενώ επίσης αφήνει αιχμές σε βάρος του κ. Νασίκα, ο οποίος ως όφειλε, χθες μόλις συγκάλεσε σύσκεψη για την καταγραφή των ζημιών στον Αγ. Γεώργιο παρουσία κυβερνητικών παραγόντων, αποκλείοντας όμως τη συμμετοχή των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου.

«Να αναλάβει την ευθύνη ο δήμαρχος»

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες τραγικών και δυσάρεστων καταστάσεων στην περιοχή μας λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών που προκλήθηκαν σ αυτή.

Έχουμε χρέος όλοι να σταθούμε δίπλα στους πληγέντες αυτής της καταστροφής και να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί ως αιρετοί του δήμου Ρήγα Φεραίου.

Τραγικό συμβάν ο θάνατος ενός κτηνοτρόφου που απανθρακώθηκε μέσα στη μονάδα του και για τον οποίο εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.Ανεξάρτητα από την αιτία πρόκλησης αυτών επιβάλλεται να επισημάνουμε βασικά λάθη, παραλείψεις και αστοχίες από τους αρμόδιους. Ο καθένας από μας έχει μερίδιο ευθύνης, που πρέπει να αναλάβουμε, αλλά κυρίως ο δήμαρχος που μέχρι τώρα δεν είδα να αναλαμβάνει καμία ευθύνη. Φτάσαμε σε σημείο να έχουμε καταστροφές σε κτηνοτροφικές μονάδες, σε αγροτεμάχια, επιχειρήσεις. Έφτασε η φωτιά μέσα στο Βελεστίνο, στον Άγιο Γεώργιο, στην Κοκκίνα και προκύπτουν ερωτήματα όπως:

-ποιό ήταν το σχέδιο πυροπροστασίας του δήμου και πού εφαρμόστηκε;

-πού απασχολούνται οι συμβασιούχοι της πυροπροστασίας σήμερα, πού βρίσκονταν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς αλλά και πριν απ’ αυτή;

– για ποιό λόγο ο δήμαρχος προσέλαβε λιγότερα άτομα στην πυροπροστασία, από τον αριθμό που προκηρύχτηκε, αν και υπήρχε μεγάλος αριθμός αιτούντων και διαθέσιμο το αντίστοιχο ποσό για δράσεις πυροπροστασίας;

Θεώρησε ότι δεν χρειάζονται στην παρούσα χρονική στιγμή ή υπήρχε κάποια σκοπιμότητα στην επιλογή αυτή;

Με αρκετά μέλη της παράταξης μας βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς και οφείλω να πω ότι αρκετές φορές συνεργάστηκα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.
Είναι τραγική η κατάσταση με τα ξερά χόρτα στους οικισμούς του δήμου Ρήγα Φεραίου, κάτι που δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς και από δω και στο εξής. Να σημειωθεί ότι στο Βελεστίνο κάηκε ολοσχερώς επιχείρηση που βρίσκεται πάνω από το ρέμα, το οποίο παρά τις εκκλήσεις πολιτών το προηγούμενο διάστημα παρέμενε ακαθάριστο. Επίσης κινδύνεψε άμεσα το κέντρο υγείας Βελεστίνου εξαιτίας των ξερων χόρτων που υπάρχουν σε παρακείμενη έκταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εξάλλου είναι και ο οικισμός της Κοκκίνας, που δόθηκε εντολή εκκένωσης, όπου τα ξερά χόρτα έχουν κατακλύσει όλο το χωριό.

Επανειλημμένα έχει ζητηθεί από τον πρόεδρο της κοινότητας Περιβλέπτου ο καθαρισμός του οικισμού αυτού, χωρίς ανταπόκριση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.
Βέβαια αυτό που πρέπει να επισημάνουμε ιδιαίτερα ήταν η μεγάλη καταστροφή των κτηνοτρόφων σε ζωικό κεφάλαιο, ζωοτροφές και εγκαταστάσεις και για τα οποία εννοείται ότι θα ληφθούν μέτρα.

Οφείλουμε να επισημάνουμε τις παραλείψεις αυτές, όχι μόνο για την απόδοση ευθυνών, αλλά και για την πρόληψη που απαιτείται.

Δικαιολογημένη λοιπόν η οργή του κόσμου, στην οποία πρέπει όλοι να σταθούμε υπεύθυνα, όχι για λόγους ψηφοθηρικούς, αλλά για λόγους ουσίας και παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν για το σωστό αποτέλεσμα.

Σ’ αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμβάλουμε όλοι και να συμμετέχουμε.
Πώς όμως να συμμετέχουμε όταν σήμερα πραγματοποιήθηκε από το δήμο σύσκεψη στον Άγιο Γεώργιο για την καταγραφή των ζημιών με την παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου, χωρίς να έχουμε καμία ενημέρωση από το δήμαρχο για να παραβρεθούμε. Από ποιον συγκλήθηκε η σύσκεψη αυτή και για ποιό λόγο δεν ενημερώθηκαν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου;

Παρόλα αυτά εμείς θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων, φτάνοντας και σε συγκρούσεις, για το κοινό καλό.

Τέλος αν και είναι αυτονόητη η παρουσία των ανδρών πυροσβεστικής και αστυνομίας, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν και επίσης τους δημότες και τους εθελοντές για την αλληλέγγυα αντιμετώπιση του προβλήματος.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.