Εποχή Κουρέτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας – Τί οδήγησε στη μεγάλη ανατροπή

0
1826

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Με τα μάτια όλης της χώρας στραμμένα στη Θεσσαλία – όπου λόγω των καταστροφικών πλημμυρών πολιτικοί παρατηρητές και πολίτες ανέμεναν να δουν την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων – τελικά την Κυριακή συντελέστηκε μια επική αλλαγή, η οποία στα τέλη του καλοκαιριού θα ήταν αδύνατο για τον οποιονδήποτε να τη διανοηθεί…

Ο Δημήτρης Κουρέτας ανέτρεψε το αποτέλεσμα του α΄ γύρου και κατέκτησε σαρωτική νίκη σε βάρος του απερχόμενου περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού. Από αουτσάιντερ ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατάφερε να κάνει πραγματικότητα την «αλλαγή σελίδας» στην Περιφέρεια, όπου έμοιαζε ακλόνητος ο επί 13 χρόνια κυρίαρχος Κ. Αγοραστός.

Προφανώς για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο μια σειρά από παράγοντες και καταστάσεις – που εξελίχθηκαν την εβδομάδα μεταξύ α’ και β΄ γύρου – ώστε να  «κλειδώσει» ο θρίαμβος του Δημήτρη Κουρέτα.

Άγγιξε το 60% ο Κουρέτας – 50.000 ψήφους έχασε ο Αγοραστός

Αγγίζοντας το 60% ο Δημήτρης Κουρέτας σφράγισε την επικράτησή του την περασμένη Κυριακή… Ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας» έλαβε ποσοστό 59,68% και 155.638 ψήφους, ενώ στη νέα σύνθεση του 45μελούς Περιφερειακού Συμβουλίου θα διαθέτει 27 έδρες. Ο Κώστας Αγοραστός με τη «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» περιορίστηκε στο 40,32% και στις 105.140 ψήφους, με 12 έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Για να υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης επισημαίνεται πως ο Δημήτρης Κουρέτας κατά τον α’ γύρο είχε έρθει δεύτερος με ποσοστό 34,11% και 128.366 ψήφους, ενώ ο Κ. Αγοραστός έκοψε το νήμα πρώτος με ποσοστό 41,37% και 155.704 ψήφους.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει πως ο κ. Κουρέτας έλαβε την περασμένη Κυριακή επιπλέον 27.272 ψήφους, ενώ ο κ. Αγοραστός έχασε σχεδόν το 1/3 των ψηφοφόρων και για την ακρίβεια 50.564 ψήφους.

Τα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να συνεκτιμηθούν με το δεδομένο πως κατέγραψε «βουτιά» η συμμετοχή των πολιτών την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, καθώς στις κάλπες όλης της Θεσσαλίας προσήλθαν 272.361 ψηφοφόροι, συμμετέχοντας μόλις το 39,38% των εγγεγραμμένων.  Στον α΄ γύρο είχαν λάβει μέρος 404.967 ψηφοφόροι (ποσοστό 58,56%).

Σαρωτικό ήταν το προβάδισμα Κουρέτα στις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας με μοναδική εξαίρεση τις Σποράδες όπου προηγήθηκε με «βραχεία κεφαλή» ο Κώστας Αγοραστός.

Αναλυτικά:

 • Π.Ε. Λάρισας: Δ. Κουρέτας: 60,08%, Κ. Αγοραστός: 39,92%
 • Π.Ε. Καρδίτσας: Δ. Κουρέτας: 64,99%, Κ. Αγοραστός: 35,01%
 • Π.Ε. Μαγνησίας: Δ. Κουρέτας: 62,17%, Κ. Αγοραστός: 37,83%
 • Π.Ε. Τρικάλων: Δ. Κουρέτας: 52,13%, Κ. Αγοραστός: 47,87%
 • Π.Ε. Σποράδων: Κ. Αγοραστός: 50,42%, Δ. Κουρέτας: 49,58%

Εβδομάδα «αποκάλυψη» μεταξύ α΄ και β’ γύρου

Μέχρι να καταγραφεί στις κάλπες ο θρίαμβος του Δημήτρη Κουρέτα, μεταξύ α΄ και β΄γύρου, είχε προηγηθεί μια εβδομάδα «αποκάλυψη» που ανέτρεψε πλήρως το σκηνικό, ενώ θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί και ως «καταστροφή» για τον Κώστα Αγοραστό:

 • Μοιραία ήταν η παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος εμμέσως συσχέτισε την υπερψήφιση Αγοραστού με την ταχύτερη απόδοση αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς. Το γεγονός αυτό στην πληγωμένη Θεσσαλία προκάλεσε γενικευμένη οργή, ενώ αναδείχθηκε και συντηρήθηκε πλήρως από την απέναντι πλευρά. Συνάμα, καθώς η αναφορά Αυγενάκη θεωρήθηκε «εκβιαστική» απομάκρυνε αντί να φέρει ψηφοφόρους προς την παράταξη του περιφερειάρχη.
 • Οπερετικά χαρακτηριστικά έλαβε η μεταστροφή της Ελευθερίας Τζανακούλη υπέρ του Κώστα Αγοραστού, καθώς η κίνησή της κάθε άλλο παρά έπεισε τους πολίτες πως είχε οποιαδήποτε πολιτική ή αυτοδιοικητική αιτιολόγηση. Άλλωστε όλη η πορεία της κας. Τζανακούλη ταυτίστηκε με την πλήρη άρνηση (για να τεθεί κομψά) προς τον περιφερειάρχη, γεγονός που είχε καταδειχθεί ακόμη και από τη δήλωσή της μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον α’ γύρο. Από το τελικό αποτέλεσμα είναι εμφανές πως δεν πείστηκαν να την ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι της (οι «Ελεύθεροι Θεσσαλοί» έλαβαν 9,49%), ενώ διαφώνησαν ανοιχτά υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού της.
 • Εκ του αποτελέσματος προκύπτει πως δεν βοήθησε τον Κώστα Αγοραστό η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας – το βράδυ της Παρασκευής – στη Λάρισα. Η «νεοδημοκρατική… λύσσα για να βγει ο Αγοραστός» που εκπέμφθηκε από το σκηνικό στο κέντρο της πόλης αντισυσπείρωσε ευρύτατα τμήματα της θεσσαλικής κοινωνίας. Συνάμα, «υπενθύμισε» στους πολίτες πως αν θέλουν να στείλουν μήνυμα κατά της Κυβέρνησης – εξαιτίας της ακρίβειας, της πλήρους αποτυχίας στη διαχείριση όλων των κρίσεων τους τελευταίους μήνες και για όποιο λόγο είχε ο κάθε ψηφοφόρος – μπορούσαν απλά να καταψηφίσουν τον υποψήφιο περιφερειάρχη που αγκάλιαζε ο Πρωθυπουργός.
 • Προφανέστατα και στην κάλπη της περασμένης Κυριακής βάρυνε η ιστορική καταστροφή που υπέστη η Θεσσαλία από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου με τον Κώστα Αγοραστό να υφίσταται συντριβή στις πληγείσες περιοχές, ενδεικτικά: Μεγάλο Ευίδριο Δ. Φαρσάλων 24,60% (46,96% είχε λάβει το 2019), Σωτήριο Δ. Κιλελέρ 27,03% (71,37% το 2019), Αχίλλειο Δ. Κιλελέρ 28,28%.

Σε ότι αφορά το «φίνις» της καμπάνιας από την πλευρά του Δημήτρη Κουρέτα, επιγραμματικά:

 • Αξιοποίησε όλα τα λάθη που έγιναν από το απέναντι «στρατόπεδο».
 • Δεν όξυνε την αντιπαράθεση σε προσωπικό επίπεδο με τον Κώστα Αγοραστό.
 • Επέμεινε να προτάσσει την ανάγκη ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, με το αίτημα αυτό να είναι ακόμη πιο ισχυρό στην τοπική κοινωνία μετά την καταστροφή του Σεπτεμβρίου.
 • Με τις παρεμβάσεις του ανέδειξε τα χαρακτηριστικά του μετριοπαθούς τεχνοκράτη που συνθέτουν το προφίλ του.
 • Δεν έγινε η παραμικρή κίνηση που να τον ταυτίζει με τα κόμματα που στήριζαν την υποψηφιότητά του και πολύ περισσότερο με τις ηγεσίες τους.

Όταν ο Δ. Κουρέτας είχε σκιαγραφήσει στη larissanet τα βήματα για την Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

Νέα επικαιρότητα αποκτούν οι αναφορές που είχε κάνει ο Δημήτρης Κουρέτας – νεοεκλεγείς πλέον περιφερειάρχης Θεσσαλίας, υποψήφιος περιφερειάρχης τότε – στο φύλλο της larissanet (Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023), όταν σκιαγράφησε το όραμά του για την «Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας».

Αποκατάσταση ζημιών – Αντιπλημμυρική θωράκιση

Σε ότι αφορά το σχέδιό του τόσο για την αποκατάσταση των πληγών που άφησε η κακοκαιρία, όσο και για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας ο κ. Κουρέτας είχε δηλώσει τα εξής: «Ως πρώτιστο μέλημα παραμένει η περισυλλογή των νεκρών ζώων. Τονίσαμε ότι χρειάζεται να έρθουν στην περιοχή ειδικές Μονάδες, όπως το Τάγμα Χημικού Πολέμου, για να προλάβουμε τους υγειονομικούς κινδύνους που ελλοχεύουν. Εστιάσαμε στην αναγκαιότητα αποτίμησης της κατάστασης των εδαφών, ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν τι και πότε μπορούν να καλλιεργήσουν αλλά και στην ταχύτατη απόδοση των οφειλομένων αποζημιώσεων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους. Είναι αδήριτη ανάγκη ο κόσμος να μπορέσει να πατήσει ξανά στα πόδια του!

Σε ό,τι αφορά στις υποδομές, θέσαμε το ζήτημα της ταχείας αποκατάστασης των αναχωμάτων και των φραγμάτων, την δημιουργία υδατοδεξαμενών και την αναγκαιότητα ελέγχου της βατότητας του οδικού δικτύου. Προτείναμε επίσης να διεκδικηθεί η ανέγερση νέων κατοικιών στις περιοχές όπου τα σπίτια δεν μπορούν να κατοικηθούν, εντός 6 μηνών, κατά το μοντέλο που εφαρμόσθηκε πριν την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εξαρχής προτείναμε ακόμη τη δημιουργία ενός Γραφείου Εξυπηρέτησης Πολιτών που θα δίνει λύσεις σε προβλήματα που χρονοτριβούν και τη δημιουργία μιας ομάδας Task Force, ικανή να υποστηρίξει το μεγάλο εγχείρημα της Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Τέλος, είναι απολύτως επιβεβλημένη η ανάκτηση των αρμοδιοτήτων που αφαίρεσε η Κυβέρνηση από τον κ. Αγοραστό.

Σε ό,τι αφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση, αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα μας, με ό,τι και όσα προβλέπουν οι σχετικές μελέτες. Πρόκειται για μεγάλη παρέμβαση που εντάσσεται στο πολυεπίπεδο εγχείρημα της ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ της Θεσσαλίας, με τους προβλεπόμενους πόρους».

Μοντέλο διοίκησης

Σε άλλο σημείο ο Δημήτρης Κουρέτας είχε περιγράψει το μοντέλο διοίκησης που θα ακολουθούσε, εφόσον οι πολίτες του έδιναν με την ψήφο τους αυτή τη δυνατότητα. Είχε πει χαρακτηριστικά: «Η δική μου υποψηφιότητα, σε αντίθεση με την καταστροφή που μας κληροδοτεί ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, σηματοδοτεί μια νέα αρχή, την ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ της Θεσσαλίας. Αυτό το τεράστιο εγχείρημα, υλοποιείται μόνο με έναν άλλο τρόπο διοίκησης. Εμπιστεύομαι τους άξιους και ικανούς, ανεξαρτήτως  κομματικών  προτιμήσεων. Και όχι  ημέτερους που υπηρετούν «στεγανά»!

Είδαμε που μάς οδήγησαν όλα αυτά! Πορεύομαι με την επιστημονική κοινότητα, τους παραγωγικούς και κοινωνικούς εταίρους. Και όχι τους εργολάβους. Στις εκλογές κατεβαίνω με επίγνωση και προετοιμασμένος. Με επιστημονικά άρτιες προτάσεις, επιμελώς επεξεργασμένες από ένα σύνολο άξιων επιστημόνων. Με λίγα λόγια την δική μας εμπροσθοβαρή και αυτοδιοικητική πρόταση, καλούνται άξιοι άνθρωποι να την υπηρετήσουν με το καθαρό τους μητρώο».

Προγραμματικές θέσεις

Κλείνοντας, ανέδειξε τις βασικές προγραμματικές θέσεις του: «Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ της Θεσσαλίας στο δικό μας πρόγραμμα προβλέπει έργα και δράσεις που οδηγούν την τοπική οικονομία και τους ανθρώπους της παραγωγής μπροστά. Το πρόγραμμά μας στηρίζεται σε επιστημονικές προσεγγίσεις όσον αφορά κρίσιμους τομείς όπως η ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής γεωργίας, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγονται με συνακόλουθη την ανάδειξη της υπεροχής των τοπικών μας προϊόντων, η προστασία των γαιών και εν γένει του περιβάλλοντος.

Συστήνουμε γι’ αυτό Φορέα «Πληροφόρησης του αγροτικού κόσμου και Προώθησης και Εμπορίας των αγροτικών μας προϊόντων». Για τη στήριξη του τομέα μεταποίησης, εμπορίου και υπηρεσιών από την πρώτη στιγμή περιγράψαμε την αναγκαιότητα λειτουργίας μιας Συμβουλευτικής δομής επιχειρηματικότητας. Για τον τομέα του Τουρισμού αναφερόμαστε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής και υποστήριξης με έργα ανάδειξής του.

Για τις νέες και τους νέους μας, περιγράφουμε αναλυτικά στο πρόγραμμά μας τις προτεινόμενες προωθητικές ενέργειες που απαιτεί η 4η βιομηχανική επανάσταση στην οποία εισερχόμαστε δειλά – δειλά. Για τον τομέα της Υγείας, πέρα από την αυτονόητη ενίσχυσή του σε ανθρώπινο δυναμικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, δεσμευόμαστε για την ίδρυση Ξενώνα για ασθενείς τελικού σταδίου με καρκίνο. Για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, είναι εκ των ων ουκ άνευ επιβεβλημένη η σύσταση και λειτουργία Δομής Ολοκληρωμένης φροντίδας και υποστήριξης σε ηλικιωμένους. Κοντολογίς, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Τελικά, θα σας έλεγα ότι οι πολίτες έχουν να συγκρίνουν μια 13ετή θητεία που μας κληροδοτεί καταστροφή και αδιέξοδα με μια επιστημονικά επεξεργασμένη πρόταση, ρεαλιστική και αισιόδοξη που καλούνται να την υπηρετήσουν άνθρωποι άξιοι, έμπειροι και άφθαρτοι με ΤΑΧΥΤΗΤΑ και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ».

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Καθαρές θέσεις από Δ. Κουρέτα στη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Σε καλό κλίμα ήταν η συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η κυβέρνηση είναι πάντοτε προσηλωμένη στην κοινή προσπάθεια με την τοπική αυτοδιοίκηση για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και προσβλέπει σε μία δημιουργική συνεργασία για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας».

Συνάμα, από την κατ’ ιδίαν επαφή μόλις δύο 24ωρα μετά τη σαρωτική νίκη του κ. Κουρέτα έναντι του «γαλάζιου» Κώστα Αγοραστού, πέρα από τους ισχυρούς συμβολισμούς που προκύπτουν – καθώς ήταν η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη με αυτοδιοικητικό μετά τις πρόσφατες εκλογές –  απέδειξε στην πράξη πως ο κ. Κουρέτας δεν προσήλθε στο πρωθυπουργικό γραφείο για μια εθιμοτυπικού χαρακτήρα συζήτηση.

Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Θεσσαλίας, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε με δηλώσεις του, έθεσε τα εξής ζητήματα:

 • Ενημέρωση – Όπως επισήμανε ο κ. Κουρέτας: «Ζήτησα να έχω μια πρωτογενή ενημέρωση από το τι γίνεται, ποιος είναι o σχεδιασμός, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των έργων. (…) Mε διαβεβαίωσαν ότι θα την πάρω από τους υπεύθυνους υπουργούς πολύ σύντομα, δηλαδή από τον κ. Λιβάνιο, τον κ. Τριανταφυλλόπουλο και νομίζω και τον κ. Ταχιάο».
 • Νέο συντονιστικό όργανο – Για το συγκεκριμένο θέμα ο Δημήτρης Κουρέτας τόνισε πως «ζήτησα να συμμετέχω στο νέο συντονιστικό όργανο, το οποίο γίνεται για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Περιφέρειας στη σύνδεση με την κυβέρνηση και τους θεσμούς, το οποίο είχε διαταραχθεί».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης υπογράμμισε πως «είχα ακούσει και προεκλογικά τα περί ασυνεννοησίας με την κυβέρνηση. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος τεχνοκράτης, μετριοπαθής. Βλέπω ότι πριν συμπληρωθούν δύο μέρες (από την εκλογή μου) εγώ ήμουν εδώ κι ενημερώθηκα. Θεωρώ ότι θα είμαι 100% έτοιμος την 1/1 (που αναλαμβάνω ως περιφερειάρχης). Θεωρώ ότι αυτό εκτιμήθηκε και από τον πρωθυπουργό».

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.