Πρωτόγνωρο φαινόμενο με ασύλληπτο μέγεθος και ταχύτητα ανέμων 7 μποφόρ χαρακτήρισε το φαινόμενο των πυρκαγιών που έληξε την περασμένη εβδομάδα την περιοχή ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας. Σημαντικές είναι οι ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο όπου μόνο στον Άγιο Γεώργιο βρήκαν θάνατο 2.500 ζώα, ενώ ο Δήμος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 26 Ιουλίου.
Όπως είπε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ, οι φλόγες με αυτές τις συνθήκες «έτρωγαν» χιλιόμετρα εκτάσεων σε δευτερόλεπτα και τόνισε ότι καταλυτικές ήταν οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, των εθελοντών αλλά και δημοτών που με τα αγροτικά τους μηχανήματα δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ώστε η φωτιά να μην προχωρήσει σε οικισμούς, γιατί κινδύνεψαν το Βελεστίνο, ο Άγιος Γεώργιος και η Κοκκίνα.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι το τραγικότερο συμβάν ήταν η απώλεια του 45χρονου κτηνοτρόφου στον Άγιο Γεώργιο Φερών, κάτι που δεν μπορεί να ξαναγίνει, αν και παρά τις εκκλήσεις των δικών του ανθρώπων και των άλλων κτηνοτρόφων που ήταν στο σημείο, όρμησε μόνος του πάνω στην αγωνία του για την κτηνοτροφική του μονάδα, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.
Για τη διερεύνηση των αιτίων των πυρκαγιών ο δήμαρχος είπε ότι στην περιοχή βρίσκεται ανακριτικό κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής από την Αθήνα, που κάνει περιπολίες με χρήση καμερών και άλλων μέσων και σύντομα αναμένεται το πόρισμα πως ξεκίνησαν ταυτόχρονα όλες αυτές οι εστίες φωτιάς.
Επίσης είπε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτική Προστασίας κ. Τριαντόπουλος συγκαλεί σύσκεψη για να ανακοινώσει τα ποσά που θα διαθέσει η Πολιτεία για ζωοτροφές και τον μηχανισμό που θα προμηθευτούν τα υλικά ανακατασκευής των κτηνοτροφικών μονάδων.
Στο Βελεστίνο, πέρα από μια επιχείρηση μπαρ που κάηκε, δεν υπήρχαν πολλές ζημιές σε κτίρια, παρά μόνο σε πολλά ποιμνιοστάσια και στο ζωικό τους κεφάλαιο.
«Μόνο στον Άγιο Γεώργιο κάηκαν 2500 ζώα, τα οποία τις προηγούμενες μέρες με εργολαβίες του Δήμου και με την υπόδειξη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Μαγνησίας έγινε η ταφή τους», τόνισε ο κ. Νασίκας.
Επίσης είπε ότι σε συνεννόηση με τους κτηνοτρόφους έγινε καταγραφή των απαιτούμενων υλικών (λαμαρίνες και ξύλα) για την ανακατασκευή των ποιμνιοστασίων, προκειμένου να κατασκευαστούν ξανά.
Τα ζώα που σώθηκαν από την πύρινα λαίλαπα, φιλοξενούνται σε γειτονικές κτηνοτροφικές μονάδες και υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι από τις καταστροφικές πυρκαγιές χάθηκε και σημαντικό φυτικό κεφάλαιο, όπως αμυγδαλιές μεταξύ Βελεστίνου – Κοκκίνας, όπου υπήρχαν πολλές καλλιέργειες και ήδη ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ.
Επίσης είπε ότι από την πρώτη στιγμή η Δημοτική Αρχή Ρ. Φεραίου έστειλε αίτημα και έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτατης ανάγκης από τις 26 Ιουλίου, για διάστημα έξι μηνών, μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2024. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, αυτό σημαίνει οικονομική ενίσχυση του Δήμου, δυνατότητα αναθέσεων εργολαβιών για τις κατασκευές και πρόσληψη προσωπικού για καθαρισμούς και άλλες ανάγκες των περιοχών που επλήγησαν.
Αναφορικά με τα αιτήματα του Δήμου Ρήγα Φεραίου, ο κ. Νασίκας είπε ότι το πρώτο αίτημα αφορά χρηματοδότηση 100.000 € για ζωοτροφές, όπως και το υλικό ανακατασκευής των κτηνοτροφικών μονάδων (λαμαρίνες, ξύλα και οικίσκους).
Ερωτηθείς για τις ευθύνες που υπάρχουν, ο δήμαρχος τόνισε ότι επειδή ακόμη οι πληγές είναι νωπές, ακόμη δεν φτάσαμε στο επιθυμητό επίπεδο για ικανοποίηση των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα είδη «την αυτοκριτική μας και τις εκτιμήσεις, επειδή έχω μάθει να μην κάνω τοποθετήσεις εν θερμώ, να την κάνουμε κάποια άλλη χρονική στιγμή».
Ο κ, Νασίκας απηύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες στην Πολιτική Προστασία, στην Πυροσβεστική του Βελεστίνου, στην Αστυνομία Βελεστίνου, τα εναέρια μέσα, στους εθελοντές και ιδιαίτερα στους δημότες που με τα αγροτικά τους μηχανήματα συνέβαλαν τα μέγιστα, ώστε η φωτιά να μην προχωρήσει σε οικισμούς.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε και δημόσια τον πρόεδρο της ΕΒΟΛ για τη συνδρομή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου με 24 τόνους ζωοτροφές που έστειλε στον Δήμο την πρώτη μέρα της καταστροφής, οι οποίες διανεμήθηκαν στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν.
Ακόμη είπε ότι υπάρχουν δεκάδες επιχειρήσεις, όπως οι Μύλοι Λούλη, επιχειρήσεις από τον Τύρναβο και ιδιώτες παραγωγοί ζωοτροφών που βοηθούν τους κτηνοτρόφους, που επίσης ευχαρίστησε.