Δημ. Λουφόπουλος: «Το 50% της γονιμότητάς τους έχασαν τα χωράφια – Πνιγήκαμε για να σωθεί η Λάρισα»

Ο Δημήτρης Λουφόπουλος είναι αγρότης στην περιοχή του Ριζομύλου

0
0

Το 50% της γονιμότητάς τους έχασαν τα χωράφια γύρω από την Κάρλα, τα οποία πλημμύρισαν για να σωθεί η Λάρισα, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Δημήτρης Λουφόπουλος αγρότης και τέως περιφερειακός σύμβουλος.

Όπως είπε, το νερό στα χωράφια, που βρίσκονται στην Κάρλα και πλημμύρισαν με νερό από τον Πηνειό, εξακολουθούν να έχουν περίπου 3 μ. νερό σε ύψος, κάτω από το οποίο βρίσκονται πομόνες και καρούλια με λάστιχα ποτίσματος που δεν είναι ορατά…
«Το νερό αυτό για να φύγει πρέπει να γίνει με μηχανικό τρόπο και άμεσα, όπως εξέταζαν χθες οι μηχανικοί που βρέθηκαν στα σημεία που υπάρχει πρόβλημα. Και ατό διότι κάθε μέρα η στάθμη του νερού ανεβαίνει και πλησιάζει στο Στεφανοβίκειο και ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα», έκρουσε κώδωνα κινδύνου.

Μεγάλες ζημιές σε εξοπλισμό και καλλιέργειες
Ο κ. Λουφόπουλος έκανε λόγο για μεγάλη καταστροφή, καθώς χάθηκαν για φέτος οι σπορές των σιτηρών και ζωοτροφών που σπέρνονται στο επόμενο χρονικό διάστημα.
«Για πολλά χρόνια τα χωράφια αυτά θα έχουν προβλήματα, θα χάσουν ποσοστά γονιμότητας και θα είναι ασύμφορα για μας να τα καλλιεργήσουμε», τόνισε ο αγρότης.
Επίσης τόνισε ότι ζημιές υπέστησαν οι καλλιέργειες που θα συλλεγόταν το επόμενο χρονικό διάστημα (βαμβάκι, καλαμπόκι, τριφύλλι) και ο υλικοτεχικός εξοπλισμός των αγροτών που δεν πρόλαβαν να μαζέψουν, ειδικά στις εκτάσεις κοντά στην Κάρλα που δέχτηκαν πρώτες τον όγκο νερού.
Ο ίδιος είπε ότι σύμφωνα με μελέτες γεωπόνων, τα χωράφια που είναι πλημμυρισμένα, θα χάσουν ως και τη μισή τους γονιμότητα.

Θα φύγει κόσμος από τα χωριά
«Εάν η Πολιτεία δεν προστρέξει και δεν προνοήσει για αποζημίωση του εξοπλισμού και των καλλιεργειών που χάθηκαν και η απώλεια εισοδήματος των αγροτών τα επόμενα χρόνια, το μέλλον για τα χωριά είναι δυσοίωνο και το τρένο της μεγάλης φυγής από τα χωριά που ξεκίνησε εδώ και χρόνια για τους νέους ανθρώπους, θα είναι μονόδρομος», επισήμανε.
Ο κ. Λουφόπουλος ανέφερε ότι αν δεν αποζημιωθεί για τις καλλιέργειες που έχασε και για την απώλεια εισοδήματος, γιατί τα χωράφια θα χάσουν σε απόδοση, σκοπεύει να τα ξενοικιάσει και θα ψάξει να βρει αλλού την τύχη του, γιατί είναι υπόλογος στην οικογένειά του.

Επίσης είπε ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας προβληματίζονται ότι το κράτος δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε κάθε καταστροφή και βρίσκονται στο έλεος του Θεού, με αποτέλεσμα να σκέφτονται να επενδύσουν σε μια περιοχή που καταστράφηκε, με αβέβαιο μέλλον και τον κίνδυνο τα επόμενα χρόνια να συμβεί ξανά το ίδιο. Πρόσθεσε δε ότι εδώ και μια 15ετία που συμβαίνουν καταστροφές λόγω και της κλιματικής κρίσης, δεν έγινε κανένα σοβαρό έργο υποδομής, για να έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια οι αγρότες και να περιοριστούν οι επιπτώσεις καταστροφών.

«Θυσιάστηκαν οι αγρότες»
Ο Δημ. Λουφόπουλος είπε ότι δεν θέλει να κινδυνέψουν άνθρωποι για να σωθεί ο ίδιος, αλλά αυτή η θυσία που έκαναν οι αγρότες των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, πρέπει να ληφθεί υπόψη από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους, για να μη ζήσουν μια τραγωδία στο μέλλον, να μην πνιγούν οι ίδιοι και να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Όπως εξήγησε στην Κάρλα διοχετεύτηκαν τα νερά του Πηνειού για να μην πνιγεί η Λάρισα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου και να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη της Κάρλας.
Μετέφερε σε πληροφορίες ότι στην Κάρλα με την παροχέτευση των νερών του Πηνειού, το νερό βρέθηκε στο μέγιστο όριο και δεν μπορούσε να δεχτεί άλλο, γι’ αυτό και έβγαινε με μεγάλη ταχύτητα στις εκτάσεις γύρω από την λίμνη.

Τέλος ο κ. Λουφόπουλος ζήτησε τη στήριξη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και ενόψει εκλογών όσων διεκδικούν την ψήφο, στην δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση να σταθούν στο πλευρό των αγροτών, για να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους και να καλλιεργήσουν ξανά.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.