Χρ. Τριαντόπουλος με Λ. Αυγενάκη σε Ζαγορά και Πουρί: Οι υποδομές και η παραγωγή της περιοχής θα στηριχθούν ουσιαστικά

0
0

Σειρά επισκέψεων πραγματοποίησε μέσα στην περασμένη εβδομάδα ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος,  σε πληγείσες περιοχές του Πηλίου και της Καρδίτσας, μαζί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη και την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη. Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στρατάκος και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, συνοδευόμενοι από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό και την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Β. Σποράδων, κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, επισκέφτηκαν τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου. Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, στη Ζαγορά, παρουσία των Αντιδημάρχων του δήμου, αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής, ο Δήμαρχος, κ. Παναγιώτης Κουτσάφτης ενημέρωσε σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στα χωριά σε σπίτια, κτιριακές υποδομές και επιχειρήσεις, καθώς και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής. Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, κ. Ιωάννης Κράββαρης, ο οποίος ενημέρωσε για τις ζημιές που προκάλεσε στο πέρασμά του το σφοδρό πλημμυρικό φαινόμενο στον πρωτογενή τομέα και στις καλλιέργειες της περιοχής.

Στην συνέχεια ο Υπουργός, κ. Αυγενάκης και ο Υφυπουργός, κ. Τριαντόπουλος πραγματοποίησαν αυτοψία, μαζί με τον Περιφερειάρχη, κ. Αγοραστό και την Αντιπεριφερειάρχη, κ. Κολυνδρίνη σε κομβική γέφυρα κοντά στο Πουρί, η οποία υπέστη σοβαρότατες ζημιές από την πλημμύρα. Στο σημείο, συναντήθηκαν με πολλούς κάτοικους του χωριού και  συζήτησαν σχετικά με παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο η ασφαλής δίοδος από την γέφυρα, μέσω της οποίας εξυπηρετούνται και οι εκατοντάδες παραγωγοί μήλων και κάστανων για τη συγκομιδή, ενώ στην συνέχεια, συζήτησαν σχετικά με τα μέτρα που δρομολογούνται από την Κυβέρνηση για την  άμεση στήριξη των παραγωγών, με στόχο να αμβλύνουν τις δυσάρεστες συνέπειες της καταστροφής.

Ολοκληρώνοντας τις συναντήσεις και αυτοψίες στην περιοχή, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον Υπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη, βρεθήκαμε κοντά στον αγροτικό κόσμο της περιοχής της Ζαγοράς και του Μουρεσίου. Μία περιοχή με σημαντικές ζημιές στις υποδομές και δη στο οδικό δίκτυο, το οποίο και θα αποκατασταθεί με γρήγορες διαδικασίες, δίνοντας έμφαση στην ανθεκτικότητα, ώστε να είναι καλύτερο από πριν – όπως έχει σημειώσει και ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και προς αυτή την κατεύθυνση, έχει ήδη θεσμοθετηθεί η σχετική διάταξη στη Βουλή. Ζημιές, τόσο άμεσες, όσο και έμμεσες, έχει υποστεί και ο παραγωγικός ιστός της περιοχής, με την πολιτεία να είναι εδώ να καταγράψει, να δώσει λύσεις, αλλά και να στηρίξει όπου χρειαστεί. Και θα στηρίξει, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, όπου ο πρωτογενής τομέας της περιοχής ενισχύθηκε σημαντικά από την Κυβέρνηση. Μόνο οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις για τα μήλα και τα κάστανα ανήλθα αθροιστικά, για το νομό Μαγνησίας, στα 12,5 εκατ. ευρώ. Αυτό σημειώσαμε και στους παραγωγούς στο Πουρί, εστιάζοντας ότι είμαστε στο πλευρό τους. Ήμασταν, όλες αυτές τις δύσκολες ημέρες, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό τους. Να είμαστε αρωγοί, αλλά και να δίνουμε λύσεις. Όπως αυτή της αποκατάστασης της προσβασιμότητας προς το χωριό, όπου μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Ελληνικού Στρατού εκτιμάται ότι μία πρόχειρη γέφυρα, από το Στρατό, θα τοποθετηθεί, παρά τις δυσκολίες. Και θα συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στη περιοχή. Συνεχίζουμε σε συνεργασία με όλους».

Τέλος, ο Υπουργός, ο Υφυπουργός και ο Περιφερειάρχης, συνοδευόμενοι από τον Υφυπουργό ΥΠΑΑΤ, κ. Σταύρο Κελέτση, πραγματοποίησαν στο λιμάνι του Βόλου συνάντηση με αλιείς της περιοχής του Βόλου. Συζήτησαν για θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς και για τις δυσκολίες που προέκυψαν εξαιτίας του πλημμυρικού φαινομένου στη Μαγνησία, εστιάζοντας, όμως, και στην ενεργοποίηση εργαλείων για τη στήριξή τους την επόμενη περίοδο.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.