Αυγενάκης: Με πράξεις στο πλευρό των πυρόπληκτων- Επιταχύνονται οι διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων

0
0

Στο πλευρό των πυρόπληκτων αγροτών της Μαγνησίας βρέθηκε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το πρωί ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, συνοδευόμενοι από τους ΓΓ, Γιώργο Στρατάκο, Κ. Μπαγινέτα και Δημ. Παπαγιαννίδη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, επισκέφθηκαν τον Άγιο Γεώργιο προκειμένου να δουν από κοντά τις καταστροφές από τις πυρκαγιές του Ιουλίου.

Το κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ υποδέχθηκαν η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Χρ. Μπουκώρος και ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος, βρίσκεται με κυβερνητικό κλιμάκιο, από χθες στον Έβρο, που πλήττεται από πυρκαγιές.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης συζήτησε με παραγωγούς των οποίων οι εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές ή απώλεσαν στη φωτιά ζωικό ή φυτικό κεφάλαιο.

Ο ΥπΑΑΤ διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι οι εκτιμήσεις για τις υποδομές θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Έως τα τέλη Οκτωβρίου ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει στην πληρωμή του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και έως τα τέλη του έτους θα δοθούν προκαταβολές για το φυτικό κεφάλαιο. Στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ θα παραδώσει στην Κυβερνητική Επιτροπή της Κρατικής Αρωγής το ψηφιακό αρχείο με τους δικαιούχους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν, αξιοποιώντας τις δορυφορικές εικόνες που έχει στη διάθεσή του, τις δηλώσεις των ιδίων των παραγωγών και τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ.

Η κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς, επιταχύνοντας διαδικασίες που στο παρελθόν διαρκούσαν έως και τέσσερα χρόνια.

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης η κυβέρνηση με πράξεις βρίσκεται σταθερά δίπλα στους αγρότες προσφέροντάς τους πολυεπίπεδη στήριξη ώστε οι καλλιέργειές τους να ανακτήσουν το συντομότερο δυνατόν την αρχική δυναμική τους. Τόνισε μάλιστα ότι αυτήν την ώρα η σκέψη όλων μας βρίσκεται στη Θράκη και ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη και στους πυροσβέστες, αστυνομικούς και εθελοντές που δίνουν μάχη με τις φωτιές.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Νασίκας ευχαρίστησε τον υπουργό για την ηθική στήριξη με την εκεί παρουσία του αλλά και την ουσιαστική με την επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης.

Στη συνέχεια ο Λευτέρης Αυγενάκης επισκέφθηκε τη μεταποιητική μονάδα αρωματικών φυτών της Herbs Hellas ΑΕ στη Χλόη Βελεστίνου. Η μονάδα διαχειρίζεται πάνω από 7.000 στρέμματα καλλιέργειας αρωματικών φυτών και όλη η παραγωγή εξάγεται.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στη δυναμική που έχει η καλλιέργεια αρωματικών φυτών στη χώρα μας, η οποία μπορεί να κερδίσει σημαντικό μέρος της διεθνούς αγοράς.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.