Home Τοπικά Κάρλα Απόλυτο αλαλούμ στην Κάρλα – Κόκκινος συναγερμός σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο

Απόλυτο αλαλούμ στην Κάρλα – Κόκκινος συναγερμός σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο

Η συγκεκριμένη φωτογραφία από κάτοικο της περιοχής του Στεφανοβικείου αποτυπώνει τις πλημμυρισμένες εκτάσεις στην Κάρλα και που είναι το χωριό

0

Υπουργοί, περιφέρεια και ΟΦΥΠΕΚΑ «νίπτουν τας χείρας τους», ενώ τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι προ των πυλών

Η λέξη αλαλούμ φαντάζει μικρή για να περιγράψει ό,τι επικρατεί στις παρακάρλιες κοινότητες, με αφορμή την υψηλή στάθμη της Κάρλας που «απειλεί» να πλημμυρίσει Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο, αλλά και όλα τα γύρω χωριά του δήμου Κιλελέρ, που τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται σε μόνιμη βάση σε διαρκή κόκκινο συναγερμό.

Οι κάτοικοι της περιοχής βιώνουν την απόλυτη παράκρουση. Δεν ξέρουν αν σήμερα ή αύριο θα είναι στις εστίες τους ή θα ξεσπιτωθούν επειδή θα πλημμυρίσουν.

Περί άλλων τυρβάζουν οι αρμόδιοι υπουργοί σε επίπεδο κυβέρνησης, η περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και ο δήμος Ρήγα Φεραίου-που μόλις χθες το μεσημέρι έστειλε επιστολή απευθύνοντας δραματική έκκληση για βοήθεια, ενώ τις προηγούμενες μέρες έλεγε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Λες και βιώνουν μία άλλη εικονική πραγματικότητα, από αυτή που μεταφέρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι που βιώνουν το πρόβλημα στα χωριά τους.

Επιπροσθέτως στα σκοτάδια βρίσκεται όλος ο κόσμος αναφορικά με τη ρύπανση που συντελείται και τις γίνεται με τον Παγασητικό Κόλπο. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει βγει να μιλήσει επίσημα για το συγκεκριμένο θέμα και την «υγειονομική βόμβα» που απειλεί τον θαλάσσιο χώρο.

Ήλθαν, είδαν και απήλθαν

Δύο μέλη της κυβέρνησης που συμμετέχουν στο Συντονιστικό της Λάρισας, οι κ.κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Λευτέρης Αυγενάκης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επισκέφτηκαν την Τετάρτη το απόγευμα την περιοχή, είδαν το μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει και έφυγαν. Ο κ. Τριαντόπουλος τους είπε ότι θα ασχοληθεί με το θέμα στην επόμενη φάση, δηλαδή όταν θα πρέπει να αποζημιωθούν (αφού πρώτα δηλαδή πλημμυρίσουν και αφανιστούν περιουσίες), ενώ ο κ. Αυγενάκης τους καθησύχασε λέγοντας ότι σύντομα οι εκτάσεις θα είναι εκ νέου καλλιεργήσιμες, σύμφωνα με όσα είπε χθες στον ΑSTRA ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Στεφανοβικείου Μανώλης Ντάγγαλος, απευθύνοντας δραματική έκκληση για την περιοχή.

Καμία υπεύθυνη ενημέρωση

Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος να τους ενημερώσει υπεύθυνα τι γίνεται με τη στάθμη του νερού και αν υπάρχει πρόβλεψη, ώστε να στηθούν αναχώματα ή να γίνουν παρεμβάσεις για να απορροφηθούν τα νερά που έχουν μετατρέψει ξανά τον Ταμιευτήρα σε απέραντη λίμνη.

Υπεύθυνη για αυτό είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η αρμόδια υπηρεσία των Τεχνικών Υπηρεσιών. Οσες φορές και αν επιχείρησαν να επικοινωνήσουν έντρομοι κάτοικοι και αγρότες δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση. Κανείς δεν ξέρει τίποτα. Ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο.

Και ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ που επιχείρησε να επικοινωνήσει κατέστη αδύνατο.

Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.) στον οποίο απευθύνθηκε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Πλήρης αδυναμία συνεννόησης.

«Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το περιβαλλοντικό κομμάτι της Κάρλας» μας επισημάνθηκε. «Απευθυνθείτε για τα πλημμυρικά φαινόμενα σε εκείνους που έχουν την αρμοδιότητα», πρόσθεσε η ίδια υπάλληλος, ενώ δεν κατέστη δυνατό, μολονότι ζητήθηκε, να έχουμε επικοινωνία με την πρόεδρο Μαρία Παπαδοπούλου και τον διευθύνοντα σύμβουλο Κωνσταντίνο Τριάντη.

Ο Δημήτρης Μιχαλάκης που είναι ο προϊστάμενος του Φορέα Διαχείρισης , επίσης ενημέρωσε ότι η αρμοδιότητα του φορέα είναι για το κομμάτι το περιβαλλοντικό.

Με δεδομένο βέβαια ότι η λίμνη έχει πλημμυρίσει και ότι θα χρειαστεί περίπου 250 ημέρες για να «στεγνώσει» αντιλαμβάνεται κανείς ότι η όποια περιβαλλοντική ρύπανση έχει προκληθεί θα φανεί στην πορεία.

Στον πάτο της λίμνης πάντως βρίσκονται πομόνες, γεωργικά μηχανήματα, λάστιχα, φερτές ύλες κ.α. με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ρύπανση του πάλαι πότε οικοσυστήματος της λίμνης.

«Μας κατάντησαν το σιφόνι της Θεσσαλίας»

Οι κάτοικοι παραμένουν σε διαρκή επιτήρηση της λίμνης. Τρέμουν για τις εξελίξεις. «Η Θεσσαλία λόγω του Πηνειού έχει γίνει μία μεγάλη μπανιέρα και εμείς είμαστε το σιφόνι. Αυτό που βιώνουμε είναι τραγικό. Κανείς δεν μας ενημερώνει» επισήμανε με παράπονο ο κ. Ντάγγαλος, από το σημείο όπου τα νερά κοντεύουν να υπερχειλίσουν στον δρόμο.

«Το έχουμε πάρει απόφαση ότι πλέον είμαστε ανεπάγγελτοι. Αυτές οι εκτάσεις για να καλλιεργηθούν θα πάρει πολλά χρόνια. Όχι όμως και να μη γνωρίζουμε τι γίνεται με τη στάθμη του νερού και αν θα γίνει παρέμβαση να σταματήσει το νερό που έρχεται με ορμή από τον Πηνειό», συνέχισε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Στεφανοβικείου, έμπλεος απογοήτευσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο αν δεν γίνει παρέμβαση να κοπεί η ροή νερού, σε τρεις μέρες το αργότερο η περιοχή θα έχει πλημμυρίσει και οι κάτοικοι όλων των παρακάρλιων χωριών θα ξεσπιτωθούν.

«Mείναμε ανεπάγγελτοι, θα μείνουμε και άστεγοι;» αναρωτήθηκε οργισμένος και συνέχισε επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζονται τουλάχιστον 250 μέρες για να αδειάσει η λίμνη και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βρέξει.

Μέχρι προχθές καθησύχαζαν, χθες ζήτησαν βοήθεια

Η δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου και ο δήμαρχος Δημήτρης Νασίκας τις προηγούμενες μέρες, μέσω του fb καθησύχαζε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Χθες το μεσημέρι, υπό το βάρος των έντονων διαμαρτυριών των κατοίκων σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο υποχρεώθηκε να στείλει μία επιστολή, προς τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και την περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Πρέπει να βρεθεί άμεση λύση, ώστε να σταματήσει η εισροή του νερού από τον Πηνειό στην Λίμνη Κάρλα. Έχουν, ήδη, πληγεί τεράστιες αγροτικές εκτάσεις.

Ανησυχούμε ότι εάν συνεχίσει η ίδια ροή των υδάτων τις επόμενες ημέρες υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα χωριά μας και ζητούμε να ενημερωθούμε άμεσα από ειδικούς επιστήμονες για την τρέχουσα κατάσταση και ποιες θα είναι οι επόμενες παρεμβάσεις. Ζητούμε άμεσα λύση. Καλούμε σε άμεση βοήθεια» επισημαίνεται.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σχόλια

σχόλια

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Just in:
ΟΠΕΚΑ: Δείτε πότε θα καταβληθεί η 5η δόση του επιδόματος παιδιού – «Έρχονται» αυξήσεις από το 2024 «Κόκκινα» δάνεια: Τι αλλάζει στη σχέση δανειοληπτών – servicers και funds – Οι νέοι κανόνες και τα π... Γιατί οι αστυνομικοί φοράνε πάντα μπλε στολές; Μηλιές – Το κουκλίστικο χωριό του Πηλίου Κουρέτας: Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας θα προχωρήσει Όλα δείχνουν ότι βρήκαν την πόρτα - Προς την έξοδο η ομάδα Αχτσιόγλου Youth Pass: Αυτοί ειναι οι δικαιούχοι – Που μπορούν να το δαπανήσουν Πέθανε η 16χρονη που χρησιμοποίησαν σαν πειραματόζωο για δοκιμές ναρκωτικών – «Από τη μύτη της έβγαι... Το σουβλάκι ακριβαίνει κι άλλο και σπάει το «φράγμα» των τεσσάρων ευρώ Έτοιμη σε λίγες μέρες η σιδηροδρομική σύνδεση Βόλου – Λάρισας Βόλος: Πέθανε ο Λάμπρος Μακρής – Ήταν ιδιοκτήτης των «Μουριών» στην πλατεία Ελευθερίας Η ταινία της ημέρας (23/11/2023) Εορτή του Αγίου Αμφιλοχίου Επίσκοπου Ικονίου Ο καιρός σήμερα, Πέμπτη (23/11) Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (23-11-2023) Ζώδια: Τι λένε τα άστρα για σήμερα, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου; Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 23 Νοεμβρίου Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 23 Νοεμβρίου Που θα γίνουν σήμερα Πέμπτη 23/11 δωρεάν Rapid test σε Μαγνησία και υπόλοιπη Θεσσαλία Τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών εφημερίδων (23-11-2023) Εκσυγχρονίζονται τα ΚΕΠ του Δήμου Ρήγα Φεραίου σε Βελεστίνο και Στεφανοβίκειο Βελεστίνο: Σκύλος επιτέθηκε σε κοριτσάκι 4,5 ετών – Το δάγκωσε στο κεφάλι ΚΕΠ Υγείας: Ολοκληρώθηκε η δράση "Υγεία για όλους" στα Κανάλια Κανάλια Μαγνησίας: Εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από την πυρπόληση του χωριού Φτιάξε τον δικό σου αφυγραντήρα εύκολα και οικονομικά για έναν χειμώνα χωρίς υγρασία Εθνική Τράπεζα – Έκτακτη ανακοίνωση: «Αν έχετε πάρει δάνειο, σας αφορά» – “Μούδιασμα” σε χιλιάδες πε... Τουρισμός για όλους: Πότε ανοίγει για αιτήσεις voucher χειμερινών διακοπών «Τσούζουν» φέτος οι τιμές σε μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες – Τι θα πληρώσουμε Χιόνισε για τα καλά στον Όλυμπο - Δείτε εικόνα με το βουνό στα λευκά Εορτή του Αγίου Φιλίππου του Αποστόλου
Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο