Αμερικανικά ελικόπτερα στη Νέα Αγχίαλο

0
5

Είναι απολύτως σαφές ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν να έχουν στην ευρύτερη περιοχή κατά το δυνατόν ισχυρότερες δυνάμεις. Γι’ αυτό και το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναπτυχθούν στην 111 Πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου, συνολικά 15 ελικόπτερα. Πρόκειται για «Σινούκ» και «Μπλακ Χοκ» και συνολικά 100 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, που αποτελούν πληρώματα και προσωπικό υποστήριξης των αμερικανικών ελικοπτέρων. Η αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου είναι πολύ σημαντική από πολλές απόψεις για τους Αμερικανούς και αποτελεί, μέχρι ενός σημείου, εναλλακτική λύση για την ουσιαστικά κατεστραμμένη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Για την Αθήνα δεν υπάρχει δίλημμα. Η σχέση Ελλάδας και Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί πολλαπλώς και ειδικά αιτήματα για τη χρήση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ακόμη κι αυτών που δεν περιλαμβάνονται στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), εξετάζονται μόνο ως προς το τεχνικό σκέλος τους. Ας πούμε, αυτή τη στιγμή είναι πρακτικά αδύνατον να προσγειωθεί στην αεροπορική βάση της Σούδας έστω κι ένα ακόμη αμερικανικό πολεμικό αεροπλάνο. Η 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα έχει κορεστεί, παρά το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει παραχωρήσει προς χρήση των συμμάχων από τις ΗΠΑ σχεδόν τη μισή έκταση της βάσης για τη στάθμευση και την εξυπηρέτηση μεγάλων μεταφορικών αεροσκαφών και ιπτάμενων τάνκερ. Τα αιτήματα καταφθάνουν ταχέως και εγκρίνονται εξίσου γρήγορα από την Αθήνα, καθώς φαίνεται ότι τα σύννεφα πολέμου στη Μέση Ανατολή πυκνώνουν και οι αμερικανικές δυνάμεις επιθυμούν ασφαλείς βάσεις προσωρινής στάθμευσης σε αποδεδειγμένα φιλικές χώρες.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.