80.000 στρέμματα μοναστηριακά σε Βένετο, Κεραμίδι – Ξεσηκωμός των κατοίκων που εκμεταλλεύονται αγροτεμάχια

0
16

Ξεσηκωμός των κατοίκων του βορειοανατολικού Πηλίου

και συγκεκριμένα των περιοχών Κεραμιδίου και Βενέτου, καθώς, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η μονή Φλαμουρίου προτίθεται να καταθέσει δηλώσεις δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο, που αφορούν εκτάσεις 80.000 στρεμμάτων περίπου.
Στις υπό δήλωση εκτάσεις περιλαμβάνονται χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης από κατοίκους των εν λόγω περιοχών, γη που την εκμεταλλεύονται δεκάδες χρόνια τώρα, αλλά που φαίνεται πως δεν είχαν ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό της καθεστώς με τη μονή.
Οι κάτοικοι του Κεραμιδίου και του Βενέτου έχουν ξεσηκωθεί και η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου, στην προσπάθειά της να συντονίσει την αντίδρασή τους, συγκαλεί έκτακτες λαϊκές συνελεύσεις το Σαββατοκύριακο, όπου θα αποφασιστούν οι κινήσεις μέσω της νομικής οδού που θα γίνουν, έτσι ώστε οι καλλιεργητές να μη χάσουν τη γη που καλλιεργούν.

Η πρώτη λαϊκή συνέλευση θα γίνει στην πλατεία του Κεραμιδίου αύριο Σάββατο στις 7 το απόγευμα και η δεύτερη την Κυριακή στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία του Βενέτου, δήλωσε χθες στη «Θ» ο αντιδήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Παλληκάρης, ζητώντας από τους κατοίκους των δύο περιοχών, αλλά και από όλους όσοι έχουν εκμεταλλεύσεις στην ευρύτερη περιοχή να συμμετάσχουν.

Η μονή Φλαμουρίου αναμένεται να καταθέσει τις δηλώσεις δικαιωμάτων για τις εκτάσεις των 80.000 στρεμμάτων εντός του Οκτωβρίου, όπως δήλωσε στη «Θ» ο νομικός της σύμβουλος Μιχ. Βασιλικός, καθώς όπως σημείωσε υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις του Εφετείου Λάρισας από το 1923, που αφορούσαν αντιδικία με το ελληνικό Δημόσιο.

Ο κ. Βασιλικός πρόσθεσε πως δεν υφίστανται χρησικτησίες γης επί μοναστηριακών εκτάσεων, θεωρώντας προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα οποιασδήποτε προσφυγής εκμεταλλευτή στη δικαιοσύνη.

Ωστόσο από την άλλη εκατοντάδες καλλιεργητές πληρώνουν χρόνια τώρα στην εφορία και τον ΕΝΦΙΑ για τις εκτάσεις που καλλιεργούν, θεωρώντας τες δικές τους. Ο κ. Βασιλικός ανέφερε ακόμη πως από το 1932 υπάρχει μελέτη δασάρχη για τα κτήματα που ανήκουν στη μονή και μάλιστα είχε προταθεί τότε να γίνουν μεταβιβάσεις αγροκτημάτων σε καλλιεργητές, ωστόσο 87 χρόνια έχουν περάσει από τότε και δεν έγινε τίποτα.

Ο νομικός σύμβουλος της μονής πρόσθεσε ότι δεν θα δηλωθούν στο Κτηματολόγιο δικαιώματα για τους οικισμούς του Βενέτου και του Κεραμιδίου, παρ’ ότι κι αυτοί βρίσκονται εντός των εκτάσεων ιδιοκτησίας της μονής, ενώ ήταν κατηγορηματικός, πως μόνον η εκμετάλλευση είχε παραχωρηθεί στους αγρότες, όχι η ιδιοκτησία των αγροτεμαχίων. «Από το 1915 έχει απαγορευτεί η χρησικτησία επί μοναστηριακών εκτάσεων», ανέφερε, ενώ ζήτησε να του προσκομιστούν συμβόλαια προ του έτους αυτού, εφόσον υπάρχουν. Πρότεινε δε την ανάληψη πρωτοβουλίας ώστε να γνωστοποιηθεί το ζήτημα στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το πρόβλημα που αναμένεται να ανακύψει είναι πρώτιστα κοινωνικό, καθώς εκατοντάδες εκμεταλλευτές αγροτεμαχίων της περιοχής θα βρεθούν προ εκπλήξεων, όταν τους γνωστοποιηθεί ότι τόσα χρόνια πλήρωναν στην εφορία χωρίς να έχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας.
e-thessalia.gr

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.