«Χριστουγεννιάτικο δώρο» της ΔΕΗ σε 30 νοικοκυριά στη Μαγνησία

0
10

Χριστουγεννιάτικο δώρο για περίπου 30 νοικοκυριά στη Μαγνησία μετά την έγκριση 3,1 εκατομμυρίων ευρώ την περασμένη Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου για τη στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι είχαν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Εν τω μεταξύ χιλιάδες δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας στη Μαγνησία βρέθηκαν εκτός του ευνοϊκού πλαισίου, λόγω των αυστηρών κριτηρίων που θέσπισε από πέρυσι η κυβέρνηση.

Με ρεπορτάζ της η «Θ» την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου είχε αναδείξει το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τις διαδικασίες για το ειδικό βοήθημα, για τη στήριξη των καταναλωτών, για τους οποίους έχει κοπεί το ηλεκτρικό, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, μετά και την παράταση που δόθηκε.

Για όσους είχε κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα έως 21 Σεπτεμβρίου, είχαν δικαίωμα και εφόσον πληρούσαν τις προϋποθέσεις, να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να τους «χαριστεί» το χρέος ή μέρος αυτού σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Τελικά την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, εγκρίθηκε κονδύλι 3,1 εκατομμυρίων ευρώ πανελλαδικά και η διαδικασία προχώρησε. Στη Μαγνησία περίπου 30 νοικοκυριά, που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα για το ειδικό βοήθημα, επανασυνδέθηκαν με το ρεύμα από προχθές και θα περάσουν τις γιορτές, έχοντας στα σπίτια τους τη δυνατότητα για φως, θέρμανση και ένα ζεστό πιάτο φαγητό.
Να σημειωθεί ότι εισπρακτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία επικοινωνούσαν και ενημέρωναν, ότι θα καταγγείλουν τη σύμβαση και θα ξηλωθεί ο μετρητής παρά το γεγονός ότι κάποιοι ήταν δικαιούχοι του ειδικού βοηθήματος και είχαν εγκριθεί οι αιτήσεις τους.

Το ύψος ειδικού βοηθήματος

Το ύψος του ειδικού βοηθήματος αντιστοιχεί σε ποσό που καθορίζεται αναλόγως του ύψους της συνολικής οφειλής των καταναλωτών προς τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Για συνολικές οφειλές έως 6.000 ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το σύνολο της οφειλής, για συνολικές οφειλές άνω των 6.000 ευρώ και έως 9.000 ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το 75% της οφειλής, για συνολικές οφειλές άνω των 9.000 ευρώ και έως 12.000 ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το 50% της οφειλής και για συνολικές οφειλές άνω των 12.000 ευρώ, καταβάλλεται εφάπαξ το 30% της οφειλής. Οι καταναλωτές εντάσσονται σε πρόγραμμα διακανονισμού και το εναπομείναν ποσό εξοφλείται από τους ίδιους σε άτοκες μηνιαίες δόσεις. Το ποσό και ο αριθμός των δόσεων ορίζονται από τον εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Χιλιάδες εκτός ΚΟΤ

Χιλιάδες είναι στο μεταξύ οι περιπτώσεις στη Μαγνησία, όπου δικαιούχοι του
Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας βρέθηκαν εκτός του ευνοϊκού πλαισίου, λόγω των αυστηρών κριτηρίων που θέσπισε από πέρυσι η κυβέρνηση.
Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ, που απολαμβάνουν φθηνότερο ρεύμα, ανέρχονταν πανελλαδικά στο τέλος του 2017, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στους 693.487 οικιακούς καταναλωτές, ενώ οι δικαιούχοι του ΚΟΤ πλέον είναι περίπου 450.000, που σημαίνει ότι μειώθηκαν κατά 250.000 περίπου.
Ο λόγος της μείωσης είναι τα αυστηρότερα κριτήρια, που θέσπισε η κυβέρνηση, με πολλά νοικοκυριά που υπέβαλαν αιτήσεις, να απορρίπτονται από το σύστημα.
Με βάση τα νέα κριτήρια που αποφασίστηκαν, το ΚΟΤ διακρίνεται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη εντάσσονται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στη δεύτερη εκείνοι που έχουν συγκεκριμένα όρια ετήσιου συνολικού πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος.

www.e-thessalia.gr

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.