Φορολογικό τσουνάμι – Αυτά είναι τα νέα φορολογικά μέτρα φωτιά…

0
11

espa-xrimaΣειρά φορολογικών μέτρων και όχι μόνο, που ανατρέπουν τους προγραμματισμούς των νοικοκυριών έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και κουαρτέτο και αναμένεται να πάρουν το δρόμο προς τη Βουλή προκειμένου να ψηφιστούν την Πέμπτη, μαζί με το σύνολο του μνημονίου.

Μάλιστα οι αλλαγές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από

το Σεπτέμβριο σε μια περίοδο που οι πολίτες θα αρχίσουν να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ, ενώ είναι σε εξέλιξη η πληρωμή των δόσεων του φόρου εισοδήματος.

Αναλυτικά τα μέτρα που έχουν κλειδώσει είναι τα εξής:

Νέες αλλαγές στο ΦΠΑ

Επιστρέφει το μοσχαρίσιο κρέας στο 13% από 23%, ενώ στο 23% πάνε τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, δημιουργώντας πρόβλημα σε 85.000 οικογένειες που έχουν ήδη τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία.

Ρύθμιση 100 δόσεων

Ανατρέπονται όλα όσα ξέραμε στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις στην οποία έχουν ενταχθεί περίπου 900.000 οφειλέτες. Συγκεκριμένα αυξάνεται το επιτόκιο στο 5% από 3% για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ , μειώνονται στο μισό οι δόσεις για τους μεγαλοοφειλέτες και θα ελέγχεται ο οφειλέτης αν είναι συνεπής και στις υπόλοιπες φορολογικές του υποχρεώσεις του.

Καταργείται το αγροτικό πετρέλαιο

Καταργείται η επιδότηση που παίρνουν οι αγρότες για την αγορά πετρελαίου κίνησης. Συγκεκριμένα, αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 66 ευρώ/χιλιόλιτρο σε 330 ευρώ/χιλιόλιτρο, ενώ οι αλλαγές στη φορολόγησή τους μετατίθενται χρονικά για το φθινόπωρο και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Πλαφόν στα κόκκινα δάνεια

Αλλάζει ο νόμος Κατσέλη με πλαφόν στην αξία της κύριας κατοικίας που θα προστατεύεται π.χ. 300.000 ευρω. Ακόμη το θέμα των κόκκινων δανείων δεν έχει κλείσει, ωστόσο ως επικρατέστερο σενάριο είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων στην οποία το ελληνικό δημόσιο θα έχει μειοψηφικό ποσοστό και θα παίρνει τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία από τους ισολογισμούς των τραπεζών, θα αναλαμβάνει τον πιστωτικό κίνδυνο τιτλοποιώντας τα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.