Το Παζάρι ανοίγει κι επίσημα τις πύλες του αύριο (8/9) στο Βελεστίνο!

0
1

Αμέσως μετά την απελευθέρωση (1881) της Θεσσαλίας καθιερώθηκε το παζάρι του Βελεστίνου με Προεδρικό Διάταγμα για πέντε ημέρες.
H Εμποροπανήγυρη του Βελεστίνου ιδρύθηκε με Βασιλικό Διάταγμα (όχι με Προεδρικό) της 19ης Μαρτίου του 1885 έτους, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αριθμ.29,22.3.1885, σ.89, τεύχος Α΄ και αναφέρει επί λέξει τα εξής “Περί Συστάσεως

Εμπορικής Πανηγύρεως εν Βελεστίνω. Γεώργιος Α. Βασιλεύς των Ελλήνων.

Πριν από το 1881 το παζάρι ήταν εβδομαδιαίο. Γίνονταν κάθε Παρασκευή στην Πλατεία της Λαχαναγοράς η οποία έλαβε την ονομασία από το παζάρι της εβδομαδιαίας αγοράς. Στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.
Το παζάρι του Βελεστίνου μετά του Βόλου και του Αλμυρού ήταν το τρίτο σε σπουδαιότητα στη Μαγνησία. Στη δεκαετία 1930-1940 το παζάρι του Βελεστίνου ήταν στη μεγαλύτερη του ακμή.

Στην Τουρκοκρατία ονομάζονταν «Ζερζεβάτ Παζάρ» (Λαχαναγορά). Η λέξη παζάρ προέρχεται από την τουρκική λέξη pazar που σημαίνει αγορά. Το τοπωνύμιο αναφέρεται ως Παζαρ Γερή. Στην Τουρκική γλώσσα geri σημαίνει το πίσω μέρος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μας το παζάρι γινότανε στο πίσω μέρος του Κεντρικού δρόμου. δηλαδή στη Λαχαναγορά. Το τοπωνύμιο Παζάρ εξομοιούται με το τοπωνύμιο Τσαρσή. Στην Τουρκική γλώσσα carsi σημαίνει Λαϊκή Αγορά. Γι αυτό στα προπολεμικά συμβόλαια αναγράφεται ως Παζάρ η Τσαρσή.

Περισσότερα Βλ. Δημήτριο Σταύρου. Παπαγεωργίου, φιλόλογο, «Τοπωνύμια Βελεστίνου», τόμος 3ος Υπέρεια και Παν. Καμηλάκη «Η Εμποροπανήγυρη και η Εβδομαδιαία Αγορά του Βελεστίνου», τόμος τρίτος Υπέρεια.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.