Το κουτσομπολιό κάνει καλό στην υγεία

0
10

Όχι, δεν είναι κάποιο λογοπαίγνιο. Εννοούμε αυτό ακριβώς που διαβάσατε.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως το κουτσομπολιό είναι μια άχρηστη κενολογία που το μόνο που καταφέρνει είναι να προσβάλει τη φήμη των ανθρώπων και να δημιουργεί προβλήματα. Δεν έχουν και τόσο άδικο, μάλλον όμως θα πρέπει να ξανασκεφτούν την άποψή τους, καθώς απ’ ότι φαίνεται το κουτσομπολιό μπορεί να βοηθήσει κατά πολύ την υγεία του ατόμου, μειώνοντας το στρες, αποθαρρύνοντας την κακή συμπεριφορά και εμποδίζοντας την εκμετάλλευση. Αλήθεια.

Αν δεν το πιστεύετε, όπως κι εμείς αρχικά, η έρευνα που έγινε πρόσφατα από το Berkeley University of California και η οποία περιλάμβανε τέσσερα πειράματα και εκατοντάδες εθελοντές, το αποδεικνύει.

«Το κουτσομπολιό έχει κακό όνομα αλλά βρήκαμε αποδείξεις που δείχνουν πως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της κοινωνικής τάξης», λέει ο ψυχολόγος και ένας εκ των επικεφαλών της έρευνας, Robb Willer.

Ο Willer και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν επίσης πως το κουτσομπολιό έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Οι σφυγμοί των εθελοντών που πήραν μέρος στο πείραμα ανέβαιναν κάθε φορά που έβλεπαν κάποιον να κάνει κάτι κακό, αλλά έπεφταν σε φυσιολογικά επίπεδα όταν έλεγαν σε κάποιον άλλον αυτό που είχαν δει. Μεταφέροντας σε κάποιον άλλον αυτό που είδαν, ένιωθαν αυτόματα καλύτερα και ξεπερνούσαν την αρχική αναστάτωση που τους είχε προκαλέσει.

Η έρευνα έδειξε επίσης πως η επιθυμία να ειδοποιήσεις τους άλλους για κάποιον «κακό» άνθρωπο είναι τόσο δυνατή, που οι συμμετέχοντες στο πείραμα ξόδευαν ακόμα και χρήματα για να ειδοποιήσουν τους άλλους για την κακή συμπεριφορά του.

Το αποτέλεσμα που βγήκε, είναι πως οι άνθρωποι δεν πρέπει να νιώθουν άσχημα επειδή μεταφέρουν σε κάποιον άλλον την είδηση για την κακή συμπεριφορά ενός ατόμου, ειδικά αν αυτή η πληροφορία μπορεί να τον βοηθήσει να αποφύγει την εκμετάλλευση και να μην πιαστεί κορόιδο από το άτομο αυτό. Συν τοις άλλοις, ο οργανισμός τους χαλαρώνει και η υγεία τους μένει σταθερή και ελεγχόμενη.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως έχετε δικαιολογία για να κουτσομπολεύετε τα ρούχα της τάδε και το μαλλί της δείνα. Εκτός κι αν το λαμέ μπλουζάκι της Μαρίας σκοπεύει να παραπλανήσει την φίλη σας την Κατερίνα για να της πάρει λεφτά –το οποίο, μάλλον, δεν είναι και πολύ πιθανό.

queen.gr

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Προηγούμενο άρθροΕπίσημα πλέον υποψήφιος δήμαρχος Ρήγα Φεραίου ο Μπάμπης Πάσχος
Επόμενο άρθροΘα ήθελαν αλλιώς …
Γειά σας. Εγώ είμαι η Κουτσομπόλα, η σκανταλιάρα της παρέας και είμαι συνεργάτης της σελίδας. Εντάξει, όλες κουτσομπολεύουμε. Άλλες λίγο, άλλες πολύ. Άλλες σπάνια, άλλες συνέχεια. Όλες όμως έχουμε σχολιάσει, κριτικάρει αρνητικά κάποιον άλλον. Μια κουτσομπόλα λοιπόν σαν εμένα πρέπει να… 1. Αναγνωρίζει αδυναμίες στις συμπεριφορές των άλλων. 2. Βρίσκει πάντα λάθη στις πράξεις των άλλων. 3. Ασκεί αρνητική κριτική σχεδόν στα πάντα και στους πάντες - γνωστούς ή άγνωστους: φίλους, συγγενείς, σύντροφο, συναδέλφους, γείτονες, πολιτικούς, κοινωνία, νόμους, αξίες, καταστάσεις… 4. Έχει αρνητική κριτική και οι «λάθος» συμπεριφορές να είναι παρούσες στην καθημερινότητά της. 5. Το περιεχόμενο στις συζητήσεις της είναι κυρίως το τι κάνει ο ένας ή ο άλλος - και φυσικά τίποτα θετικό στα λόγια της! 6. Αισθάνεται πως υπερέχει και πως είναι ανώτερος άνθρωπος εφόσον οι άλλοι είναι τόσο χάλια. 7. Η αυτοκριτική δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό της ή αν θεωρεί πως υπάρχει, βρίσκει ότι τα κάνεις …όλα καλά! 8. Τη χαρακτηρίζουν «σκληρό και απόλυτο άτομο». 9. Θέλει τα πάντα να είναι «τέλεια» γύρω της. 10. Δεν κρίνει αλλά απλά… επισημαίνει τι κάνει ή δεν κάνει καλά ο άλλος. 11. Δεν μπορεί να δεχτεί την κριτική από τρίτους προς εκείνη. 12. Θεωρεί πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αυτό-βελτίωση. Δεν μπορώ να ξέρω τις μαντικές ικανότητες του διαχειριστή μας, αλλά ξέρω ότι έχει διαλέξει το πιό σωστό άτομο για το κουτσομπολιό. Βρίσκομαι εδώ όταν και όποτε με χρειασθούν. Ναι, είμαι και εγώ από την περιοχή μας, είμαι παντρεμένη και μ αρέσει πολύ να σχολιάζω. Αν γελάτε ή χαμογελάτε με τα άρθρα μου τότε κάνω καλά την δουλειά μου. @ Κουτσομπόλα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.