Το ίντερνετ απειλείται…

0
10
internetΗ ελευθερία της έκφρασης και η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων κινδυνεύουν με μία ακόμη ήττα αν εφαρμοστούν τα μέτρα για αποτελεσματικότερο έλεγχο που εξετάζονται από κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών

«Το ίντερνετ απειλείται με αλλοίωση των βασικών αρχών του και οι χρήστες του με παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα είναι η προστασία των προσωπικών τους δεδομένων».

Τα παραπάνω δεν αποτελούν έμπνευση κάποιου κινδυνολόγου, ούτε ειπώθηκαν από φαντασιόπληκτους. Πρόκειται για την άποψη της Έμα Λιανσό, διευθύντριας του προγράμματος προστασίας της ελεύθερης έκφρασης στα τεχνολογικά Μέσα, την οποία μοιράστηκε αρθρογραφώντας στο CNN.

Εκφράζεται, δε, λίγες μέρες μετά το Internet Governance Forum που φιλοξενήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Αν μέχρι πρότινος τολμούσες να ισχυριστείς ότι οι Αμερικανοί σε παρακολουθούν, φλέρταρες με τη διαπόμπευση και στην καλύτερη περίπτωση εισέπραττες ειρωνικούς χαρακτηρισμούς. Χάρη στη γνώση, μα πολύ περισσότερο στο θάρρος και την ηθική κάποιου… Έντουαρντ Σνόουντεν, οι απανταχού συνομωσιολόγοι ένιωσαν απόλυτα δικαιωμένοι-έστω και από σπόντα-και όλοι οι υπόλοιποι προδομένοι που πίστεψαν στην αθωότητα και στην ασφάλεια του ίντερνετ.

Η «διαδικτυακή» καθημερινότητα των χρηστών δεν επηρεάστηκε δραματικά από τις αποκαλύψεις του άλλοτε εργαζόμενου στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA). Η πληροφορία ότι το ίντερνετ ελέγχεται σε δραματικό βαθμό και το γεγονός ότι παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα προκάλεσαν οργή, όχι όμως και ανασφάλεια. Ίσως γιατί όλοι λίγο πολλοί, σε στιγμές υποταγής στη συνομωσιολογία, είχαν υποπτευθεί ότι κάποιος, κάπου, μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του.

Προτάσεις που αλλάζουν το ίντερνετ

Αυτοί που επηρεάστηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε να μοιάζει ότι ενδεχομένως και να αναζητούσαν αφορμή, είναι οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων αρκετών ευρωπαϊκών κρατών.

Όπως αναφέρει η Έμα Λιανσό στο άρθρο της, η μετα-Σνόουντεν εποχή του ίντερνετ ενδέχεται να έχει εντελώς διαφορετική μορφή. Κι αυτό γιατί η πρόταση που συζητείται εδώ και καιρό αφορά στην αποθήκευση των δεδομένων των χρηστών σε τοπικούς ή στην καλύτερη περίπτωση εντός των συνόρων της κάθε χώρας servers, ώστε να υπάρχει αρτιότερος έλεγχος.

Σύμφωνα με τη Λιανσό, αν εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό, θα προκληθούν δύο σημαντικά προβλήματα. Αφενός η ανάγκη τοποθέτησης ξεχωριστών servers σε κάθε χώρα θα δυσκολέψει δραματικά την παγκόσμια επικοινωνία, αφετέρου θα δοθεί η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου και παρακολούθησης των δεδομένων των χρηστών.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και αν εφαρμοστεί το μέτρο, σύμφωνα με τη Λιανσό ο βασικός στόχος που είναι η προστασία των πληροφοριών και βέβαια κρατικών μυστικών από τους… περίεργους της NSA, καθώς «μέσα και τακτικές για να αλιευτούν οι απαραίτητες πληροφορίες θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν».

«Για να μείνει ανέπαφο το ίντερνετ, να προστατευθούν τα ατομικά δεδομένα από την κρατική παρακολούθηση και δοθεί ακόμη μεγαλύτερη τόνωση στην παγκόσμια επικοινωνία, θα πρέπει να γίνουν τα ακριβώς αντίθετα. Να υπάρχουν δηλαδή ακομη περισσότερα υποθαλάσσια δίκτυα που θα συνδέονται με το παγκόσμιο καθώς επίσης και να ψηφιστούν νόμοι που θα εγγυώνται την προστασία των πληροφοριών των χρηστών», τονίζει η Λιανσό.

Την ώρα που ακόμη και η υπηρεσία του ΟΗΕ αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει σε έκθεσή της ότι υπάρχουν περιορισμοί και όρια στη δυνατότητα παρακολούθησης των πολιτών από τα κράτη και τις κυβερνήσεις τους, οι εκπρόσωποί τους αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα ρίξουν ένα ακόμη «οχυρό» ελεύθερης έκφρασης. Και κανείς δεν έχει ιδέα…

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.