STOP ΣΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΑ, ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΝΟ Η ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
Απαραίτητος ο αποκωδικοποιητής για τις παλιές συσκευές
Αναλογική εκπομπή «τέλος» και για την περιοχή μας, καθώς από την 31η Οκτωβρίου, ο σταθμός του Πηλίου που ήταν και ο μοναδικός που εξέπεμπε αναλογικό σήμα στην περιοχή θα μετατραπεί και αυτός σε ψηφιακό.
Έτσι, όσοι στην περιοχή του Νομού έβλεπαν ακόμα εικόνα με παλαιού τύπου τηλεοράσεις χωρίς αποκωδικοποιητή πλέον θα αντικρίζουν μόνο τα χαρακτηριστικά… χιόνια!
Έτσι λοιπόν χρειάζεται και η ανάλογη προετοιμασία και στην περίπτωση αυτή οι λύσεις είναι δύο:
* Ή κάποιος προχωρά στην αγορά καινούργιας ψηφιακής τηλεόρασης (η ακριβή λύση)
* Ή αγοράζει και προσαρμόζει έναν αποκωδικοποιητή στην παλιά (η φθηνή λύση).
Οι αποκωδικοποιητές αποτελούν τη λεγόμενη φθηνή λύση για όσους δεν θέλουν να αποχωριστούν την παλιά τους συσκευή.
Για όποιον πάλι θέλει να αγοράσει καινούργια τηλεοπτική συσκευή οι τιμές στην αγορά είναι από 130 έως 1200 ευρώ τουλάχιστον».
Πάντως, αν αγοράσατε τηλεόραση τα τελευταία 3 χρόνια είναι μάλλον βέβαιο ότι ενσωματώνει δυνατότητα λήψης ψηφιακού σήματος. Τι γίνεται όμως με τις παλαιότερες τηλεοράσεις που δε διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα, ή διαθέτουν αποκωδικοποιητή MPEG-2 και όχι MPEG-4; (Με αποκωδικοποιητή MPEG-2, η τηλεόρασή μας πιάνει τα ψηφιακά κανάλια, αλλά ακούμε μονάχα ήχο και δεν βλέπουμε εικόνα. Ουσιαστικά οι επίπεδες τηλεοράσεις ηλικίας πέραν των 3 ετών, μπορεί να έχουν ψηφιακό αποκωδικοποιητή, αλλά MPEG-2,όχι MPEG-4, οπότε και πάλι χρειαζόμαστε εξωτερικό ψηφιακό αποκωδικοποιητή MPEG-4.). Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η αγορά ενός αποκωδικοποιητή MPEG-4.
Η ψηφιακή τηλεόραση δεν είναι απλά μια εξέλιξη της παραδοσιακής αναλογικής τηλεόρασης η οποία μας συντρόφευε τόσα χρόνια. Είναι ένα νέο είδος τηλεόρασης αφού έρχεται τόσο να βάλει τάξη στην αναρχία των συχνοτήτων, όσο και να προσφέρει στο δέκτη μας πολύ καλύτερη εικόνα και ήχο.
Με την πλήρη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα, στο διαθέσιμο εύρος συχνοτήτων θα «χωράνε» πολλά περισσότερα κανάλια, κάτι που σημαίνει ότι στο μέλλον μπορεί να δούμε και πιο εξειδικευμένα κανάλια.
Όσον αφορά στην εικόνα και τον ήχο που φτάνει στην τηλεόρασή μας, αυτά είναι πλήρως απαλλαγμένα από τις αλλοιώσεις που συνηθίσαμε από το αναλογικό σήμα. Το ψηφιακό σήμα φτάνει στο δέκτη μας «καθαρό», αφού οι πιθανές αλλοιώσεις διορθώνονται και έτσι δεν υπάρχουν ούτε είδωλα και χιόνια στην εικόνα, ούτε θόρυβος στον ήχο.
Για να γίνει η μετάδοση, το σήμα κωδικοποιείται σε ένα πρότυπο, γνωστό σε όσους ασχολούνται με υπολογιστές, το MPEG-4. Πρόκειται για πρότυπο συμπίεσης που διατηρεί την ποιότητα σε υψηλά επίπεδα και θα μπορεί να επιτρέψει στο μέλλον τη μετάδοση εικόνας με υψηλότερη ανάλυση.
Για να μπορέσει όμως η τηλεόρασή μας να δείξει το κωδικοποιημένο σήμα απαιτείται μια συσκευή που αναλαμβάνει ακριβώς αυτή την εργασία να πάρει δηλαδή το σήμα, να το αποκωδικοποιήσει και να το προσφέρει στην τηλεόραση έτοιμο για προβολή. Και έτσι μπήκαν στη ζωή μας οι αποκωδικοποιητές…