Σωτήριες οι βροχοπτώσεις για τη λίμνη Κάρλα

0
9

karla-limniΟι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών εκτιμάται ότι θα αναζωογονήσουν τη λίμνη 

«Ανάσα» οι έντονες βροχοπτώσεις των δύο τελευταίων ημερών για τη λίμνη Κάρλα καθώς αναμένεται όπως εκτιμούν οι ειδικοί να αναζωογονήσουν τον ταμιευτήρα καθώς το τελευταίο διάστημα για μία ακόμη φορά διαπιστώθηκε δραματική μείωση του όγκου των υδάτων στην Κάρλα.

Η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα ο Φορέας διαχείρισης της Κάρλας να εκπέμπει S0S.

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας κατέγραψε με τη χρήση GPS τα νέα όρια της λίμνης Κάρλας, έτσι όπως πλέον έχουν διαμορφωθεί, εξαιτίας της μη τροφοδότησής της με νερό τα τελευταία δύο χρόνια. Πέρα από τη σημαντική πτώση της στάθμης της λίμνης, για την οποία ο Φορέας έχει ενημερώσει με πλήθος εγγράφων τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι εμφανής και η υποχώρηση των υδάτων της.

Η υποχώρηση των ορίων της λίμνης έχει συντελεσθεί σε τόσο σημαντικό βαθμό ώστε στο νότιό της τμήμα να φτάνει το 1 χιλιόμετρο και στο βόρειό της τα 700 μέτρα. Φωτογραφίες μάλιστα του πυθμένα της λίμνης, που άλλοτε ήταν καλυμμένος με νερό, παραπέμπουν σε μία ουσιαστικά στερεμένη λίμνη.

Σύμφωνα με το Φορέα Διαχείρισης αποτελεί επιτακτική ανάγκη η τροφοδότηση της λίμνης με νερό από τον Πηνειό από την πρώτη κιόλας ημέρα της περιόδου τροφοδοσίας, δηλαδή από τις επόμενες μέρες και μέχρι τις 15 Απριλίου χωρίς καθυστέρηση γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Επίσης όπως εκτιμά ο φορέας θα πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία του αντιπλημμυρικού αντλιοστασίου στον κόμβο της Πέτρας και να προωθηθεί άμεσα ολοκλήρωση των υπολειπόμενων έργων.

Μέχρι περίπου πριν από 15 ημέρες, η στάθμη ήταν χαμηλότερη και από το 2009, όταν άρχισε η πλήρωσή της με νερά από τον Πηνειό ώστε το κατώτερο όριό του ταμιευτήρα να φτάνει τα 45,6 μέτρα υπερθαλάσσιο ύψος.

Σημαντικό εξάλλου ρόλο διαδραματίζει το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει το έργο άρδευσης ώστε να σταματήσουν οι παράνομες γεωτρήσεις και να ανανεώνονται τα ύδατα της Κάρλας.

Το αρδευτικό έργο θεωρείται απαραίτητο προκειμένου να διακοπεί η λειτουργία των περίπου 4.000 γεωτρήσεων στην περιοχή και να περιοριστούν τα φαινόμενα υφαλμύρωσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και οι καθιζήσεις εδαφών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όγκος των υδάτων της Κάρλας μειώθηκε περισσότερο από 16 εκατ. κυβικά μέτρα νερού σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια οπότε η στάθμη των υδάτων είχε ξεπεράσει τα 46 μέτρα και ο όγκος τους τα 46 εκατ. κυβικά μέτρα.

Το 90% της τροφοδοσίας πάντως του ταμιευτήρα προβλέπεται να προέρχεται από το περίσσευμα του Πηνειού, δηλαδή τη χειμερινή δίαιτα του ποταμού. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται να μπαίνουν ύδατα στον ταμιευτήρα της Κάρλας από τον Πηνειό έως το τέλος Απριλίου.

Ταχυδρόμος

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.