Στεφανοβίκειο – Λαογραφικό μουσείο. Ομάδα τουριστικής προβολής

0
8

Πώς μπορούν να συνδεθούν οι απλοί άνθρωποι του μόχθου με έναν πάμπλουτο ομογενή; Ποιο αόρατο νήμα ενώνει χαλαρά τους επαρχιώτες κολιγάδες του θεσσαλικού κάμπου με τον Ελευθέριο Βενιζέλο; Πώς γίνεται να μπλέκονται ο Θεός με το χώμα, τα δάκρυα με τα νερά μιας λίμνης, το μαλλί και η υφαντική με το γάλα και το μέλι; Κι όμως… όλα αυτά μπορούν να συμβούν στον Δήμο μας, συγκεκριμένα στο Στεφανοβίκειο και ειδικότερα στο πολύ ενδιαφέρον Λαογραφικό του Μουσείο.

Ο Παύλος ΣτεφανόβικΣκυλίτσης ήταν ένας πλούσιος ομογενής από την Κωνσταντινούπολη, με καταγωγή από την Χίο. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, όπως και άλλοι οικονομικά ισχυροί Έλληνες του εξωτερικού, αγόρασε τεράστιες κτηματικές εκτάσεις σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Σε 600.000 στρέμματα ανέρχονταν οι ιδιοκτησίες του, ενώ σε ολόκληρο τον κάμπο στην κατοχή του πέρασαν 26 χωριά. Ένα από τα 26 ήταν και το «Χατζήμησι».Στις αρχές του 20ου αι., όμως, πούλησε την περιουσία του στο ελληνικό κράτος προκειμένου να αποκατασταθούν οι ακτήμονες. Ουσιαστικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι τη δώρισε καθώς το ποσό πώλησης ήταν ιδιαίτερα χαμηλό. Προς τιμήν του και σε ανάμνηση της πράξης του οι κάτοικοι έδωσαν αργότερα στο χωριό το όνομα Στεφανοβίκειο.  Η ανιψιά του, Ελένη ΣτεφανόβικΣκυλίτση, έκανε πολλές  αγαθοεργίες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Γνωστή όμως έμεινε και για τη σχέση ζωής που ανέπτυξε με τον σπουδαίο πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο, του οποίου και υπήρξε αφοσιωμένη σύζυγος.

Στο σημερινό Στεφανοβίκειο, όπου η μνήμη της οικογένειας Στεφανόβικ είναι ακόμα ζωντανή, έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μία πολύ αξιόλογη προσπάθεια, που με επίκεντρο το Λαογραφικό Μουσείο, έχειως σκοπό την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Μία επίσκεψη στο χώρο του Μουσείου αποτελεί μία πολύ ενδιαφέρουσα αλλά και εποικοδομητική δραστηριότητα. Το Μουσείο αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας μέσα από το οποίο αναβιώνουν πτυχές του παραδοσιακού βίου των κατοίκων. Πληροφορίες για το χωριό, για τη μυθολογία, για την χλωρίδα και την πανίδα και για τη λίμνη Κάρλα παρουσιάζονται με ωραίο τρόπο και με τη βοήθεια σύγχρονων εποπτικών μέσων και φωτογραφιών. Ξεχωριστό ενδιαφέρον προκαλούν οι ιδιαίτεροι άξονες πάνω στους οποίους έχει σχεδιαστεί η έκθεση του Μουσείου : « Ο Δρόμος του ψωμιού», όπου παρουσιάζεται ολόκληρη η διαδικασία παρασκευής του ψωμιού, « Ο Δρόμος του μαλλιού», όπου ξεδιπλώνεται η διαδικασία επεξεργασίας του μαλλιού καθώς και παραδοσιακά υφαντά αλλά και τοπικές ενδυμασίες, « Ο Δρόμος του γάλακτος και του μελιού», αφιερωμένος στα δύο αυτά παραδοσιακά προϊόντα. Από την έκθεση δε λείπουν οι θρησκευτικές αναφορές καθώς ένα μέρος της είναι αφιερωμένο στη θρησκευτική μας παράδοση , παρουσιάζοντας παλιές εικόνες, ιερατικά σκεύη και ενδύματα.

Στη σύγχρονη εποχή της απομάκρυνσης από τον παραδοσιακό βίο το Λαογραφικό Μουσείου Στεφανοβικείου μπορεί να αποτελέσει έναν ιδανικό προορισμό για εκπαιδευτικές εκδρομές, φέρνοντας τους μικρούς μαθητές σε επαφή με κάποιες πτυχές του βίου τόσο ανθρώπινες μα τόσο ξεχασμένες σήμερα.

Τοποθεσία: Κεντρική Πλατεία Στεφανοβικείου

Διεύθυνση : Στεφανοβίκειο Ν. Μαγνησίας

Τηλ. επικοινωνίας: 6976592387, 2425350211

 

 

Για την Ομάδα Τουριστικής Προβολής

Γιώργος Σαββανάκης

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.