Στεγαστικά δάνεια: Κρατική επιδότηση 400 εκατ. ευρώ σε πράσινους και κόκκινους δανειολήπτες

  Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα για την πρώτη κατοικίας - Θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα

  0
  32
  Ενοίκιο

  Το ποσό των 400 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να διαθέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να επιδοτήσει μεγάλο μέρος των δόσεων στεγαστικών δανείων κόκκινων και πράσινων δανειοληπτών. Περίπου 250.000 – 300.000 δάνεια με εγγύηση στην πρώτη κατοικία θα καλύψει το νέο πρόγραμμα το οποίο θα έχει διάρκεια 9 μηνών. Το ποσό της κρατικής επιχορήγησης θα «μοιραστεί», σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, κατά 40% στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους και κατά 60% στον προϋπολογισμό του επόμενου.

  Το νέο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας ενώ οι  συζητήσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τους θεσμούς να έχουν πάρει φωτιά. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που θα κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα. Το συγκεκριμένο πλαίσιο θα έχει 9μηνη διάρκεια, θα προσφέρει κρατική επιδότηση της δόσης και για πρώτη φορά θα απευθύνεται και στους δανειολήπτες που ήταν  συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις έως την 29η Φεβρουαρίου 2020.

  Η νέα ρύθμιση αφορά όλους τους δανειολήπτες που μπήκαν σε αναστολή σύμβασης και επιδοτήθηκαν με 800 ευρώ από το δημόσιο και όσους έχουν υποστεί λόγω της κρίσης του κορονοϊού μείωση του εισοδήματός τους κατά τουλάχιστον 20% έναντι αυτού που είχαν τον Φεβρουάριο του 2019.

  Οι δανειολήπτες θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου δυο μήνες έως το τέλος Αυγούστου για υποβάλουν την αίτησή τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί.  Η ευνοϊκή ρύθμιση αφορά οποιοδήποτε δάνειο φυσικού προσώπου και επαγγελματία που έχει ως εγγύηση/εξασφάλιση την πρώτη κατοικία. Στόχος του νέου πλαισίου είναι να προστατεύσει μέχρι τον Μάρτιο του 2021 τους υγιείς δανειολήπτες, που δέχθηκαν, όμως, εισοδηματικό πλήγμα από την κρίση του κορωνοϊού, αλλά και όσους τα δάνειά τους ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου καταγγελμένα, προκειμένου να μη χάσουν την πρώτη κατοικία τους, όταν από τον Σεπτέμβριο ξεκινήσουν εκ νέου οι πλειστηριασμοί.

  Απαραίτητη προϋπόθεση

  Στη ρύθμιση, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, θα μπορούν να ενταχθούν αυτόματα, κάνοντας μόνο την αίτησή τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όσοι δανειολήπτες με δάνειο συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία ήταν ενήμεροι την 29η Φεβρουαρίου 2020 (δηλαδή είχαν πληρώσει τη δόση και τον Φεβρουάριο). Αντίθετα, όσοι την ίδια ημερομηνία είχαν δάνειο σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (3 μηνών) και όσοι το δάνειό τους είχε καταγγελθεί, για να μπουν στην ευνοϊκή ρύθμιση πρέπει πρώτα να ρυθμίσουν το δάνειό τους με την τράπεζα.

  Σύμφωνα με το σχέδιο που δρομολογείται:

  • Πράσινα δάνεια: Το μέγιστο ποσό μηνιαίας δόσης που θα πληρώσει το δημόσιο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ. Το πρώτο 3μηνο της ρύθμισης, το ποσοστό της κρατικής επιδότησης προβλέπεται στο 90% της δόσης, το δεύτερο 3μηνο στο 75% και το τρίτο 3μηνο στο 50%.
  • Κόκκινα δάνεια: Το μέγιστο ποσό της δόσης που θα πληρώσει το δημόσιο ορίζεται στα 500 ευρώ.  Το πρώτο 3μηνο της ρύθμισης το ποσοστό κάλυψης της δόσης από το δημόσιο προβλέπεται στο 80%, το δεύτερο τρίμηνο στο 65% και το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο στο 40%.
  • Καταγγελμένα δάνεια: Το μέγιστο ποσό της δόσης που θα πληρώνει το δημόσιο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 400 ευρώ.  Το πρώτο 3μηνο της ρύθμισης, το ποσοστό κάλυψης της μηνιαίας δόσης από το κράτος προβλέπεται στο 70%, το δεύτερο τρίμηνο στο 55% και το τρίτο τρίμηνο στο 30%.
  Print Friendly, PDF & Email

  Σχόλια

  σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.