Ρώσικο σενάριο – Σοκ: Αφνιδιαστικό κτύπημα της Τουρκίας στην Ελλάδα

0
4

Πολύ κοντά σε μια στρατιωτική αναμέτρηση με την Τουρκία βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με ένα σενάριο που υποστηρίζουν οι Ρώσοι.
Σύμφωνα με αυτό, η Τουρκία σχεδιάζει επίθεση από τον Έβρο, ώστε να μας αιφνιδιάσει γι΄αυτό και θα έχουν προηγηθεί πολλές επιχειρήσεις παραπλάνησης εκ μέρους της.

Το κτύπημα προβλέπεται πως θα γίνει βράδυ και θα έχει δύο χαρακτηριστικά:

Το στοιχείο του αιφνιδιασμού και το στοιχείο της ταχύτητας.
Οι μονάδες που θα συμμετάσχουν δεδομένου ότι βρίσκονται 70 χλμ από τον ποταμό Εβρο και δεδομένης της ταχύτητας των 40-50 χλμ που μπορούν να αναπτύξουν, υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στον ποταμό μέσα σε 3-4 ώρες το πολύ.
Για να ανιχνευτεί η τουρκική κίνηση σε Αιγαίο και Εβρο θα πρέπει να γίνεται συνέχεια πτήση UAV ή μαχητικών.
Στην περίπτωση του Έβρου, οι τουρκικές δυνάμεις 2-3 ημέρες πριν την έναρξη της επιχείρησης θα έχουν σημαδέψει τους επιλεγμένους δρόμους μεταφοράς δυνάμεων, θα τους έχουν ελέγξει και θα τους κλείσουν αιφνιδιαστικά λίγο πριν ώστε να μην υπάρξει κίνηση.

Επιφυλάξεις για το σθένος της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας

Στο σενάριο αυτό των Ρώσων, εκφράζονται επιφυλάξεις για το σθένος και την αποφασιστικότητα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας ενώ γίνεται αναφορά σε δύο πολύτιμες για εμάς λέξεις «κανόνες εμπλοκής» και σε μία φράση σχέσεις πολιτικής-στρατιωτικής ηγεσίας.

Σύμφωνα λοιπόν με το σενάριο, η Toυρκία θα προσπαθήσει να κάνει προγεφύρωμα για να αποκτήσει τον έλεγχο του Έβρου και της Ροδόπης με γέφυρα μεταξύ της Ανατολικής Θράκης και της Βουλγαρικής περιοχής Kardjali όπου κυριαρχεί ο τουρκικός πληθυσμός.

Στο ρωσικό αυτό σενάριο γίνεται ειδική αναφορά στον Διοικητή της Α’ τουρκικής Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη ο οποίος προέρχεται από τον Πόντο, είναι συμπατριώτης του Ρ.Τ. Ερντογάν και είναι προσωπική του επιλογή (πραγματική βόμβα αν ισχύει).

Επίσης ο Διοικητής της 1ης Τουρκικής Στρατιάς είναι προσωπικός φίλος, βοηθός του Χ.Φιντάν του νυν αρχηγού της ΜΙΤ.

Προγεφύρωμα στην περιοχή Αρδα
Θεωρείται ότι το κύριο κριτήριο για την επιλογή του Διοικητή της 1ης Τουρκικής Στρατιάς είναι η ικανότητα του να οργανώσει μεγάλη διακλαδική άσκηση, να οργανώσει και να αναδιατάξει τις μονάδες της Στρατιάς του σε μορφές σφήνας για να διεισδύσει στην ελληνική πλευρά.
Ιστορικά, το στρατιωτικό δόγμα της Τουρκίας για την Δυτική Θράκη δίνει μεγάλη σημασία στην περιοχή Αρδα, βόρεια της Aδριανούπολης ώστε με ένα προγεφύρωμα να αποκτήσει τον έλεγχο του Έβρου και πιθανότατα της Ροδόπης με την δημιουργία «γέφυρας» μεταξύ Ανατολικής Θράκης και της βουλγαρικής περιοχής Kardjali όπου κυριαρχεί ο τουρκικός πληθυσμός.
Θεωρείται ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει αρκετές διεισδύσεις γύρω από τον ποταμό Έβρου και τα νησιά του Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι το Βουλγαρικό προάστιο Χάσκοβο που συνορεύει με τον Ελληνικό Έβρο έχει πληθυσμό 270.000 ατόμων εκ των οποίων το 40-50% είναι τουρκικής καταγωγής.
Παράλληλα, το Βουλγαρικό προάστιο Kardjali που συνορεύει με Κομοτηνή-Ξάνθη έχει 160.000 εκ των οποίων οι 70% είναι τουρκικής καταγωγής.

Τουρκική πρόβα-τζενεράλε έχει γίνει όχι στον Έβρο αλλά στη Φώκαια της Σμύρνης. Εκεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας υπήρξε ειδικός σχεδιασμός ώστε να καλυφθούν τα στρατηγικά στοιχεία δυνάμεων και να μην γίνουν αντιληπτά από τον εχθρό.

Βίαιη διάβαση του Έβρου

Στην τουρκική επίθεση θα συμμετέχουν πολλές μονάδες της 1ης Στρατιάς για βίαιη διάβαση του Εβρου:

Δύο μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες με ελαφρά ΤΟΜΑ, μία τεθωρακισμένη Ταξιαρχία με άρματα μάχης Leopard, ένα τάγμα Μηχανικού με συστήματα γεφυροσκευής , μία μονάδα ειδικών δυνάμεων που θα μεταφερθούν με ελικόπτερα από την Ίμβρο μέσω Καλλίπολης.

Τα επιχειρησιακά Αρχηγεία των μονάδων αυτών θα είναι στους χώρους διασποράς σε Ανδριανούπολη, Bampaschi, Kırklareli, Lule Bourgas, Malgar, Kesani και Gelibolu.
Δημιουργία κεντρικών αξόνων επίθεσης με δημιουργία προγεφυρωμάτων στον Εβρο, ένα στο βόρειο τμήμα στον ποταμό Αρδα, ένα στο νότιο τμήμα του Δέλτα, το Κάραγατς, και ταυτόχρονη επίθεση στο νησί της Ζουράφα ανατολικά της Σαμοθράκης με ειδικές δυνάμεις από το νησί της Ιμβρου.
Δεύτερον, χρήση τακτικών παραπλάνησης δηλαδή κινήσεις που θα δείχνουν αρχικά την ανάπτυξη δύο προγεφυρωμάτων στον Εβρο αλλά τελικά την ανάπτυξη μόνου ενός βόρεια της Αδριανούπολης (περιοχή Ορμένιο-Καστανιές,στα Μαράσια).

Υπενθυμίζουμε ότι στην ανατολική πλευρά του Έβρου σταθμεύουν 339 LEO-2A4, 162 LEO-1TU (Volkan), 227 LEO-1Α3 ενώ τους αριθμούς συμπληρώνουν τα 170 M-60T SABRA και Μ-48Α5Τ2.
Ας δούμε ξανά την τελευταία τουρκική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Σαράντα εκκλησιές στην Ανατολή Θράκη.

Η στάση των ΗΠΑ
Η Τουρκική Διπλωματία θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα ανεχτούν πιθανότητα αποσταθεροποιητικές πράξεις ή αν αυτές περάσουν τις «κόκκινες γραμμές» της Ουάσινγκτον, τότε θα ζυγιστούν οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Μόσχα και δεν θα αντιδράσουν πολύ. Υπάρχει και το ενδεχόμενο, η Αγκυρα να πάρει «πράσινο φως» από αμερικανικούς παράγοντες αλλά όχι από επίσημη κυβερνητική πηγή των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ:pentapostagma.gr

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.