Προαναγγέλλουν θερμό Ιανουάριο οι αγρότες της Μαγνησίας

0
9

trakterΜε τα τρακτέρ απαντούν στις δραματικές επιβαρύνσεις που σηματοδοτούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό οι αγρότες της Μαγνησίας. Το βασικό χαρακτηριστικό των κινητοποιήσεων που έπονται είναι η αποφασιστικότητα του αγροτικού κόσμου, ανεξαιρέτως των διαφοροποιήσεων που εκφράζονται, να βγει στους δρόμους, ενάντια στα νέα μέτρα. Οι αγροτοσυνδικαλιστές προκρίνουν έναρξη κινητοποιήσεων το επόμενο 10ήμερο, προκειμένου να γίνει σαφές, όπως τονίζουν, στην κυβέρνηση πως δεν υπάρχει περιθώριο για οποιοδήποτε μέτρο ενάντια στον αγροτικό κόσμο.

Για τους αγρότες θεωρούνται πλέον casus belli οι αλλαγές που επέρχονται στο ασφαλιστικό καθώς όπως υποστηρίζουν εάν περάσει το σχέδιο νόμου που είδε το φως της δημοσιότητας από προχθές, διπλασιάζονται τουλάχιστον οι εισφορές που θα καταβάλλουν στον ΟΓΑ.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής της ΠΑΣΥ Νίκος Αγγελής από το Αερινό και που αφορά προσωπικά τον ίδιο. Μέχρι σήμερα πλήρωνε περίπου 970 ευρώ το χρόνο για την ασφαλιστική του κάλυψη στον ΟΓΑ. Με το νέο πλαίσιο που προτείνεται στο ενιαίο ταμείο θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει μηνιαίως περί τα 150 ευρώ κατά μέσο όρο, γεγονός που σημαίνει 1.600 ευρώ και πλέον το χρόνο καθώς σταδιακά, έως το 2019 το συνολικό ποσοστό αυξάνεται, από 7% σήμερα, σε 20%

Βάση της κυβερνητικής πρότασης ορίζεται ρητά ότι «οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι βάσει των νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων του ΟΓΑ ασφαλίζονταν ως αυτοπασχολούμενοι στην ασφάλιση του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, από 1-1-2017 καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά, μηνιαίως, στον κλάδο κύριας σύνταξης επί του εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος».

«Θέλουν να μας αφανίσουν. Δεν εξηγείται αλλιώς με τόσα μέτρα που λαμβάνονται και πλήττουν εκτός όλων των άλλων κατά κύριο λόγο τον αγροτικό κόσμο. Οι αγρότες θα απαντήσουμε δυναμικά. Για εμάς οι κινητοποιήσεις είναι πλέον μονόδρομος» σημείωσε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Αγγελής.

Πυρετώδεις προετοιμασίες  για κινητοποιήσεις

Οπως τόνισε ο κ. Αγγελής στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στα χωριά του κάμπου αλλά και του Πηλίου έχουν ήδη αρχίσει οι κατά τόπους συγκεντρώσεις με τους αγρότες προκειμένου να ενημερωθούν για τις νέες εξελίξεις και να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μέχρι τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι αγρότες και το οποίο θα περιλαμβάνει εκτός από την έξοδο τρακτέρ στους δρόμους και στοχευμένα συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα μεγάλα χωριά.

Ηδη ενημερωτικές συγκεντρώσεις αγροτών έχουν γίνει σε χωριά όπως το Στεφανοβίκειο, το Αερινό, ο Ριζόμυλος, ενώ επίσης θα ακολουθήσουν και άλλες στα χωριά του Πηλίου, όπου επίσης παραγωγοί και αγρότες είναι κυριολεκτικά στο πόδι για ασφαλιστικό και φορολογικό αλλά και για τις ενισχύσεις και τα προσωρινά δικαιώματα από τα οποία εξαιρείται ένας πολύ μεγάλος αριθμός αγροτών.

«Δεν ζητάμε την μη φορολόγηση, ζητάμε μια δίκαιη φορολόγηση στην οποία θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και δε θα χρεωθούμε στο ελληνικό δημόσιο. Δεν ζητάμε την μη πληρωμή των ασφαλιστικών μας εισφορών. Την ώρα που το 50% των αγροτών και κτηνοτρόφων βρίσκεται σε ρύθμισή των ασφαλιστικών εισφορών, δε θα μπορέσει κανείς να αποπληρώσει σε καμία περίπτωση τον τριπλασιασμό.

Οι νέες αυξήσεις που αναγράφονται στο 3ο μνημόνιο και αφορά αυξήσεις 40% στην ενέργεια είναι ανεπίτρεπτες. Τα νέα μέτρα σε συνδυασμό με τις κακές – ανύπαρκτες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης, εξισωτικής, νιτρορύπανσης, προγράμματα βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας, ΕΦΚ μας οδηγούν για ακόμη μία φορά στους δρόμους» τονίζεται εξάλλου σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής νέων αγροτών που συνεδρίασε στη Λάρισα μόλις προχθές παρουσία αγροτοσυνδικαλιστών και αγροτοσυναιτεριστών και από τη Μαγνησία.

Βάσω Κυριαζή από τον Ταχυδρόμο

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.