Πολιτιστικός Σύλλογος Ριζομύλου “Η Διάπλαση”

0
75

Η ιστορική διαδρομή του συλλόγου μας.

Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας,
Έχουμε την ευτυχία να ζούμε στο Μαρτυρικό Χωριό Ριζόμυλος, ένα τόπο γεμάτο Ιστορία, γεμάτο ζωντάνια, γεμάτο άξιους και πολύ εργατικούς κατοίκους, γεμάτο ανθρώπους που δεν βολεύονται μόνο με την καθημερινότητα, αλλά προσπαθούν για το καλύτερο, προσπαθούν για το κάτι παραπάνω στην ποιότητα της ζωής τους.

Ο Ριζόμυλος, καταστράφηκε τρεις φορές ολοσχερώς κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής 1941-1944, αλλά και από τον μεγάλο σεισμό του Μαρτίου του 1957.
Οι κάτοικοί του, που μόλις είχαν συνέλθει από την κατοχή, είχαν το μεγάλο κτύπημα του σεισμού του 1957, που τους έκανε να αρχίσουν και πάλι από την αρχή την ανασυγκρότηση της ζωής τους

Είχαν ξεκινήσει το κτίσιμο των κατοικιών τους και προσπαθούσαν να ορθοποδήσουν, μέσω της σκληρής δουλειάς στα χωράφια και την κτηνοτροφία. Οι ώρες της δουλειάς ατελείωτες, από το χάραμα μέχρι του σούρουπο, γεμάτες κούραση, ταλαιπωρία και λίγες απολαβές.

Η κυρίως διασκέδασή τους, ήταν οι παρέες τους, που καθόταν το καλοκαίρι, στην αυλή ή το χειμώνα από σπίτι σε σπίτι, με κουβέντα κυρίως γύρω από τα θέματα και τα προβλήματα της δουλειάς τους, αλλά και παλιές ιστορίες και γεγονότα του χωριού και στο τέλος πήγαιναν νωρίς για ύπνο, γιατί την επόμενη ημέρα τους περίμενε και πάλι σκληρή δουλειά. Μια μόνη διέξοδος ήταν το ετήσιο Πανηγύρι του χωριού, στο οποίο χόρευαν και ξέδιναν λίγο οι κάτοικοι του Ριζομύλου

Τα παιδιά και οι νέοι, έπαιζαν διάφορα παραδοσιακά παιχνίδια, όσο ήταν ακόμη μέρα και στη συνέχεια πλησίαζαν τις παρέες των μεγάλων και άκουγαν τις διάφορες ιστορίες τους, αλλά και τα γεμάτα σοφία λόγια τους.
Για άλλη διασκέδαση ούτε λόγος.

Όμως κάποιοι νέοι του χωριού, δεν «χωρούσαν» σε αυτή την κατάσταση και απλά άρχισαν να ονειρεύονται να κάνουν κάτι διαφορετικό στον τόπο τους.
Άρχισαν να ονειρεύονται, ένα χώρο που θα συγκεντρώνονταν οι νέοι του χωριού, για να συζητούν μεταξύ τους, να δημιουργήσουν δράσεις διαφορετικές από τα συνηθισμένα δεδομένα του χωριού, να ανεβάσουν την ποιότητα της ζωής στο μικρό χωριό μας.
Άρχισαν να συζητούν, να ρωτούν, να συνεννοούνται, να οργανώνονται για το διαφορετικό στην ποιότητα της ζωής τους που ήθελαν να πετύχουν.
Σιγά σιγά συγκέντρωσαν, τα απαραίτητα έγγραφα, τις απαραίτητες υπογραφές, τις κατάλληλες εγκρίσεις και το 1965 κατάφεραν να ιδρύσουν τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ριζομύλου «Η ΔΙΑΠΛΑΣΗ».

«ΔΙΑΠΛΑΣΗ», ήταν το όνομα που δόθηκε στο Σύλλογο, γιατί είχαν σκοπό να αλλάξουν, να δημιουργήσουν, να καταφέρουν κάτι διαφορετικό, να πλάσουν μια άλλη καλύτερη ζωή στο χωριό μας.
Το Ιδρυτικό Καταστατικό του Συλλόγου μας, ψηφίσθηκε από τη Γενική Συνέλευση της 22ας Οκτωβρίου του 1965 και αναγνωρίσθηκε επίσημα από το Πρωτοδικείο Βόλου την 18η Νοεμβρίου του 1965.

Τα ιδρυτικά μέλη της ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ, όπως αναφέρονται στο Ιδρυτικό καταστατικό, είναι οι παρακάτω:
1) Ιωάννου Γεώργιος του Ηλία
2) Κατσιώτης Κωνσταντίνος του Ευαγγέλου
3) Σαμαράς Δημήτριος του Θεμιστοκλή
4) Καραμπουτάκης Ιωάννης του Γεωργίου
5) Μαντζιάρη Ανθούλα του θεοδώρου
6) Σιάκα Ευαγγελία του Χριστόφορου
7) Μινακίδης Ιωάννης του Γεωργίου
8) Τσίγκρας Χρήστος του Νικολάου
9) Ιωάννου Βασιλική σύζυγος Γεωργίου
10) Λουλούδης Νικόλαος του Χρήστου
11) Γκιντσίδης Ευάγγελος του Χρήστου
12) Παπαχρήστος Ευάγγελος του Ιωάννη – Ιερέας
13) Καραμπουτάκης Δήμος του Γεωργίου
14) Ζυματίκας Ιωάννης του Γεωργίου
15) Σιάκκας Χαράλαμπος του Χριστόφορου
16) Παππάς Γεώργιος του Δημητρίου
17) Κουβελάς Διονύσιος του Δημητρίου
18) Μακούδη Μαρία του Παναγιώτη
19) Λάππα Ευριπία του Αποστόλου
20) Ζούκα Γενοβέφα του Χρήστου
21) Ζουμπούλης Θεόδωρος του Νέστορα
22) Κουτάκης Νικόλαος του Κωνσταντίνου
23) Λουλούδης Απόστολος του Χρήστου
24) Πρίντζιου Βασιλική του Δημητρίου
25) Τσιαμίδης Μιχαήλ του Αναστασίου
26) Μπόζας Κωνσταντίνος του Θεοδώρου
27) Ζλατούδης Αθανάσιος του Σιδέρη

Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας Ριζομύλου, κατά την 6η Συνεδρίαση του, της 27ης Μαρτίου 1967, Ομόφωνα με την 25/1967 απόφασή του, παραχώρησε Δωρεάν στη ΔΙΑΠΛΑΣΗ την κυριότητα κοινοτικού οικοπέδου, έκτασης 280 τετραγωνικών μέτρων, μέσα στην πλατεία του χωριού και πίσω από το τότε κοινοτικό κατάστημα του χωριού, με σκοπό την ανέγερση εντευκτηρίου και βιβλιοθήκης του Συλλόγου.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο αποτελούσαν οι:
1) Ανέστης Εμμανουήλ – Πρόεδρος
2) Τριαντάφυλλος Πρίντζιος
3) Πολέμαρχος Μαρινούδης
4) Βασίλειος Μπάτης
5) Εμμανουήλ Κακαζιάνης
6) Θεμιστοκλής Καραμπουτάκης
7) Νικόλαος Μπαλλάς
Γραμματέας της Κοινότητας Ριζομύλου, ήταν ο επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου μας κος Ιωάννης Καραμπουτάκης του Γεωργίου, ο οποίος βοήθησε σημαντικά στην υλοποίηση της απόφασης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ριζομύλου.
Η παραπάνω Δωρεάν Παραχώρηση, ολοκληρώθηκε με την 27/30-6-1967 Συμβολαιογραφική πράξη και μεταγράφηκε επίσημα στα Βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Φερών την 12η Ιουλίου του 1967.

Με μεγάλες προσπάθειες των τότε διοικήσεων του Συλλόγου, της Κοινότητας που διεκδίκησε και πήρε σχετική επιδότηση από το Κράτος, αλλά και την βοήθεια όλων των κατοίκων του Ριζομύλου, κτίσθηκε το κτίριο του Συλλόγου μας, η κυψέλη μέσα στην οποία, όλα αυτά τα χρόνια έγιναν πάρα πολλά όμορφα πράγματα.

Την 28η Οκτωβρίου του 1967, εγκαινιάσθηκε το Κτίριο του Συλλόγου μας, μια κυψέλη δημιουργίας και ένας χώρος προσφοράς στα κοινά, για όλους μας.

Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1998, με την κατασκευή της στέγης, με ενέργειες της Κοινότητας Ριζομύλου και ιδιαίτερα του Προέδρου της, του κου Γεωργίου Εγγλέζου του Χαραλάμπους. Κατά την κατασκευή της στέγης, ακούστηκε και το σχετικό παραδοσιακό τραγούδι των οικοδόμων και έγινε και η προσφορά των σχετικών δώρων από το Σύλλογό μας, σ΄ αυτούς.

Το κτίριο μας, παραχωρήθηκε από το 1972 για τη στέγαση του Παιδικού Σταθμού Ριζομύλου, έως το 1984, χρονιά που ολοκληρώθηκε το κτίσιμο του παρόντος κτιρίου του Παιδικού Σταθμού. Η ενέργεια αυτή έδωσε μια άλλη προοπτική εκπαίδευσης στα μικρά παιδιά κάτι που συνεχίζεται μέχρι και τώρα.

Μέχρι το 1981, έγιναν πάρα πολλές παρεμβάσεις στα Πολιτιστικά δρώμενα του Ριζομύλου, με σκοπό την Κοινωνική Προσφορά στο χωριό μας.
Με πολλές εκδρομές στην Ελλάδα, ομιλίες για διάφορα θέματα, Χοροεσπερίδες, Θεατρικές παραστάσεις από μέλη του Συλλόγου και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις, δημιουργία και λειτουργία δανειστικής Βιβλιοθήκης. Έτσι τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, έδιναν μια ανάσα αισιοδοξίας και μόρφωσης, στην πολύ δύσκολη ζωή των κατοίκων του Ριζομύλου.
Η Διάπλαση είχε ενεργή συμμετοχή και στην τότε πραγματοποιηθείσα αδελφοποίηση της Κοινότητας Ριζομύλου, με την Κοινότητα Ερμακιάς Κοζάνης.

Το 1981, έγινε για τη Διάπλαση, ένα νέο ξεκίνημα, με την συμμετοχή πολλών νέων κυρίως συγχωριανών μας.

Από το 1981 πέρασαν τριάντα τέσσερα (34) χρόνια και από την ιστορική αναδρομή, φαίνεται ότι μπορέσαμε εμείς, που δραστηριοποιούμαστε όλα αυτά τα χρόνια, να καταξιώσουμε στην συνείδηση του χωριού μας, αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα, τον Πολιτιστικό-Αθλητικό Σύλλογο Ριζομύλου «Η ΔΙΑΠΛΑΣΗ», με την σημαντική προσφορά του, στα Πολιτιστικά δρώμενα της ζωής μας και δικαιώνοντας τους ιδρυτές του Συλλόγους μας.

Από το 1981 μέχρι σήμερα επιγραμματικά έχουν γίνει οι παρακάτω εκδηλώσεις :
1) Διοργανώθηκαν τουλάχιστον τριάντα μεγάλες Παρελάσεις Καρναβαλιού, με θέματα- άρματα που ήταν φτιαγμένα ποιοτικά, με πολύ μεράκι, κούραση, συνεργασία όλων και επισκέφθηκαν το χωριό μας χιλιάδες επισκέπτες, κυρίως την Καθαρή Δευτέρα κάθε έτους. Πολύ μεγάλη και σημαντική ήταν η βοήθεια της Κοινότητας Ριζομύλου έως το 1998, στη διοργάνωση και την οικονομική στήριξη των αποκριάτικων Εκδηλώσεων και της παρέλασης των θεμάτων – αρμάτων του Καρναβαλιού, κάτι που συνεχίσθηκε αρκετά ικανοποιητικά και από το Δήμο Κάρλας και το Δήμο Ρήγα Φεραίου.

Γενικότερα οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις του Συλλόγου μας, έχουν καταστήσει το Ριζόμυλο, κέντρο αναφοράς για την Αποκριά στο Νομό Μαγνησίας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, με την ποιότητα της οργάνωσης, τις κατασκευές και το πολύ κέφι που επικρατεί, αλλά και με την διατήρηση και αναβίωση των παραδοσιακών εθίμων του χωριού μας.
Επίσης κατά τη διάρκεια κυρίως των αποκριάτικών εκδηλώσεων, έγιναν από τη ΔΙΑΠΛΑΣΗ, πάρα πολλά πάρτι Νεολαίας, με τη συμμετοχή όλων των Νέων του Χωριού μας, με πάντα πολύ μεγάλη επιτυχία.

2) Διοργανώθηκαν τριάντα Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών, με την συμμετοχή Χορευτικών Συγκροτημάτων από όλη της Ελλάδα, που τίμησαν το χωριό μας.

3) Επίσης διοργανώθηκαν δέκα έξι (16) Παιδικά Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών, με τη συμμετοχή πολλών παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την Ελλάδα.

4) Επίσης έγιναν Δέκα Πέντε ΔΙΕΘΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Παραδοσιακών Χορών, μέχρι και το 2010, με συμμετοχή Χορευτικών Συγκροτημάτων από όλο τον κόσμο. Οι σημαίες που έχουν αναρτηθεί σήμερα στο χώρο των εκδηλώσεων, αντιστοιχούν στις χώρες που συμμετείχαν στα παραπάνω Φεστιβάλ που είναι: ΚΥΠΡΟΣ (Δύο φορές), ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (Δύο φορές), ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΑΡΜΕΝΙΑ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΡΩΣΙΑ, ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΚΙΝΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ, ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, ΣΕΡΒΙΑ, ΙΝΔΙΑ, ΚΟΥΒΑ, ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ. Με τα Διεθνή αυτά Φεστιβάλ, δόθηκε η δυνατότητα, σε όλους μας, να δούμε δείγματα άλλων πολιτισμών από όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Αφρική, Αμερική, Ασία), κάτι που μας κάνει περήφανους, γιατί στο χωριό μας έγιναν τόσο μεγάλες εκδηλώσεις, που μόνο σε λίγα άλλα μεγαλύτερα χωριά της Ελλάδας μπορούν να γίνουν.

5) Διοργανώθηκαν δέκα πέντε ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ – ΒΟΛΕΫ, με Πανθεσσαλική συμμετοχή ερασιτεχνικών ομάδων αλλά και την παρουσία διεθνών Ελλήνων Διαιτητών Μπάσκετ (Κορομηλάς, Μαστραφτσής, Καρακατσούνης, Βεργής κ.α)

6) Έγιναν Πάρα πολλές ΛΑΙΚΕΣ ΒΡΑΔΥΕΣ, ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ που διασκέδασαν τα παιδιά του χωριού μας αλλά και τους μεγάλους.

7) Οργανώθηκαν δύο βραδιές για το ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, (σε μία εκ των οποίων μίλησε και ο κος ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ, γνωστός ερευνητής και συγγραφέας της περιοχής μας), στις οποίες ακούστηκαν πολλά ωραία αλλά και σπάνια ρεμπέτικα τραγούδια, από τις εξαίρετες ορχήστρες που συμμετείχαν.

8) Έγιναν Διαγωνισμοί Ζωγραφικής, Οργανώθηκαν Εκθέσεις Ζωγραφικής, στο κτίριο του Συλλόγου. Έγιναν σε τακτά διαστήματα εικαστικές παρεμβάσεις σε τοίχους κτιρίων της πλατείας, για πιο ευχάριστη και καλαίσθητη εικόνα του χώρου.

9) Διοργανώθηκε το 2013, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών του χωριού μας, μεγάλη έκθεση Κεντημάτων των Γυναικών, αλλά και παραδοσιακών τοπικών εδεσμάτων, που έγινε στο κτίριο του Συλλόγου μας, αναδεικνύοντας την επιδεξιότητά των γυναικών του χωριού μας. Συγχρόνως με πρωτοβουλία της ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ συγκεντρώθηκαν πάρα πολλά παραδοσιακά αντικείμενα και εργαλεία του χωριού μας, τα οποία επίσης εκτέθηκαν συγχρόνως στην ίδια εκδήλωση και αποτελούν μια πρώτη παρακαταθήκη, για τον εμπλουτισμό, του υπό σύσταση Μουσείου Ριζομύλου από το δήμο Ρήγα Φεραίου.

10) Έγινε παρουσίαση των Παραδοσιακών Παιχνιδιών αλλά και γενικότερα δρώμενων του χωριού μας και ανάδειξή τους μέσω της τηλεόρασης της Μαγνησίας, με τη συνεργασία και συμμετοχή και των άλλων Συλλόγων του Ριζομύλου.

11) Διασώθηκαν και αναδείχθηκαν τα ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ του Ριζομύλου τόσο της περιοχής αλλά και εκείνα που έφεραν οι πρόσφυγες κάτοικοι, από την Ανατολική Ρωμυλία. Τα Κάλαντα αυτά έχουν καταγραφεί, υπάρχουν σε CD και τραγουδιούνται πλέον την παραμονή των Χριστουγέννων κάθε χρόνο, από μέλη του Συλλόγου μας, αλλά και γενικότερα από τους κατοίκους του χωριού μας. Την Πρωτοχρονιά του 1990, ακούστηκαν σε παγκόσμια εμβέλεια από το Δεύτερο Πρόγραμμα, μερικά από αυτά τα Κάλαντα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να ακουστεί το όνομα του χωριού μας σε όλο τον κόσμο, γεμίζοντάς μας υπερηφάνια.
Ίσως το χωριό μας, ο Ριζόμυλος, είναι από τα λίγα χωριά της Ελλάδας, στα οποία, την Παραμονή των Χριστουγέννων ακούγονται και τα ντόπια Ριζομυλιώτικα Κάλαντα (το πρωϊ από τα παιδιά του χωριού) αλλά και τα Κάλαντα της Ανατολικής Ρωμυλίας (το βράδυ από ομάδες μεγάλων) και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ΔΙΑΠΛΑΣΗ.

Ο Σύλλογός μας, βοήθησε και βοηθάει κάθε χρόνο, στον στολισμό των κοινόχρηστων χώρων του χωριού μας, κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων, με την κατασκευή Μεγάλης Φάτνης, αλλά και άλλων κατασκευών, στο πνεύμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το 1992 είχαμε μια άσχημη στιγμή, γιατί από πυρκαγιά στην αποθήκη του Συλλόγου μας, καταστράφηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός κατασκευών (Η τρισδιάστατη Φάτνη, αποκριάτικες κατασκευές από φελιζόλ και ξύλο και πολλά άλλα αντικείμενα). Αυτό το γεγονός δεν μας πτόησε αλλά απεναντίας μας πείσμωσε και συνεχίσαμε με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη και μεράκι.

12) Συμμετείχαμε στις εορταστικές εκδηλώσεις, για τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου, στα Εικοσάρια, την 2α Μαϊου 1999, με την μεταφορά της εικόνας του Αγίου, από τμήμα του Συλλόγου μας ντυμένο με παραδοσιακές στολές, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη επισημότητα στην Θρησκευτική τελετή.

13) Συμμετέχουμε στις εορταστικές εκδηλώσεις της γιορτής του Αγίου Αθανασίου, την 18η Ιανουαρίου κάθε έτους, με την αναβίωση του δρόμου, για το μαντήλι του Αγίου, αλλά και με άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι όλες οι δραστηριότητες του Συλλόγου μας, ήταν και είναι πάντα σε συνεργασία με τον άξιο και αξιέπαινο Ιερέα του χωριού μας, τον Αιδεσιμότατο Ρήγα Απόστολο και πάντα μέσα στα θρησκευτικά πλαίσια.

14) Έγινε αναβίωση παλιών εθίμων, όπως η «Μιτζιά» που είναι η προετοιμασία για την σπορά των σκόρδων, με τη συμμετοχή αρκετών κατοίκων του χωριού μας και η ανάδειξή του μέσω της τηλεόρασης του Βόλου.

15) Έγιναν πάρα πολλές ομιλίες για διάφορα θέματα ιατρικά, αγροτικά αλλά και διάφορα άλλα χρηστικά θέματα, από εξαίρετους επιστήμονες, στο κτίριο του Συλλόγου μας.

16) Διοργανώθηκαν αγώνες Πιγκ-Πόγκ, Σκακιού, Τάβλι με συμμετοχή πολλών νέων του χωριού μας.

17) Έγιναν με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας, Αθλητικοί αγώνες ημιαντοχής, αγώνες ποδηλασίας κλπ. Συμμετείχαμε όμως και σε ανάλογες εκδηλώσεις άλλων χωριών και πόλεων (στο Βελεστίνο στα Ρήγεια, Εκδηλώσεις του Αλμυρού, του Δήμου Βόλου κλπ )

18) Συνδιοργανώθηκε με τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Κάρλας, Γιορτή Βαμβακιού με ομιλίες από Επιστήμονες, αλλά και μεγάλη έκθεση των αγροτικών κυρίως προϊόντων που παράγονται στο χωριό μας κάτι που έγινε για πρώτη φορά στον τόπο μας.

19) Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ριζομύλου Η ΔΙΑΠΛΑΣΗ είναι ένα από τα Ιδρυτικά Μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας (Π.Ο.Σ.Α.Ρ.), που έγινε στο Κιλκίς το 1993.

20) Σημαντική ήταν η βοήθεια πολλών μελών της Διάπλασης, το 1997 στην προσπάθεια και επιτυχία της Κοινότητας Ριζομύλου, να χαρακτηριστεί ο Ριζόμυλος Μαρτυρικό Χωριό και να γραφεί ο τόπος μας με Χρυσά Γράμματα στην Ιστορία της Ελλάδας, για την αντιστασιακή του προσφορά, κατά την κατοχή του 1941-1944.

21) Όλα αυτά τα χρόνια συνεργαστήκαμε με πολλούς Δήμους, Κοινότητες, Δημόσιους Οργανισμούς, την ΝΕΛΕ για την λειτουργία τμημάτων στο κτίριο του Συλλόγου μας, την ΕΚΠΟΛ, Νομαρχίες, την Περιφέρεια Θεσσαλίας κλπ.

22) Το Χορευτικό Τμήμα της ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ αποτελείται από Πέντε Τμήματα, μετά και την δημιουργία και του Τμήματος Γυναικών και σ’ αυτό συμμετέχουν πάνω από 150 συγχωριανοί και συγχωριανές μας, όλων των ηλικιών. Όλα τα τμήματα του χορευτικού συγκροτήματος, προσκλήθηκαν και χόρεψαν σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδος και ανταμείφθηκαν με το χειροκρότημα και τους επαίνους όλων, για τις εμφανίσεις τους.

23) Εδώ θέλω να επισημάνω και να εξάρω την μεγάλη και αξεπέραστη προσφορά του κου Γιάννη Λουλούδη, Προέδρου του Συλλόγου μας και Χοροδιδάσκαλου, επί 33 χρόνια του Χορευτικού Συγκροτήματος της ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ. Με το μεράκι του για τον παραδοσιακό χορό, αλλά πρώτα από όλα, με την αγάπη του για την Ελληνική Παράδοση και το χωριό μας, κατάφερε –χωρίς καμία υλική απολαβή όλα αυτά τα χρόνια – εκτός της άλλης προσφοράς του μέσω της ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ, να μάθει σε όλους σχεδόν τους Ριζομυλιώτες, να χορεύουν ελληνικούς παραδοσιακούς και όχι μόνο χορούς. Δίπλα του, έμαθαν να χορεύουν τρεις γενιές συγχωριανών μας και έπεται συνέχεια, βλέποντας την ακούραστη διάθεση που εξακολουθεί να έχει για προσφορά.

24) Το Τμήμα Επιδείξεων του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου μας, εκτός των εμφανίσεών του στο χωριό μας, ήταν ο Μεγάλος Πρεσβευτής του Ριζομύλου, στην Ελλάδα αλλά και το Εξωτερικό. Με τις εξαιρετικές εμφανίσεις του, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και έκανε γνωστό το Ριζόμυλο, σε όλη την Ελλάδα αλλά και το Εξωτερικό (Βουλγαρία –δύο φορές, Σερβία, Κύπρο ).

25) Πολύ μεγάλη Παρακαταθήκη για το σύλλογό μας, είναι η ύπαρξη Εκατό (100) περίπου παραδοσιακών στολών του Χορευτικού Συγκροτήματος (Θεσσαλίας, Ηπείρου, Ανατολικής Ρωμυλίας, Μακεδονίας κλπ), που όμως πρέπει να εμπλουτιστούν και με άλλες στολές, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του. Εδώ πρέπει να πω ότι, εξαίρετη υπήρξε και η προσφορά του αείμνηστου Γιατρού Γεωργίου Ιωάννου, ο οποίος δώρισε στη ΔΙΑΠΛΑΣΗ, ένα μεγάλο αριθμό παραδοσιακών στολών, βοηθώντας σημαντικά στο Σύλλογό μας.

26) Το 2000 εκδόθηκε και κυκλοφόρησε η 1η Έκδοση της Ιστορίας του Συλλόγου μας, ένας τόμος 70 σελίδων, μέσα στον οποίο γίνεται αναφορά, για τα όσα μπορέσαμε και καταφέραμε μέχρι τότε, με την υπόσχεση ότι στο μέλλον θα φροντίσουμε να εκδώσουμε μια επικαιροποιημένη και πιο εμπλουτισμένη έκδοση, για να γίνει γνωστή η μεγάλη προσφορά της ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ, στο χωριό μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας.

27) Η ΔΙΑΠΛΑΣΗ, από το 2012 συνδιοργανώνει κάθε τέλος Αυγούστου, μαζί με το Δήμο Ρήγα Φεραίου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ΤΟ ΑΝΤΩΜΩΜΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ μια πολύ μεγάλη εκδήλωση με Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική και χορό από όλους, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 1000 άτομα, που είναι συγχωριανοί μας αλλά και μέλη Πολιτιστικών και Χορευτικών Συλλόγων της Μαγνησίας και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας. Ο αριθμός των Συλλόγων που συμμετέχουν κάθε χρονιά στο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ υπερβαίνει κάθε χρόνο τους 60. Φέτος σας περιμένουμε όλους την Παρασκευή 21η Αυγούστου 2015, για να γλεντήσετε μαζί μας και μαζί με όλους τους φίλους επισκέπτες μας.

28) Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ριζομύλου, είναι εδώ και δύο χρόνια πρωτεργάτης και συνδιοργανωτής, μαζί με όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Ρήγα Φεραίου, μιας πολύ μεγάλης ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, παραμονές των Χριστουγέννων, υπό την αιγίδα του Δήμου Ρήγα Φεραίου και με τα έσοδά της, δίνει σημαντική βοήθεια στο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

29) Η Δανειστική Βιβλιοθήκη, διατηρήθηκε και εμπλουτίσθηκε και υπάρχουν σ’ αυτή εκατοντάδες βιβλία, τα οποία μπορούν όποιοι θέλουν να δανειστούν και να διαβάσουν.

30) Σε ειδικές εκδηλώσεις, τιμήθηκαν από τη ΔΙΑΠΛΑΣΗ, πολλοί επιστήμονες, μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές, ιερείς και γενικότερα όσοι πρόσφεραν με τη δουλειά και το μεράκι τους, στο τόπο μας.

31) Τέλος Η ΔΙΑΠΛΑΣΗ συνεργάσθηκε με όλους τους συλλόγους του Ριζομύλου και μπορέσαμε να κάνουμε μαζί εκδηλώσεις σημαντικές για τον τόπο μας, δίνοντας έτσι χαρά στους συγχωριανούς μας.

32) Ο Σύλλογός μας είναι κοντά στην εποχή και διαθέτει δική του σελίδα στο FACEBOOK, επικοινωνώντας και ηλεκτρονικά με τους φίλους του και αναδεικνύοντας τις δραστηριότητές του.

33) Το Λογότυπο που κοσμεί το μεγάλο και ιστορικό Λάβαρο του Συλλόγου, βγήκε από μέλη του και έκτοτε είναι το σημείο αναφοράς της Διάπλασης, και παίζοντας με τα γράμματα της λέξης Ριζόμυλος, είναι το εξής:
Ρ ίζες
Ι στορικές
Ζ ωντανεύουν
Ό ταν
Μ έσα μας
Υ πάρχουν
Λ ίγα
Ο μορφα
Σ υναισθήματα.

34) Όλα αυτά αλλά και πολλά άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα, έχουν γίνει από το Σύλλογό μας αυτά τα χρόνια στο χωριό μας. Η ΔΙΑΠΛΑΣΗ με τη διοργάνωση μεγάλου αριθμού εκδηλώσεων, συνεχόμενα επί πάρα πολλά χρόνια, βοηθά σημαντικά και την τοπική οικονομία του χωριού μας, διότι σχεδόν όλα τα απαραίτητα υλικά αγοράζονται από καταστήματα του Ριζομύλου και δημιουργείται αρκετά μεγάλη κίνηση και στα καταστήματα εστίασης, καφετέριες κλπ του χωριού μας.

35) Τέλος θα ήθελα να επισημάνω, την πολύ μεγάλη απώλεια που είχαμε, από το θάνατο του συγχωριανού μας, μέλους του Συλλόγου μας και χορευτή Φίλιππου Καπανιάρη του Κωνσταντίνου, πέρυσι τον Ιούλιο, στο γνωστό σε όλους μας, τραγικό δυστύχημα που έγινε στην παλιά Εθνική Οδό Βόλου –Λάρισας. Ο Φίλιππος καθώς και τα κορίτσια από το Στεφανοβίκειο, η Κατερίνα και η Ιωάννα Κουτσιαρή, θα είναι για πάντα στη μνήμη όλων μας.

Όλα αυτά τα χρόνια, όλοι εμείς που δραστηριοποιηθήκαμε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ριζομύλου Η Διάπλαση, πιστεύουμε ότι αξίζει να ασχολείσαι προκειμένου να αναδειχθούν οι αξίες του τόπου μας.

Αξίζει να δίνεις λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σου, για να νοιώθεις την ψυχική ηρεμία, ότι μπόρεσες να βάλεις και εσύ ένα μικρό λιθαράκι στο κτίσιμο της ιστορίας του χωριού μας, στην διατήρηση των αξιών της παράδοσής του αλλά και στη συνέχιση των προσπαθειών, για νέες μορφές ποιοτικού διεξόδου σε όλους μας.

Να μπορείς να εμφυσήσεις σε όλους που έχουν το μεράκι για προσφορά, την αγάπη, χωρίς υστεροβουλία για το χωριό μας, που νοιώθουμε όλοι εμείς.

Οι νέοι του χωριού μας, ξέρουν ότι μέσα από τη ΔΙΑΠΛΑΣΗ, μπορούν να υλοποιήσουν, όλα όσα ονειρεύονται για τον τόπο μας, για αυτό και συμμετέχουν σε όλες της εκδηλώσεις της, αλλά πιστεύω ότι μπορούν να δραστηριοποιηθούν πιο πολύ, για να συνεχίσουν και να ανεβάσουν, με τις ιδέες τους ακόμη περισσότερο την ποιότητα της ζωής στο χωριό μας.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς, τους Ιδρυτές του Συλλόγου μας, γιατί μας άφησαν μια πολύ μεγάλη παρακαταθήκη, με το έργο τους, δίνοντάς μας τη δυνατότητα, να ασχοληθούμε και εμείς με το όμορφο ταξίδι της προσφοράς και της ανάδειξης των αξιών του χωριού μας, όσους άλλους βοήθησαν τη ΔΙΑΠΛΑΣΗ και αθέλητα δεν αναφέρθηκαν σήμερα και τέλος όλους τους συγχωριανούς μας για την αμέριστη στήριξη που μας έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια.

Σας ευχαριστώ πολύ.
Λάμπρος Αθ. Μπόκας

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.