Πολιστικός Σύλλογος Κεραμιδίου: Εντυπωσίασε το χορευτικό τμήμα στα Κύθηρα

0
8


Περίπου 700 χιλιόμετρα και κάμποσα ναυτικά μίλια μακριά από το Βόλο, το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου, συνέχισε τις καλοκαιρινές του εκδηλώσεις, με δύο παραστάσεις στο όμορφο νησί των Κυθήρων.

Ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Κυθήρων στα πλαίσια πολιτιστικών εκδηλώσεων σχετικών με την παράδοση, το χορευτικό του Κεραμιδίου επισκέφτηκε το νησί της Αφροδίτης από τις 24 μέχρι τις 27 Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νησί ο Σύλλογος είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στην όμορφη χώρα που είναι χτισμένη γύρω από το μεσαιωνικό ενετικό κάστρο και σε μερικά από τα δεκάδες χωριά όπως τον Ποταμό, το Λιβάδι και το Μυλοπόταμο.

Η πρώτη παράσταση έγινε την Παρασκευή 25/8 στο Διακόφτι το λιμάνι του νησιού. Η δεύτερη έγινε το Σάββατο 26/8 στους Καρβουνάδες ένα κεντρικό χωριό των Κυθήρων. Αρχικά οι παραβρισκόμενοι ενημερώθηκαν για το Κεραμίδι ,τη γεωγραφική του θέση και κυρίως τον τραγουδιστικό πλούτο του χωριού για τον οποίο κατατάσσεται, όχι μόνο σε ένα από τα σημαντικότερα χωριά του Πηλίου αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Και στις δύο παραστάσεις παρουσιάστηκαν από το πρώτο τμήμα χοροί και τραγούδια του Κεραμιδίου, του Πηλίου και των Βορείων Σποράδων. Ακολούθησε το δεύτερο τμήμα με χορούς της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

Τα Κεραμιδιώτικα τραγούδια, τραγουδήθηκαν εξαιρετικά από τη μελωδική φωνή της Αγλαΐας Τραγουδάρα και στην αντιφώνηση συνόδευαν οι χορευτές.
Ο ενθουσιασμός και το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της παρουσίασης του προγράμματος, ήταν μεγάλος. Γέμισε με συγκίνηση και περηφάνια τους δασκάλους, μουσικούς και χορογράφους Στέφανο και Δημήτρη Τραγουδάρα που είδαν τη σκληρή δουλειά τους να επιβραβεύεται και τους χορευτές που είχαν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό. Διότι είναι πολύ σημαντικό να μεταφέρεις και να παρουσιάζεις τα παραδοσιακά τραγούδια, τους χορούς και τις παραδοσιακές φορεσιές της ιδιαίτερης πατρίδας σου και να κερδίζεις το θαυμασμό και το ενδιαφέρον του κόσμου.

Την τελευταία βραδιά πριν την αναχώρηση από τα Κύθηρα δέχτηκε τη φιλοξενία του Δημάρχου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Δήμου Κυθήρων, όπου είχαμε τη ευκαιρία να δοκιμάσουμε παραδοσιακά εδέσματα, λαδοπαξίμαδα και τσιριγώτικα γλυκά όπως μελούνια και ροζέδες. Στα μέλη του Συλλόγου πρόσφεραν επίσης παγωμένη Φατουράδα, ένα παραδοσιακό λικέρ με τσίπουρο και κανελογαρίφαλο. Ακολούθησε λαϊκό γλέντι με χορούς και τραγούδια τόσο από τον τόπο μας, όσο και από το δικό τους τόπο με την παράσταση να κερδίζουν φυσικά τα νησιώτικα.
Σαν αναμνηστικό δώρο ο Δήμαρχος του νησιού πρόσφερε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεραμιδίου ένα Λεύκωμα για τον μηχανισμό των Αντικύθηρων.

 

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.