Πλημμύρισε τρακτέρ στις Μικροθήβες

0
5

agrotes-mikrothives

Στον κόμβο Μικροθηβών «χτυπά» από χθες η καρδιά του αγροτικού κόσμου της Μαγνησίας. Μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια οι αγρότες βγήκαν δυναμικά στο δρόμο, αποφασισμένοι να πιέσουν την κυβέρνηση να αποσύρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και όχι μόνο. Η συμμετοχή σύμφωνα με τους επικεφαλής αγροτοσυνδικαλιστές ξεπέρασε κάθε προσδοκία αλλά είναι και ενδεικτικό της σοβαρότητας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. Η εθνική οδός τόσο προς Αθήνα όσο και προς Θεσσαλονίκη παρέμεινε κλειστή από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι και τις 17.30 μ.μ. Η κυκλοφορία τόσο προς Αθήνα όσο και προς Θεσσαλονίκη για εκείνο το διάστημα διοχετεύονταν από παράπλευρους δρόμους.

 

Αγρότες από τον Αλμυρό και τις γύρω περιοχές της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας, αλλά και από το Βελεστίνο, το Στεφανοβίκειο, το Ριζόμυλο και άλλα δημοτικά διαμερίσματα βγήκαν χθες στο δρόμο. Συντονισμένα, παρέταξαν περισσότερα από 400 τρακτέρ στην αριστερή και δεξιά πλευρά της Εθνικής οδού, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα αναμένονταν το μπλόκο να ενισχυθεί και με αγρότες από την περιοχή των Φαρσάλων. Στο Αερινό εξάλλου επιχειρείται να στηθεί ένα δεύτερο μπλόκο με τη συμμετοχή προς το παρόν ωστόσο να είναι ισχνή καθώς χθες τουλάχιστον στο σημείο έσπευσαν περίπου 10 αγροτικά μηχανήματα από τη γύρω περιοχή καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των αγροτών επέλεξε να μεταβεί απευθείας στις Μικροθήβες. Από τις 12 χθες το μεσημέρι η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας είχε σπεύσει να κλείσει το δρόμο στο ύψος του 304 ΠΕΒ και η κυκλοφορία γινόταν μέσω άλλου δρομολογίου, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα με τους αγρότες που την ίδια ώρα κινούνταν προς το κόμβο Μικροθηβών με τα τρακτέρ.

Τα τρακτέρ μέσα από ένα συντονισμό που επιτεύχθηκε σε συνεννόηση και με την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας παραμένουν στις δύο πλευρές του δρόμου με την Εθνική οδό να είναι ωστόσο ανοιχτή. Μέχρι τουλάχιστον αύριο Σάββατο δεν αναμένεται διαφοροποίηση της κατάστασης. Στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής στα Τέμπη, αύριο θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

 

Πάμε… σαν άλλοτε

Οι αγρότες όπως είχαν προγραμματίσει από προχθές, από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν ένα κομβόι από τα Πλατάνια του Αλμυρού και το άλλο κομβόι από Στεφανοβίκειο, Βελεστίνο και Αγ. Δημήτριο και σε πορεία τα τρακτέρ άρχισαν να βγαίνουν στην Εθνική οδό στο ύψος του κόμβου των Μικροθηβών. Ανδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας με επικεφαλής τον ίδιο τον Αστυνομικό Διευθυντή Μαγνησίας Γιάννη Τόλια αλλά και τον διοικητή της Τροχαίας Θανάση Κουλούρη μαζί με άλλα στελέχη της Αστυνομίας, βρίσκονταν την ίδια ώρα σε συνεχή συνεννόηση με τους επικεφαλής των αγροτών προκειμένου «η έξοδος» να γίνει με ομαλή ροή και χωρίς να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα.

Ο δρόμος άλλωστε είχε κλείσει από το ύψος του 304 ΠΕΒ προκειμένου να μην σημειωθούν τυχόν ατυχήματα. Τα τρακτέρ παρατάχθηκαν το ένα πίσω από το άλλο στη δεξιά και αριστερή πλευρά του δρόμου. Πολλοί εξάλλου ήταν οι αγρότες που έσπευσαν στον κόμβο με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα για να δώσουν επίσης το παρών στην έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Αγρότες όλων των ηλικιών, ανεβασμένοι πάνω στα τρακτέρ, τα περισσότερα των οποίων έφεραν και την ελληνική σημαία, ικανοποιημένοι από τη μαζική συμμετοχή αφενός και αφετέρου την αποφασιστικότητα που διέκριναν στα πρόσωπα όλων, πήραν θέση πάνω στο οδόστρωμα και στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν άρχισαν να συζητούν και να ανταλλάσουν απόψεις για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. «Ο πρώτος στόχος επετεύχθη» δήλωναν οι περισσότεροι. «Στόχος μας τώρα είναι να μας ακούσει η κυβέρνηση, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να αντιμετωπιστούν τα πολλά ανοιχτά μέτωπα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος».

Οι αγρότες βρίσκονταν σε συνεχή συνεννόηση με τον αστυνομικό διευθυντή Γ. Τόλια και τους άλλους επιτελείς για το πώς θα παραταχθούν τα τρακτέρ στην Ε.Ο.
Οι αγρότες βρίσκονταν σε συνεχή συνεννόηση με τον αστυνομικό διευθυντή Γ. Τόλια και τους άλλους επιτελείς για το πώς θα παραταχθούν τα τρακτέρ στην Ε.Ο.

 

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η συμμετοχή

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι από τους επικεφαλής των αγροτών δεν περίμεναν ότι η έναρξη των κινητοποιήσεων θα είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Σε αυτό φυσικά συνέβαλλε το γεγονός ότι εκτός από τον κύριο όγκο των αγροτών από τον Αλμυρό και τη γύρω περιοχή, στο μπλόκο των Μικροθηβών, αποφάσισαν να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά οι αγρότες του κάμπου. Η πλειοψηφία των αγροτικών δυνάμεων από Βελεστίνο, Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλο (αναμένονταν χθες το απόγευμα), Αγ. Δημήτριο, Χλόη, Περίβλεπτο, Μικρό Περιβολάκι, αποφάσισε να συνταχθεί στο ενιαίο μέτωπο των Μικροθηβών όπως και τελικά έγινε με αποτέλεσμα περίπου 80 μηχανήματα και πλέον να προστεθούν στο συγκεκριμένο μπλόκο. Χθες μέχρι το βράδυ στον κόμβο Μικροθηβών αναμένονταν και περίπου 150 αγρότες με τα τρακτέρ τους από τα Φάρσαλα και την ευρύτερη περιοχή.

 

«Δεν υποχωρούμε εάν δεν εισακουστούμε»

Κοινή είναι η εκτίμηση των αγροτών που συγκεντρώθηκαν στον κόμβο των Μικροθηβών ότι από την αποφασιστικότητα των ίδιων θα κριθεί και το μέλλον αυτής της κινητοποίησης που για εκείνους ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς όσον αφορά κυρίως την ανταπόκριση που βρήκε το κάλεσμά τους.

«Είμαστε εδώ αποφασισμένοι να παραμείνουμε μέχρι να εισακουστούμε. Δεν ήρθαμε να παίξουμε. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματά μας και να δώσει λύσεις.

Το ασφαλιστικό που προωθεί είναι η ταφόπλακα για τον αγροτικό κόσμο μαζί με τα φορολογικά μέτρα και το κόστος παραγωγής. Δεν είναι δυνατόν να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια όταν μας οδηγούν στον αφανισμό» υπογράμμισε ο Χρήστος Πάντζιος, αγροτοσυνδικαλιστής από τον Αλμυρό που χθες δήλωνε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων του στο μπλόκο.

«Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα. Στόχος τους είναι να πλήξουν ακόμη περισσότερο τον αγροτικό κόσμο» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ από την πλευρά του ο Δημήτρης Νανάς.

«Δεν πρέπει επιτρέψουμε να εφαρμοσθούν αυτά τα αντιπαραγωγικά και καταστροφικά μέτρα. Δεν θα αφήσουμε να βυθιστεί στην ύφεση ο αγροτικός τομέας. Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει το νομοσχέδιο και να καθίσει να ακούσει τους αγρότες και τα αιτήματά τους. Διαφορετικά εμείς δεν πρόκειται να αποχωρήσουμε. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας» τόνισε ο Σωτήρης Γαλογαύρος που μαζί με τους συναδέλφους του από την περιοχή του Βελεστίνου έφτασαν και συμμετέχουν στον κόμβο των Μικροθηβών.«Δεν είναι μόνο το ασφαλιστικό και το φορολογικό, είναι πολλά τα ζητήματα που αφορούν στους αγρότες, όπως το κόστος παραγωγής που έχει συρρικνώσει το αγροτικό εισόδημα στο έπακρο» παρατήρησε από την πλευρά του ο Δημήτρης Σπαθής επίσης από την περιοχή του Βελεστίνου.

«Εάν νομίζουν ότι θα αποχωρήσουμε με άδεια χέρια είναι γελασμένοι στην κυβέρνηση. Απαιτούμε να αποσυρθεί το ασφαλιστικό και να μην περάσουν τα φορολογικά μέτρα που προωθούν κατά του αγροτικού κόσμου. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση χρειάζεται εδώ και τώρα ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και αλλαγής της παραγωγικής βάσης της χώρας» σημείωσε από την πλευρά του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Παπαϊωάννου από το Στεφανοβίκειο.

 

ΚΟΜΒΟΣ ΑΕΡΙΝΟΥ

Μικρή συμμετοχή στο δεύτερο μπλόκο

Διαφορετικό το κοντράστ συναισθημάτων αλλά και εικόνων στην περιοχή του Αερινού, στον παράδρομο κάτω από την Εθνική Οδό και τον ομώνυμο κόμβο. Τα τρακτέρ που είχαν παραταχθεί στην άκρη του δρόμου δεν ξεπερνούν τα 10 μαζί με ορισμένα ακόμη αγροτικά αυτοκίνητα. Λίγοι και οι αγρότες από τη γύρω περιοχή. Προβληματισμένος ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Αγγελής, αποδίδει την ισχνή συμμετοχή στο γεγονός ότι οι περισσότεροι αγρότες της περιοχής του Βελεστίνου αποφάσισαν να συνταχθούν με το μπλόκο των Μικροθηβών. «Διαφωνούμε στο πλαίσιο των αιτημάτων» υπογράμμισε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Αγγελής, και κυρίως στο θέμα της φορολόγησης.

«Αποδέχονται τη φορολόγηση στο 13% από το πρώτο ευρώ. Αυτό, δηλαδή, που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση και εφάρμοσε η σημερινή. Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει αφορολόγητο. Πέρα από τα φορολογικά, τα βασικά μας αιτήματα έχουν να κάνουν με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Εμείς τα λέμε χρόνια. Τώρα το νιώσαμε στο πετσί μας με τις πληρωμές και τις περικοπές. Οι άλλοι επιμένουν, παρόλα αυτά, ότι η ΚΑΠ είναι εργαλείο ανάπτυξης. Επίσης, διαφωνούμε με τις αυξανόμενες εισφορές στον ΟΓΑ. Το κόστος παραγωγής αυξάνεται. Ολα αυτά μας απασχολούν» σημειώνει επίσης. Δίπλα του και ο Βάιος Κομνηνός, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς που έφτασε στο σημείο, από το Βόλο όπου συμμετείχε στον αποκλεισμό του λιμανιού μαζί με τους αλιείς και αγρότες του Βόλου και του Πηλίου.Οι αγρότες της περιοχής του Αν. Πηλίου προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας τις επόμενες μέρες στη Ζαγορά, ενώ επίσης θα συμμετέχουν στη σύσκεψη που θα γίνει την Κυριακή στο Πορφυρογένειο στις 11 το πρωί όπου θα συζητηθεί τα πλαίσιο κινητοποιήσεων των αγροτών του Πηλίου.

Στο δρόμο κάτω από την Εθνική οδό στο ύψος του Αερινού δέκα περίπου τρακτέρ μαζί με αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί από αγρότες της περιοχής
Στο δρόμο κάτω από την Εθνική οδό στο ύψος του Αερινού δέκα περίπου τρακτέρ μαζί με αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί από αγρότες της περιοχής.

taxydromos.gr

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.