Τον Οκτώβριο, ο καιρός δροσίζει αισθητά και τα ψιλόβροχα γίνονται όλο και πιο συχνά. Σιγά σιγά τελειώνει η δεύτερη άνθηση του φθινοπώρου σε πολλά φυτά.
Δουλειές του μήνα:
– Φυτέψτε νέα καρποφόρα ή καλλωπιστικά φυτά σε γλάστρες και τον κήπο.
– Φυτέψτε βολβούς τώρα για να σας ανθίσουν νωρίς το χειμώνα ή την άνοιξη. Πιθανόν, κάποιοι από τους βολβούς που φυτέψατε το Σεπτέμβριο να έχουν ήδη φυτρώσει. Ποτίζετέ τους αραιά αν δεν βρέχει.
– Βγάλτε από το χώμα τους βολβούς καλοκαιρινής ανθοφορίας μόλις τα φυτά ξεραθούν και αποθηκεύστε τους σε στεγνό και ζεστό σημείο.
– Σταδιακά, αρχίστε να προετοιμάζετε τα φυτά εσωτερικού χώρου που μεταφέρατε έξω το καλοκαίρι, για την επιστροφή τους σε συνθήκες εσωτερικού χώρου. Ελέγξτε τα προσεκτικά για έντομα και ασθένειες πριν τα μεταφέρετε μέσα και πλύντε καλά τα φύλλα τους αλλά και τις γλάστρες και τα πιατάκια τους ώστε να αποφύγετε επέκταση εντόμων και στα υπόλοιπα φυτά σας.
– Κάντε ένα κούρεμα ανανέωσης στο γκαζόν μέχρι τα τέλη του μήνα. Κάντε μία τελευταία λίπανση, ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.
– Ενισχύστε τη λίπανση σε όλα τα φυτά τώρα που η θερμοκρασία είναι κάπως χαμηλότερη. Αλλάξτε το επιφανειακό χώμα στις γλάστρες σας. Αφαιρέστε την επάνω στρώση χώματος (5-8 εκ.) και προσθέστε εμπλουτισμένο φρέσκο κηπόχωμα.
– Ελέγξτε το χώμα των φυτών που δε μεγαλώνουν καλά για σκουλίκια (συνήθως μεγάλα διαφανή). Αυτά τρώνε τις ρίζες των μικρών ιδίως φυτών και δεν τα αφήνουν να μεγαλώσουν καλά. Ποτίστε με ειδικό διάλυμα εντομοκτόνου που θα προμηθευτείτε από εξειδικευμένα γεωπονικά καταστήματα.
– Ξεριζώστε τα ετήσια φυτά που ξεράθηκαν και αν θέλετε χρησιμοποιήστε τα για κομπόστα.
– Σκάψτε τα άδεια σημεία του κήπου σας και προετοιμάστε παρτέρια για την άνοιξη. Προσθέστε στο χώμα κοπριά ώστε να «χωνέψει» μέχρι την άνοιξη.
– Μαζεύετε και πετάτε τα πεσμένα φύλλα από άρρωστα φυτά, γιατί μεταδίδουν ασθένειες και αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για τα βλαβερά έντομα. Από υγιή φυτά μπορείτε να μαζέψετε τα πεσμένα φύλλα και να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε κομπόστα.
– Ελέγχετε τα δεσίματα των αναρριχώμενων φυτών, για να μη σπάσουν κλαδιά από δυνατούς ανέμους.
– Μεταφυτέψτε παραμεγαλωμένα φυτά σε μεγαλύτερη γλάστρα.
– Σπείρετε χειμωνιάτικα λαχανικά και ανθοφόρα φυτά που ανθίζουν το χειμώνα και την άνοιξη σε γλάστρες και τον κήπο.
– Καλό θα ήτανε να γράψετε και να τοποθετήσετε ταμπελάκια στη θέση που είναι φυτεμένα τα πολυετή, ώστε την άνοιξη να μην τα ξεριζώσετε κατά λάθος ενώ ετοιμάζεστε να φυτέψετε κάτι άλλο.
– Κάνουμε αερισμό με πιρούνα ή κατάλληλο μηχάνημα στο γκαζόν και λιπαίνουμε. Σπέρνουμε στα κενά σημεία και κάνουμε ριζοκοψίματα γύρω από τα δέντρα και τους θάμνους με πατόφτυαρο.
– Είναι η κατάλληλη εποχή για την καταπολέμηση της κάμπιας του πεύκου. Ψεκάζουμε με ένα μικροοργανισμό, τον Βάκιλλο Θουριγκίας που είναι απόλυτα αβλαβής για τους ανθρώπους, τα ζώα, όχι όμως για την κάμπια… Να θυμάστε ότι πρέπει να βραχεί καλά το δέντρο και να μη βρέξει για δύο ή τρεις μέρες, διαφορετικά πρέπει να ξαναψεκάσετε.