Οδηγίες για την αγορά καυσόξυλων και όχι μόνο

0
17

kausoxula1Αγαπητό Karlanews είπα να σου γράψω δυό λόγια για τους αναγνώστες σου σχετικά με τα καυσόξυλα.

Μάθετε επειγόντως για την κοπή, την αποθήκευση, τον αερισμό και το στέγνωμα των καυσόξυλων…

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι όλα τα ξύλα κατάλληλα για τζάκι ή σόμπα. Αν σου έχουν απομείνει ρετάλια από ξυλοκατασκευές, κομμάτια νοβοπάν ή MDF, δεν ταΐζεις το τζάκι σου με αυτά ποτέ!! Μπορείς ωστόσο να χρησιμοποιήσεις κομμάτια από καδρόνια ή πηχάκια για προσάναμμα, αρκεί βέβαια να μην είναι βαμμένα ή εμποτισμένα.  Ο σωστός τρόπος είναι να προμηθευτείς έγκαιρα (δηλαδή από τον Ιούνιο έως Ιούλιο) μια ικανή ποσότητα καυσόξυλων που προέρχονται από τα κατάλληλα είδη δέντρων και να τα αποθηκεύσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να στεγνώσουν και να ξεραθούν όσο γίνεται καλύτερα. Μια καλή ιδέα είναι να πάρεις μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα, καθώς η ξήρανση του ξύλου απαιτεί μερικό χρόνο…

Επιλογή. Το ιδανικότερο καυσόξυλο για την περιοχή μας είναι το πουρνάρι. Δεν καπνίζει καθόλου, κρατάει τη φωτιά για πάρα πολλές ώρες αναμμένη και δημιουργεί εξαίρετη και για πολλή ώρα θράκα, αμέσως μετά με σχεδόν τις ίδιες ιδιότητες είναι η αμυγδαλιά, η κουμαριά και τέλος το “δέντρο” ή αλλιώς δρυς, και σταματάς εδώ.

Βέβαια στην αγορά υπάρχουν και άλλα είδη καυσόξυλων όπως ελιά, οξυά, αράδι και μερικές φορές βλέπουμε να πωλείται και καστανιά.

Γενικώς τα ξύλα αυτά πρέπει να πωλούνται φθηνότερα από τα προηγούμενα λόγω κατώτερης ποιότητας καύσης, καίγονται πάρα πολύ γρήγορα (άρα είναι ασύμφορα) και αφ ετέρου δεν προσφέρουν καμιά ιδιαίτερη θερμαντική ικανότητα (πλην της ελιάς η οποία προσφέρει μόνο μία όμορφη μπλε φλόγα και τίποτα άλλο).

Για προσάναμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έλατο (πράγμα που δεν υπάρχει στην περιοχή μας) ή πεύκο τα οποία συνεργάζονται άριστα με το προσάναμμα και βοηθάνε να πάρουν ευκολότερα οι πολύ ξερές οξιές και μετά συνεχίζεις με πουρνάρι.  Αν χρησιμοποιείς για ζέσταμα, ξύλα που έχουν ρετσίνι τότε το ρετσίνι που περιέχουν λεκιάζει το τζάκι και κάνει την καμινάδα να πιάνει κάπνα.

Κοπή. Αν κόβεις τα ξύλα μόνος σου, πρέπει να ξέρεις ότι τα κούτσουρα καλό είναι να έχουν διάμετρο από 10-20 εκατοστά και μήκος ανάλογο με τον κάδο καύσης της σόμπας ή του τζακιού σου.

Αποθήκευση. Βασικός κανόνας για τα ξύλα που έχεις είναι να έχουν ξεραθεί επαρκώς (γι” αυτό άλλωστε τα αγοράζεις ή τα κόβεις από τον Ιούνιο ή Ιούλιο). Το υγρό ξύλο καίγεται δύσκολα, ζεσταίνει λιγότερο και καπνίζει πολύ. Στοίβαζε τα κούτσουρα σου λοιπόν από τον Ιούλιο σε στεγασμένο χώρο και πρόσεξε να μην έρχονται σε επαφή με το χώμα. Ντάνιασέ τα σε παλιές ξύλινες παλέτες ή σε αυτοσχέδιες σχάρες από παλιά μαδέρια για να ξεραθούν καλύτερα. Ένα υπόστεγο που αερίζεται είναι μια ιδανική θέση για μακροχρόνια αποθήκευση. Τα κυλινδρικά κομμάτια κορμών χρειάζονται ειδική στήριξη για να αερίζονται και να μην κατρακυλάνε. Τα κοντοκομμένα κούτσουρα στοιβάζονται σταυρωτά, για να κυκλοφορεί αέρας ανάμεσά τους και να ξεραθούν μια ώρα αρχύτερα.

Γενικά. Επιπλέον, αν είσαι μάγκας και μερακλής με το τζάκι σου ή την σόμπα σου, θα βρεις στο εμπόριο ή στο internet ηλεκτρονικούς μετρητές που δείχνουν με ακρίβεια πόση υγρασία περιέχει το ξύλο ώστε να μην σε κορεοϊδεύουν οι έμποροι ξύλων.  Ξύλα με υγρασία από 15% έως 20% είναι καλά και μπορείς να τα αγοράσεις. Με μεγαλύτερη υγρασία θεωρούνται χλωρά και η τιμή τους πρέπει να πέφτει κατακόρυφα γιατί αν δεν πέσει τότε φίλε μου δεν αγοράζεις ξύλα αλλά Ν Ε Ρ Ο !!!

Και τέλος να θυμάσαι :

  • Όταν τοποθετείς τα ξύλα σου όρθια στο τζάκι ή την σόμπα σου τότε καίγονται πολύ γρηγορότερα από το να τα είχες “ξαπλωτά”
  • ΠΟΤΕ μην παραγγέλνεις ζητώντας απλά… ξύλα. Π.χ. Φέρτε μου 2 τόνους ξύλα.” Ζήτα τα ξύλα που θέλεις (π.χ. αμυγδαλιά) και μάλιστα στεγνά. Οι περισσότεροι έμποροι (όχι όλοι) συνήθως “μπερδέυουν” τα ξύλα και τα πουλάνε με μία ενιαία τιμή και άλλοι πάλι ξεχωρίζουν τα ξύλα για τζάκι και για σόμπα και φυσικά αυτά για την σόμπα είναι ακριβότερα. !!! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ και μην υποκείψετε!! Τα ξύλα έχουν ΜΙΑ και ενιαία τιμή.

 

  • Η τιμή των ξερών ξύλων πουρνάρι, αμυγδαλιά, κουμαριά και δέντρου για φέτος και για πληρωμή μετρητοίς είναι από 120 – 130€ και για τα αντίστοιχα χλωρά …. σας συνιστώ να μην τα αγοράσετε καθόλου αν σκοπεύετε να αγοράσετε τώρα, μήνα Δεκέμβριο άλλωστε τώρα ΔΕΝ υπάρχουν ξερά ξύλα.
  • Τα υπόλοιπα ξύλα π.χ. οξιές, ελιές κ.τ.λ. σαφώς και πωλούνται αρκετά φθηνότερα ακόμη και κατάξερα.
  • Και προς Θεού φίλοι μου, ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ καθόλου Καστανιά ακόμα και να σας την πουλήσουν από 20 – 30 € τον τόνο (κανονική τιμή περίπου 50€ ο τόνος) θα διαλύσετε το τζάκι ή την σόμπα σας και τα μπουριά σας. Το ίδιο ισχύει και αν προτιμήσετε χλωρό αράδι
  • Αποφύγετε παντελώς τα Βουλγάρικα ξύλα εκτός αν σας τα πουλήσουν περίπου 60€ τον τόνο και θυμηθείτε να τα κάψετε μπερδεύοντάς τα με άλλα ανώτερης ποιότητας. Σημείωση. Ναι το βουλγάρικο ξύλο καίγεται αλλά η θερμαντική του ικανότητα είναι σαφώς πάρα πολύ μικρή.
  • Αποφεύγετε να αγοράζετε καυσόξυλα από έμπορο ο οποίος “έχει” τα ξύλα του σε υπαίθριο χώρο. Αυτό ισχύει όμως αν αγοράσετε τα ξύλα από τον μήνα Οκτώβριο και μετά.
  • Για όλους εσάς που έχετε αποφασίσει να αγοράσετε ή αγοράζετε καυσόξυλα, σας παρακαλώ να προμηθευτείτε άμμεσα μια συσκευή μέτρησης της υγρασίας.

Και κάτι τελευταίο: Για όλους εσάς που ήδη έχετε αγοράσει ξύλα και δεν γνωρίζετε αν είναι χλωρά ή ξερά ή σας πούλησαν καυσόξυλα βεβαιώνοντάς σας ότι είναι ξερά, κάντε το εξής πείραμα… Όταν το τζάκι ή η σόμπα σας είναι αναμένη και σε πλήρη λειτουργία βγείτε και προσέξτε την καμινάδα ή το μπουρί σας, αν βγαίνει άσπρος παχύς καπνός τότε τα ξύλα είναι χλωρά, αν βγαίνει άσπρος καπνός τότε πάλι είναι χλωρά αλλά λιγότερο, αν δεν βλέπετε καπνό τότε τα ξύλα είναι πράγματι ξερά.

Βέβαια αν τα καυσόξυλά σας είναι πάρα πολύ χλωρά μπορείτε να τα δείτε την ώρα της καύσης, από τα πλάγια θα βγάζουν νερό.

Από αναγνώστη μας

(1η δημοσίευση 04-10-2012)

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.