Νοσοκομείο Βόλου: Όλοι προσφεύγουν μαζικά στα Επείγοντα

0
10

Όλο και περισσότεροι ασθενείς προστρέχουν πλέον στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Βόλου για να εξυπηρετηθούν, καθώς η πρόσβαση είναι δωρεάν. Η οικονομική κρίση έχει διαμορφώσει μια κατάσταση σύμφωνα με την οποία κάθε χρόνο να αυξάνονται σταθερά οι πολίτες που βρίσκουν καταφύγιο ιατρικής φροντίδας στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Βόλου.

Η τάση αυτή ξεκίνησε όλο και πιο έντονα μετά την κατάργηση των πέντε ευρώ και κορυφώνεται χρόνο με τον χρόνο λόγω της οικονομικής αδυναμίας των πολιτών.

Ποια είναι η κατάσταση με τα στοιχεία; «Παρατηρείται μια αύξηση των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν από τα Επείγοντα του Νοσοκομείου» δηλώνει ο αναπληρωτής διοικητής κ. Χάρης Αποστολίδης και προσθέτει πως τα αίτια ποικίλλουν, αλλά σίγουρα η κρίση σε συνδυασμό με την κατάργηση των πέντε ευρώ έχουν παίξει έναν σημαντικό ρόλο. Επίσης σημαντική αλλαγή επέφερε και η δυνατότητα που έδωσε η σημερινή κυβέρνηση για την πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές υγείας μεταξύ αυτών και στο Νοσοκομείο Βόλου. Ειδικά για τα Επείγοντα πολλοί είναι οι ανασφάλιστοι που τα χρησιμοποιούν, γιατί γνωρίζουν ότι θα μπορέσουν να βοηθηθούν χωρίς να πληρώσουν τίποτα.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοσοκομείου Βόλου για το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι προσερχόμενοι ασθενείς στα Επείγοντα ανήλθαν στους 44.100, ενώ πέρυσι στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα ήταν 3.750 λιγότεροι, αγγίζοντας του 40.367. Η μεγαλύτερη αύξηση στους προσερχόμενους παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο που είναι σε έξαρση οι ιώσεις. Ενδεικτικά σε σχέση με πέρυσι τον μήνα αυτόν υπήρξαν 2.000 περισσότεροι ασθενείς στα ΤΕΠ. Αλλά και ο Μάιος είχε περισσότερους ασθενείς σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα 850 περισσότεροι ήταν οι ασθενείς από πέρυσι και αυτό ερμηνεύεται και από το γεγονός πως τον φετινό Μάιο εκδηλώθηκαν διάφορες ιώσεις που άλλα χρόνια δεν ήταν.

Ο παθολογικός ήταν ο τομέας που αντιμετώπισε τους περισσότερους ασθενείς στα Επείγοντα, αλλά και ο χειρουργικός τομέας είχε μεγάλη προσέλευση.

Στην «καρδιά» του καλοκαιριού στα Επείγοντα υπάρχει αύξηση λόγω των περισσότερων τουριστών, αλλά και κάποιων πτώσεων των ηλικιωμένων.

Πάντως τα φετινά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο δείχνουν ότι κατά μέσο 245 ασθενείς προσέρχονται στα Επείγοντα καθημερινά, αριθμός πολύ υψηλός.

Εντός ημερών ξεκινούν στα Επείγοντα και οι αλλαγές που έχει προγραμματίσει η διοίκηση του Νοσοκομείου, ώστε να είναι αυτόνομα με δέκα μόνιμους γιατρούς και διάφορα στάδια επιλογής των ασθενών ανάλογα με τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών κ. Παύλος Μαλινδρέτος επισήμανε πως υπάρχει μια συνεχής αύξηση τα τελευταία χρόνια στην προσέλευση ασθενών στο νοσοκομείο. Αυτή η αύξηση που οφείλεται κυρίως στην κρίση φαίνεται τόσο στα Επείγοντα όσο και στα εξωτερικά τακτικά ιατρεία. Για παράδειγμα στα εξωτερικά ιατρεία της μονάδας τεχνητού νεφρού παλιότερα βλέπαμε πριν δύο-τρία χρόνια την ημέρα 10-15 περιστατικά και πλέον είναι σύνηθες να βλέπουμε τουλάχιστον 20 περιστατικά. Αυτό δείχνει το μέγεθος της αύξησης των προσερχόμενων ασθενών μια κατάσταση που αναμένεται να συνεχιστεί».

Φώτης Σπανός (e-thessalia.gr)

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.