Νομικό πλαίσιο λειτουργίας ιστότοπων (Blogs) στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα

0
5

oohlawlawΤο «απόρρητο» των blogs με κατάληξη .comκαλύπτεται από την Αμερικανική νομοθεσία, η οποία προβλέπει ρητά πως «δεν επιτρέπεται να γίνει άρση του απορρήτου λόγω συκοφαντικής δυσφήμισης». Αν ο εισαγγελέας κρίνει ότι δεν πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα (όπως είναι ο εκβιασμός) ΜΟΝΟ TOTE γίνεται άρση.

Στις ΗΠΑ, οι bloggers προστατεύονται από το πρώτο άρθρο του  Συντάγματος, το οποίο δίνει σε όλους “το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου”. To 2006 το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας γνωμοδότησε ότι οι bloggers ” δεν διώκονται ποινικά όταν ο διαδικτυακός τους τόπος φιλοξενεί σχόλια αναγνωστών τα οποία είναι συκοφαντικά προς τρίτα πρόσωπα. Αργότερα το ίδιο δικαστήριο αναγνώρισε και το δικαίωμα “να μην αποκαλύπτουν τις πηγές τους”.

Συνεπώς, επειδή η σελίδα μας φιλοξενείται και βρίσκεται σε αμερικανικό έδαφος, αρμόδια για την ελευθερία της έκφρασης είναι τα αμερικανικά δικαστήρια της πολιτείας της έδρας της εταιρείας που μας φιλοξενεί ή αλλιώς όλοι οι όροι χρήσης μας διέπονται από το Αμερικανικό Δίκαιο.

 

Το Νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ιστότοπων (Blogs) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ BLOGGERS ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 44/2008 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης κρίθηκε ότι τα ιστολόγια δεν υπάγονται στην έννοια του ηλεκτρονικού τύπου. Αναλογικά βρίσκει εφαρμογή η νομοθεσία του τύπου στην περίπτωση του ιστολογίου.
Παρατηρήσεις – Τα κεντρικά σημεία της απόφασης:
  • Ιστολόγιο: Xαρακτηρίζεται ως διαδραστικό μέσο επικοινωνίας αόριστου αριθμού προσώπων-αναγνωστών, που καθορίζουν το περιεχομενο του ιστολογίου.
  • Διάκριση ιστολογίου από ιστοσελίδα που διατηρεί μέσο ενημέρωσης στο διαδίκτυο, το περιεχόμενο της οποίας καθορίζεται από τον κύριο και τους δημοσιογράφους του μέσου.
  • Τα ιστολόγια δεν υπάγονται στην έννοια του ηλεκτρονικού τύπου, ο οποίος αφορά τις ιστοσελίδες των ήδη υπαρχόντων μέσων ενημέρωσης.
  • Αναλογική εφαρμογή της νομοθεσίας περί τύπου στην περίπτωση του ιστολογίου.
  • Αναγνωρίζεται η ανωνυμία των bloggers, διότι άλλωστε και στα γραπτά έντυπα παραδοσιακής μορφής είναι συνήθης η αρθρογραφία με ψευδώνυμο
  • Η εταιρία που φιλοξενεί το ιστολόγιο στον παγκόσμιο ιστό, δεν θεωρείται αναλογικά, ιδιοκτήτης, εκδότης ή συντάκτης του εντύπου, μέσω του οποίου εκδηλώθηκε η ζημιογόνος συμπεριφορά.
  • Μόνη η χρήση ενός υπαρκτού ονοματεπωνύμου ως υπογραφής  δεν αποτελεί πλήρη απόδειξη για την ταυτότητα του δράστη της προσβολής προσωπικότητας, γι’ αυτό και απαιτείται συμπλήρωση στοιχείων για την ταυτότητα του δράστη από το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας…
Επίσης σύμφωνα με το τέταρτο κεφάλαιο του Νόμου 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας 
Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις στο αποκλειστικό δικαίωμα του δημιουργού που επιτρέπουν τη χρήση περιορισμένων αντιγράφων ενός έργου για κάποιες συγκεκριμένες χρήσεις.
Μεταξύ άλλων επιτρέπεται:
  • η αναπαραγωγή έργου για ιδιωτική χρήση,
  • η παράθεση αποσπασμάτων, η χρήση υλικού σε σχολικά βιβλία και ανθολογίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναγράφεται η πηγή,
  • η αναπαραγωγή αποσπασμάτων για διδασκαλία,
  • η αναπαραγωγή από βιβλιοθήκες και αρχεία,
  • η χρήση για λόγους ενημέρωσης.

 

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.