Να στηριχτούν τα σχολεία της περιφέρειας

0
7

kaltsogiannisΝα αντιμετωπιστούν με τη δέουσα ευαισθησία τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της περιφέρειας της Μαγνησίας τα οποία λόγω της μείωσης του μαθητικού δυναμικού χάνουν οργανικές θέσεις, λιγοστεύουν οι εκπαιδευτικοί και απειλούνται με σταδιακό κλείσιμο ζητά με επιστολή του στο υπουργείο παιδείας ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Καλτσογιάννης.

Ο περιφερειακός σύμβουλος το τελευταίο διάστημα είχε συνεχείς επαφές με εκπροσώπους της τοπικής εκπαίδευσης για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τον υποβιβασμό των σχολικών μονάδων που επιφέρει ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες.

Στην επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας ο κ. Καλτσογιάννης επισημαίνει πως «λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς προτού οι μαθητές ξεκινήσουν τα μαθήματα σε διάφορα σχολεία της περιφέρειας της Μαγνησίας διαπιστώνεται το φαινόμενο της μείωσης των λειτουργικών θέσεων των σχολικών μονάδων που συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη του μαθητικού δυναμικού. Θέσεις εργασίας για τους εκπαιδευτικούς μειώνονται, ένας δάσκαλος αναγκάζεται να διδάξει ταυτόχρονα σε δύο ή και τρεις Τάξεις, ενώ οι μαθητές κινδυνεύουν να μην μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη γνώση αλλά και την ευρύτερη μόρφωση από άλλα διδακτικά αντικείμενα, όπως ξένες γλώσσες, πληροφορική, που απολαμβάνουν οι συνομήλικοί τους στα αστικά κέντρα. Δυστυχώς με τέτοιες τακτικές υποβαθμίζεται το μέλλον αυτών των τοπικών κοινωνιών.

Στα δημοτικά διαμερίσματα, όμως της επαρχίας υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι και ιδιαιτερότητες που επιβάλλουν τη διατήρηση δυναμικών σχολικών μονάδων που δεν θα υποβιβάζονται χρόνο με το χρόνο.

Γιατί η αυξομείωση του μαθητικού πληθυσμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί το μόνο κριτήριο για την οργανικότητα και λειτουργικότητα ενός σχολείου. Οι τοπικές κοινωνίες στα χωριά και τις κωμοπόλεις του νομού Μαγνησίας χρειάζονται σχολεία που θα έχουν νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές ειδικοτήτων και θα προσφέρουν ολόπλευρη μόρφωση στα παιδιά.

Είναι αναγκαία, ακόμη η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων σε όλα τα Δημοτικά, ώστε οι μαθητές να λαμβάνουν την απαιτούμενη διδακτική στήριξη και σε εκπαιδευτικά αντικείμενα που δεν μπορούν να διδαχθούν στο πρωινό διδακτικό ωράριο. Καλούμε, λοιπόν το Υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσει με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία τα σχολεία της επαρχίας που δεν πρέπει να ερημώσουν από εκπαιδευτικό προσωπικό και να γίνουν μονοθέσια ή διθέσια. Αντί της λογιστικής αντιμετώπισης των πραγμάτων, δηλαδή πόσους μαθητές πρέπει να έχει στην τάξη του ένας δάσκαλος, θα πρέπει οι αρμόδιοι να δουν το θέμα ευρύτερα και κυρίως παιδαγωγικά αλλά και με μια αναπτυξιακή χροιά για αυτές τις περιοχές που ποντάρουν στην εκπαίδευση των παιδιών τους για να προοδεύσουν αλλά και για να μην ερημώσει η ύπαιθρος ».

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.