Μηταράκης-Κλειστές δομές: Δίνει διορία μια εβδομάδα -Τι απαντούν οι αιρετοί (βίντεο)

  0
  12

  Μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ, όπου βρισκόταν με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μητσράκης το προσωρινό «πάγωμα» της εφαρμογής της ΠΝΠ για την επίταξη χώρων για κλειστές δομές μεταναστών.

  Με τους αιρετούς να απαντούν ότι στο σχέδιό της  κυβέρνησης πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η άμεση και πλήρης αποσυμφόρηση των νησιών.

  Λίγο αργότερα με post του στα social media συγκεκριμενοποιούσε την θέση του: Μια βδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά. Όλα έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθεί η πολιτική ασύλου και επιστροφών, έγραψε χαρακτηριστικά.

  «Για λόγους δημοσίου συμφέροντος, είναι απαραίτητο να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης των κλειστών δομών. Είμαστε έτοιμοι για την υλοποίηση του σχεδίου. Έδωσα μια εβδομάδα διορία να προτείνουν άλλους χώρους, κατάλληλους και διαθέσιμους, για την κατασκευή αυτών των χώρων στα νησιά», είπε αμέσως μετά στο «Θέμα 104,6» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

  Σύμφωνα με τον υπουργό, «θα συναντηθούμε, Παρασκευή ή Σάββατο και περιμένω να μου υποδείξουν, άλλους εναλλακτικούς χώρους. Θέλουμε τον διάλογο, αλλά έχουμε την ευθύνη να υπάρχουν λύσεις».

  «Είναι ξεκάθαρη η δέσμευση της κυβέρνησης ότι τα ανοιχτά κέντρα θα κλείσουν. Θα έχει μια πρακτική διαδικασία, θα ξεκινήσουμε από τον Φεβρουάριο», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

  Ο Νότης Μηταράκης ανέφερε, ότι «το κρίσιμο είναι να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό τα κλειστά κέντρα. Όσο δεν λειτουργεί η λογική των κλειστών κέντρων, θα έχουμε και ροές οικονομικών μεταναστών».

  «Πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι κακώς έρχονται, γιατί θα βρεθούν σε ένα κλειστό κέντρο και στη συνέχεια θα επιστρέφουν πίσω», είπε ο υπουργός.

  Αναφερόμενος ο υπουργός στο προφίλ εκείνων που έρχονται στην χώρα μας, σύμφωνα με την εικόνα που έχει από την εξέταση ασύλου, είπε ότι «στο δεύτερο βαθμό εξέτασης ασύλου, είναι γύρω στο 10% αυτοί που έχουν προσφυγικό προφίλ. Στον πρώτο είναι περίπου μισοί – μισοί».

  Ο υπουργός ανέφερε ότι «ζητάμε αναλογική κατανομή των βαρών και κοινούς κανόνες ασύλου στην Ευρώπη».

  Σε ερώτηση για την υλοποίηση του πλωτού φράγματος ο κ. Μηταράκης είπε ότι δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την πιλοτική εφαρμογή και τον έλεγχο και όταν δοκιμαστεί επιχειρησιακά για το πόσο είναι αποδοτικό ή όχι θα υπάρξει μία αντικειμενική απόφαση.

  Print Friendly, PDF & Email

  Σχόλια

  σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.