Μέσα από μαγνητική πύλη περνά… το νέο δικαστικό έτος στα Δικαστήρια Βόλου. Η μαγνητική πύλη στην κεντρική είσοδο του δικαστικού μεγάρου τίθεται από αύριο σε πιλοτική λειτουργία και συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα ασφαλείας, τα οποία εφαρμόζονται, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ύστερα από εισήγηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας.
Παρουσία ενός ή δύο αστυνομικών, η είσοδος πλέον στα Δικαστήρια θα υπόκειται σε έλεγχο, ενώ κλειστή θα παραμένει η δεύτερη είσοδος, στην πίσω πλευρά του κτιρίου, στην οδό Παύλου Μελά. Η πύλη συμπεριλαμβάνεται στην ίδια δέσμη μέτρων μαζί με τις κάμερες ασφαλείας που έχουν τοποθετηθεί στο κτίριο.
Για τη λειτουργία της πύλης, ήδη εκφράζονται ενστάσεις και προβληματισμοί. Οι ενστάσεις δεν αφορούν τους σκοπούς της που είναι η αποτροπή κάθε μορφής επιθέσεων ή ακόμη και η λήξη των κακόγουστων τηλεφωνημάτων για τοποθέτηση βόμβας που διακόπτουν συχνά τις εργασίες των δικαστηρίων. Αφορούν σε ταλαιπωρία που ίσως προκαλέσει στους εκατοντάδες επισκέπτες των δικαστηρίων καθημερινά, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να παραμένουν σε «ουρά» αναμένοντας τη σειρά τους για την ελεγχόμενη είσοδο. Η πύλη, ωστόσο, τοποθετείται σε ένα ιστορικό κτίριο, το οποίο δεν διαθέτει στέγαστρο στον εξωτερικό του χώρο. Κατά συνέπεια, ένας από τους προβληματισμούς είναι τι θα συμβεί εάν «ουρά» δημιουργηθεί υπό βροχή.
Ταυτόχρονα, για τη λειτουργία της πύλης ακυρώνεται ως είσοδος και κυρίως έξοδος διαφυγής η δεύτερη πόρτα από την πίσω πλευρά του δικαστικού μεγάρου. Εάν σε έκτακτο περιστατικό απαιτηθεί η σύντομη εκκένωση του κτιρίου, τότε οι εκατοντάδες επισκέπτες θα χρειαστεί να το εγκαταλείψουν από μία και μόνο πόρτα έως ότου εντοπιστεί ο υπάλληλος που θα έχει στην κατοχή του τα κλειδιά για να ξεκλειδώσει την έξοδο.
Ενας ακόμη προβληματισμός που μένει να απαντηθεί από την πρακτική εφαρμογή του μέτρου είναι εάν όσοι βρίσκονται στα δικαστήρια αναμένοντας τη δίκη τους και βγαίνουν από το κτίριο, θα ελέγχονται για δεύτερη, τρίτη, ή τέταρτη φορά, ανάλογα με το πόσες θα επιστρέφουν.
Οι δικηγόροι, πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, θα εισέρχονται χωρίς έλεγχο, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση να επιδεικνύουν τη δικηγορική τους ταυτότητα. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικηγόρων, η διοίκηση του Δικηγορικού αποφάσισε την προαιρετική αντικατάσταση των σημερινών ταυτοτήτων από άλλες μικρότερου μεγέθους σε πλαστική θήκη.
Καθιερωμένος αγιασμός
Το νέο δικαστικό έτος, από μεθαύριο Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει με τον καθιερωμένο αγιασμό, στις 12 το μεσημέρι, στο ακροατήριο του ισογείου του Δικαστικού Μεγάρου, από το Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο. Για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ.Β. Λάζαρο Γαϊτάνη, η τελετή συνδιοργανώνεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου και το Σύλλογο Δικαστικών Υπάλληλων της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Βόλου. Εκτός από τον Λ. Γαϊτάνη χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων Ιωάννα Παπαδημητρίου.
Στο μεταξύ, ο Δικηγορικός Σύλλογος προετοιμάζει τις πρώτες εκδηλώσεις του νέου δικαστικού έτους. Στις 3 Οκτωβρίου, ημέρα γιορτής του προστάτη του δικαστικού σώματος Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, συνδιοργανώνεται κοινή εκδήλωση με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Εχουν κληθεί να μιλήσουν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Β. Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ν. Αγγελάρας και ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ.
Για τις 17 Οκτωβρίου ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου προγραμματίζει εκδήλωση, με θέμα «Η συμφωνία του Δουβλίνου 1 και 2 – γεωγραφική θέση της Ελλάδος», με ομιλητές τους ευρωβουλευτές, νομικούς Ελίζα Βόζεμπεργκ από τη Ν.Δ. και Κ. Χρυσόγονο από το ΣΥΡΙΖΑ.