Μάχη στον κάμπο Τσίπρα – Μητσοτάκη για αγροτικό πετρέλαιο και αρδευτικά με φόντο τις ευρωεκλογές…

0
3

Την Τρίτη θα βρίσκεται στη Λάρισα ο Αλέξης Τσίπρας, όπου αναμένεται το απόγευμα να μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης. Νωρίτερα το μεσημέρι θα επισκεφθεί τον Τύρναβο και αναμένεται να εξαγγείλει μικρά και μεσαία αρδευτικά φράγματα για τον κάμπο της Θεσσαλίας, επιχειρώντας να διασκεδάσει και τις εντυπώσεις από το πάγωμα των έργω στον Αελώο. Η παρουσία του σε Λάρισα και Τύρναβο σηματοδοτεί ασφαλώς και τη στήριξη στις υπάρχουσες δημοτικές αρχές (Καλογιάννη για τη Λάρισα και Σαρχώση για τον Τύρναβο) που στηρίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κεντρική του ομιλία ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες,, ως μια ρελάνς στα όσα ανέφερε την περασμένη Τετάρτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης για τον αγροτικό κόσμο και τους κτηνοτρόφους.

Είναι πολύ πιθανό να κάνει μνεία και για σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αρχής γενομένης από το αγροτικό πετρέλαιο, το οποίο όμως θα αποτελέσει εξαγγελία οριστικοποιημένη ενόψει των εθνικών εκλογών.
Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής, ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε για την ομιλία του την μεγάλη κεντρική πλατεία της Λάρισας, ώστε να γίνει η ευθεία σύγκριση με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σχετικά μικρότερη πλατεία Ταχυδρομείου.

Αρδευτικά
Φαίνεται ότι παρότι βρισκόμαστε στην εποχή της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και των social media, εξακολουθούν να ελκύουν οι ομιλίες από το μπαλκόνι, οι μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις και οι μεταφερόμενοι οπαδοί, τα δύο κόμματα εξουσίας.
Φυσικά ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως σε ότι αφορά για παράδειγμα το αγροτικό πρόγραμμα των δύο κομμάτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι διαφορές είναι δυσδιάκριτες, καθώς όλα τελούν υπό την αυστηρή επίβλεψη των δανειστών και η ρητορική εστιάζεται σε επικοινωνιακού τύπου κορώνες, του στιλ «εμείς ξέρουμε ποιοί κάνουν τις νοθείες στο γάλα και στο κρέας και θα πατάξουμε τα κυκλώματα παράνομων ελληνοποιήσεων», που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ή «εμείς φέραμε το ακατάσχετο, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ μιλούσε για συμψηφισμό χρεών και επιδοτήσεων» που ανέφερε ο πρωθυπουργός από Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Είναι προφανές πως η επιστροφή του φόρου πετρελαίου που επεξεργάζονται και τα δύο επιτελεία το κυβερνητικό και αυτό της νΔ, δεν θα είναι ίση με εκείνη προ του 2015, όταν και καταργήθηκε, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, καθώς από τα 150 εκατομ. ευρώ, το ποσό που αναμένεται να διατεθεί δεν θα υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια (το ένα τρίτο). Αυτό που πιθανό θα διαφέρει είναι το αν θα δοθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου και πάλι με το στρέμμα, ή με βάση τα τιμολόγια των αγροτών, αν θα δοθεί στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ή ακόμη πιο αυστηρά στους συνεταιρισμένους αγρότες.

Σε ότι αφορά όμως αυτή-καθαυτή τη μείωση του κόστους παραγωγής που καίει τους αγρότες, δεν είναι φυσικά μόνο η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και ο τρόπος που θα γίνει αυτή, αλλά κυρίως για τον κάμπο της Θεσσαλίας, το κόστος του νερού.

Ο Αλέξης Τσιπρας λοιπόν θα ειχειρήσει από τον Τύρναβο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το πάγωμα των εργων του Αχελώου, εξαγγέλοντας μικρά και εμσαία φράγματα στο θεσσαλικό κάμπο, μόνο που αυτή τη φορά οι αγρότες βαστούν μικρό καλάθι και είναι δύσπιστοι. Τα άκουσαν να τα εξαγγέλλει και ο Σωκράτης Φάμελλος, το Σεπτέμβρη του 2017, σο αναπτυξιακό συνέδριο και έκτοτε δεν προχώρησε τίποτε.

Θα λέγαμε σε γενικές γραμμές ότι η μάχη στον κάμπο, θα κορυφωθει μετά τις ευρωεκλογές με φόντο τις εθνικές, όπου αναμένεται οι δύο αρχηγοί να ξεδιπλώσουν το πρόγραμμά τους για τον αγροτικό τομέα.. Μόνο που ο πολιτικός δεν συμβαδίζει με τον πραγματικό χρόνο της οικονομίας, αφού οι αγρότες στον κάμπο , έχουν μπροστα τους ένα δύσκολο καλοκαίρι που θα πρέπει να τα φέρουν βόλτα, άλλος με το αυξημένο κόστος νερού και αλλος χωρίς καν νερό, αφού η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στους ΤΟΕΒ που τις χρωστούν…

Πηγή: www.thessaliatv.gr

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.