Θερινό Ηλιοστάσιο

0
1

Μπορεί ο καιρός να έμοιαζε φθινοπωρινός τις τελευταίες μέρες, ωστόσο το καλοκαίρι ξεκινάει επίσημα από σήμερα και ταυτόχρονα ο υδράργυρος παίρνει την ανηφόρα.

Το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας.

Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.

Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

Σταδιακά, οι μέρες θα αρχίσουν να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία.

Έχουμε 15 ώρες μέρα και 9 ώρες νύχτα. Ο Ήλιος ανέτειλε στις 6:00 και θα Δύσει στις 21:01 για την Κατερίνη. Τα Πιέρια όμως επιταχύνουν τη Δύση κατά 15 λεπτά. Ο Ήλιος ανατέλλει και δύει στα βορειότερα σημεία του ορίζοντα στην ετήσια πορεία του.

Η ημέρα αυτή ονομάζεται Θερινό Ηλιοστάσιο γιατί ο Ήλιος φαίνεται να δύει και να ανατέλλει, (σταματά) πάνω από τα ίδια σημεία του ορίζοντα για αρκετές ημέρες.

Η διαφορά όμως της ώρας Ανατολής και της Δύσης για τις επόμενες 10-15 μέρες είναι ανεπαίσθητη.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.