«Η αναπηρία δεν είναι πρόβλημα αλλά κατάσταση»

0
6

Την Πέμπτη 15 Μαρτίου, μέλη του “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ” επισκέφθηκαν το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου ύστερα από σχετική πρόσκληση.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ενημέρωσης-Εξοικείωσης των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω βιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας”, που πραγματοποιεί ο “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ”, με πολύ μεγάλη συμμετοχή, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Λίγο μετά τις 11:00π.μ., το σχολείο καλωσόρισε τα μέλη του “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ”, τα οποία συζήτησαν με τα παιδιά πριν και μετά την προβολή της ενημερωτικής ταινίας παραγωγής της Εκπαιδευτική Τηλεόρασης με θέμα την αναπηρία, τη διαφορετικότητα και τις δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητική αναπηρία.

Οι μαθητές διστακτικά στην αρχή, αλλά όσο περνούσε η ώρα όλο και με περισσότερο θάρρος έκαναν ερωτήσεις στα μέλη του Σωματείου, σχετικά με την καθημερινότητά τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην κίνηση, τις σχέσεις τους με την κοινωνία, στην καθημερινότητα κ.α.

Οι εύστοχες ερωτήσεις, οι ειλικρινείς απαντήσεις αλλά και η συζήτηση ανέδειξε τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βοήθησε τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα την ευθύνη όλων μας στην άρση όλων των στερεότυπων και προκαταλήψεων.

Η διαπίστωση ότι η αναπηρία δεν είναι πρόβλημα αλλά κατάσταση και ότι η οργάνωση της καθημερινότητας και η στάση της κοινωνίας την εμφανίζουν έτσι, έβαλαν σε σκέψεις μαθητές και δασκάλους.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πρόεδρος του “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ” κ. Πέτρος Μπέλλος, έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για την αναπηρία ως ζώσα κατάσταση, για την προώθηση της αρχής ότι η αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, για την εμπέδωση στη συνείδηση των παιδιών ότι η αναπηρία είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη δημιουργία θετικών στάσεων των παιδιών απέναντι σε αυτά τα θέματα.

Τα παιδιά έχουν τη δύναμη της ανατροπής, αρκεί να τους προσανατολίσουμε, να τους ευαισθητοποιήσουμε και να τους ακούσουμε να εκφράζονται και να δημιουργούν διορθώνοντας τα τρωτά των προηγούμενων γενιών.
Το Δ.Σ. του “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ” αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τη Διευθύντρια του Γυμνασίου Στεφανοβικείου κα Βέτα Λάμπογλου καθώς επίσης τους εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές του Σχολείου που βοήθησαν στην επιτυχή υλοποίηση της δράσης».

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.