Ζ. Μακρή: Αδήριτη κοινωνική ανάγκη η προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας για την παράταση υποβολής δηλώσεων για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

  0
  8

  Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής των περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας, κ. Ζέττα Μ. Μακρή, ζητά με κοινοβουλευτική της ερώτηση, που κατέθεσε, σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 2020, όχι μόνο την προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας για την παράταση υποβολής δηλώσεων για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα – όπως έχει ήδη εξαγγελθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών,

  κ. Τ. Θεοδωρικάκο – αλλά και τη δρομολόγηση επιπρόσθετων ενεργειών προκειμένου να επιλυθεί μόνιμα το ως άνω ζήτημα.

  Συγκεκριμένα, σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην περιφέρεια, υπάρχει ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, που δεν έχουν ενημέρωση:

  1. για τη δυνατότητα υποβολής δήλωσης περί μη χρήσης ακινήτου στο οποίο έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, προκειμένου να διαγραφούν οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού ή να παραληφθεί η βεβαίωσή τους,
  2. για το γεγονός ότι παρότι έχουν ένα ακίνητο σε αχρησία, συνεχίζεται η υποχρέωσή τους να καταβάλλουν δημοτικά τέλη εφόσον δεν έχουν ενημερώσει τον οικείο δήμο.

  Τα παραπάνω έχουν, ως αποτέλεσμα, την έκθεση του πολίτη στον κίνδυνο της χρέωσης αναδρομικών οφειλών, οι οποίες πολλές φορές είναι υπέρογκες και στις οποίες είναι αδύνατον να ανταποκριθεί.

  Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαία, όχι μόνο η εξέταση προώθησης νομοθετικής πρωτοβουλίας για την παράταση υποβολής δηλώσεων αλλά, ταυτοχρόνως, αλλά και η αναζήτηση τρόπου συνεργασίας και ενημέρωσης μεταξύ των Δήμων, της ΑΑΔΕ (για την πιστοποίηση των τετραγωνικών των ακινήτων) και της ΔΕΔΔΗΕ (για την πιστοποίηση της διακοπής της ρευματοδότησης) για να μην ταλαιπωρούνται, πλέον, οι πολίτες.

  Το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης με αριθμό πρωτοκόλλου 4133/14/02/2020, έχει ως εξής:

  Θέμα: Παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

  Με την παρ. 1 του άρθρου 103 του νόμου 4604/2019 (ΦΕΚ 50 / Τεύχος Α/ 26.03.2019) δίνεται η δυνατότητα υποβολής δήλωσης περί μη χρήσης ακινήτου, στο οποίο έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2019, προκειμένου να διαγραφούν οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού ή να παραληφθεί η βεβαίωσή τους. Με την παρ. 2 του άρθρου 103 του ίδιου νόμου 4604/2019 (ΦΕΚ Τεύχος Α 50/26.03.2019) προβλέπεται η διαγραφή ή η παράλειψη βεβαίωσης τελών καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητα που δεν είχαν προηγούμενα ηλεκτροδοτηθεί, εφόσον ο δήμος δεν στοιχειοθετεί τη χρήση αυτών, δεδομένου ότι, με την τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 25/1975 (Α’ 74) με την παρ. 1 του άρθρου 222 του ν. 4555/2018 (Α’133) κατέστη σαφές ότι για ακίνητα που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί, η επιβολή τελών πρέπει να συνέχεται με τη χρήση του ακινήτου (βλ. αιτιολογική του νόμου). Με το από 30 Δεκεμβρίου 2019 δελτίο τύπου του Υπουργείου  Εσωτερικών, θα γινόταν ανάληψη πρωτοβουλίας από το συγκεκριμένο Υπουργείο για να δοθεί νομοθετικά παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020 στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η οποία έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Παράλληλα,  θα εξεταζόταν η δυνατότητα μόνιμης επίλυσης του προβλήματος αυτού.  Σύμφωνα με  την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η παράταση υποβολής δηλώσεων για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα είναι αναγκαία καθώς υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, ιδιαίτερα στην περιφερειακή Ελλάδα, που δεν έχουν ενημέρωση όχι μόνο για τη δυνατότητα υποβολής δήλωσης περί μη χρήσης ακινήτου στο οποίο έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, προκειμένου να διαγραφούν οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού ή να παραληφθεί η βεβαίωσή τους, αλλά και για το γεγονός ότι παρότι έχουν ένα ακίνητο σε αχρησία, συνεχίζεται η υποχρέωσή τους να καταβάλλουν δημοτικά τέλη εφόσον δεν ενημερώσουν τον οικείο δήμο.

  Δεδομένου ότι για την αναγκαιότητα της ως άνω παράτασης συναινεί και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) καθώς δεν υφίσταται, έως σήμερα, η απαιτούμενη συνεργασία τόσο από πλευράς των Δήμων με την ΑΑΔΕ προκειμένου να διασταυρωθούν τα δηλωμένα στους Δήμους εμβαδά ακινήτων με τις φορολογικές δηλώσεις (Ε2 και Ε9) του κάθε ιδιοκτήτη, όσο και από πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ με τους οικείους Δήμους προκειμένου ο πρώτος να ενημερώνει τους τελευταίους – ως οφείλει – για τη διακοπή ρευματοδότησης των ακινήτων,

   

  ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Θα προχωρήσει, τελικά, το Υπουργείο Εσωτερικών σε ενέργειες νομοθετικής πρωτοβουλίας, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, για την παράταση υποβολής δηλώσεων για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα;
  2. Σε ποιες επιπρόσθετες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να επιλυθεί μόνιμα το πρόβλημα αυτό;
  3. Τέλος, με ποιόν τρόπο θα θεραπευθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από την απουσία συνεργασίας και ενημέρωσης μεταξύ των Δήμων, της ΑΑΔΕ και της ΔΕΔΔΗΕ ώστε, πλέον, να μην ταλαιπωρούνται και να μη χρεώνονται αδίκως οι πολίτες.

  Η ερωτώσα Βουλευτής

  Ζέττα Μ. Μακρή

   

  Print Friendly, PDF & Email

  Σχόλια

  σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.