Επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας για τη λίμνη Κάρλα

0
8

Επερώτηση για τα προβλήματα στη λίμνη Κάρλα

προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας Τσιαπλές Αναστάσιος, Λούμας Γεώργιος και Χαλάτσης Αστέριος.

Αναλυτικά, στην Επερώτηση αναφέρεται:

«Πριν λίγο καιρό πραγματοποιήσατε με πανηγυρικό τρόπο τα εγκαίνια της λίμνης Κάρλας. Ωστόσο πίσω από το πανηγυρικό μέρος, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, που ζητούν τη λύση τους, για τα οποία δεν ακούγεται τίποτα.

Συγκεκριμένα:

  • Ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου -Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου, που εποπτεύεται από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, που έχει στην ευθύνη του τις προστατευόμενες περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ της Θεσσαλίας, είναι δραματικά υποστελεχωμένος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητές του. Σήμερα έχει στη δύναμή του, μόλις 10 άτομα προσωπικό, όταν προβλέπονται 30 άτομα για να ανταποκρίνεται στις αρμοδιότητές του. Και μάλιστα αυτοί οι 10, είναι όλοι τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εδώ και χρόνια! Δεν υπάρχει για παράδειγμα κανένας ιχθυολόγος, δεν υπάρχει δεύτερος δασολόγος, βιολόγος όπως απαιτείται, λείπουν 4 φύλακες και διάφορες άλλες ειδικότητες.

Η χρηματοδότηση του φορέα είναι ελλιπέστατη, αφού το 90% περίπου των χρημάτων που δίνονται από το υπουργείο σας με καθυστερήσεις στο φορέα, αφορούν τη μισθολογική δαπάνη για το προσωπικό και με το υπόλοιπο 10% περίπου, καλείται να αντιμετωπίσει τις λειτουργικές δαπάνες, που είναι πολύ μεγαλύτερες, με δεδομένη τη μεγάλη ακτίνα και τον όγκο δράσης του φορέα.

  • Η στάθμη της λίμνης, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, από τότε που μπήκε το πρώτο νερό, έχει φτάσει στα 2,4 μέτρα και ο όγκος του νερού στα 70.000.000 κ.μ., ενώ χρειάζεται να διπλασιαστούν ο όγκος του νερού και η στάθμη της λίμνης, προκειμένου να εξυπηρετεί πέρα από περιβαλλοντικούς και αρδευτικούς σκοπούς, όταν ολοκληρωθούν τα σχετικά έργα για την άρδευση. Μόνο από τα βρόχινα νερά, αυτές οι ποσότητες δεν μπορούν να καλυφθούν. Χρειάζεται να λυθεί το θέμα του εμπλουτισμού της από τον Πηνειό ποταμό, από τον οποίο σήμερα διοχετεύεται μια ποσότητα νερού πολύ κάτω απ’ αυτή που θα μπορούσε και έπρεπε, με δεδομένο ότι η παροχέτευση γίνεται από την τάφρο Τ2, στη διαδρομή της οποία χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού. Επίσης υπάρχει θέμα συνεννόησης και με τον ΤΟΕΒ Πηνειού, στην ευθύνη του οποίου είναι η συγκεκριμένη τάφρος. Λύση θα μπορούσε να δώσει η ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών στο Φράγμα στον Πηνειό, στην περιοχή Γυρτώνη Λάρισας, που θα έδινε τη δυνατότητα μεγαλύτερης παροχέτευσης νερού στην Κάρλα, το οποίο όμως καρκινοβατεί εδώ και χρόνια.
  • Η προστασία της λίμνης Κάρλα από την ρύπανση δεν είναι εξασφαλισμένη και κατά καιρούς εμφανίζονται προβλήματα ρύπανσης, είτε από φυτοφάρμακα, είτε από άλλες αιτίες, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει περιμετρικά της λίμνης ελεγχόμενη ζώνη μη χρήσης γεωργικών φαρμάκων, ούτε η απαραίτητη φύλαξη, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Επίσης οι μετρήσεις για τα επίπεδα ρύπανσης της λίμνης είναι ελλειμματικές, λόγω της υποστελέχωσης κυρίως του φορέα, αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Θεσσαλίας ερωτάμε τον κ. περιφερειάρχη:

  1. Αν θα διεκδικήσει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου για όλο το προσωπικό που ήδη εργάζεται στο Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου, με αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας τους και αν θα διεκδικήσει την άμεση προκήρυξη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για όλα τα κενά που υπάρχουν σε επιστημονικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό στον εν λόγω φορέα;
  2. Αν θα διεκδικήσει την ουσιαστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του φορέα, ώστε να καλύπτονται επαρκώς, όχι μόνο οι μισθολογικές δαπάνες του προσωπικού, αλλά και όλα τα λειτουργικά έξοδα;
  3. Τι σκοπεύει να κάνει για την ολοκλήρωση του έργου του Φράγματος Γυρτώνης στον Πηνειό, προκειμένου να προχωρήσει η παροχέτευση μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού προς τη λίμνη Κάρλα και για τη συνεννόηση με τον ΤΟΕΒ Πηνειού για την εξασφάλιση κανονικής παροχέτευσης νερού στην Κάρλα;
  4. Τι σκοπεύει να κάνει για την προστασία της λίμνης από τη ρύπανση, σχετικά με την καθιέρωση ελεγχόμενης ζώνης μη χρήσης φυτοφαρμάκων στην περιοχή περιμετρικά της λίμνης, για την επαρκή φύλαξή της και τη διενέργεια τακτικών και ουσιαστικών ελέγχων ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή προστασία της λίμνης;
  5. Τι σκοπεύει να κάνει για τη στελέχωση και λειτουργία του Μουσείου Κάρλας;».
Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.