Ελλειμμα 130 εκ. κ.μ. νερού στην Κάρλα

0
7

karla-limni1Ελλειμμα νερού κατά 130 εκ. κ.μ.(!) κατά μέσο όρο κάθε υδρολογικό έτος καταγράφεται στην υδρολογική λεκάνη της Κάρλας. Για να καλυφθεί το ισοζύγιο, γίνεται υπεράντληση από τον υπόγειο υδροφορέα. Η περιοχή από το Στεφανοβίκειο έως και τον Αγιο Γεώργιο Βελεστίνου είναι η πιο υποβαθμισμένη ποιοτικά και ποσοτικά όσον αφορά τον υπόγειο υδροφορέα. Για την άντληση νερού, οι γεωτρήσεις κατεβαίνουν κατά μέσο στα 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (!) ενώ τα νιτρικά που έχουν εντοπιστεί

-σε σημείο τέτοιο ώστε το νερό να θεωρείται σε κάποιες περιπτώσεις ακατάλληλο για χρήση- συνιστούν υποβάθμιση της ποιότητας των υδατικών αποθεμάτων.

Τα παραπάνω αποτελούν τα βασικά συμπεράσματα του ερευνητικού προγράμματος Υδρομέντωρ, που εφαρμόστηκε στην περιοχή της Κάρλας. Στο πλαίσιο του προγράμματος μελετήθηκε η υπάρχουσα κατάσταση, εγκαταστάθηκαν τηλεμετρικοί σταθμοί για την παρακολούθηση της ποσότητας και ποιότητας των νερών, ενώ μελετήθηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο ελλειμματικό ισοζύγιο νερού. Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσιάζονται σήμερα σε ημερίδα, στο αμφιθέατρο Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Πεδίο του Αρεως.

Η ελπίδα για την ανάκαμψη του υπόγειου υδροφορέα βρίσκεται στην ολοκλήρωση των έργων και πλήρη λειτουργία του ταμιευτήρα και των αρδευτικών συστημάτων της Κάρλας.

Μέσω του προγράμματος μελετήθηκαν όλα τα σενάρια σε βάθος χρόνου έως το 2100. Οπως υπογράμμισε ο καθηγητής υδρολογίας και υδατικών πόρων του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Θανάσης Λουκάς, εάν ο ταμιευτήρας αρχίσει να λειτουργεί όπως πρέπει τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα του νερού του υπόγειου υδροφορέα θα βελτιωθεί.
taxydromos.gr

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.