Ελευθεροχώρι Φερών – Πληροφορίες

0
6

eleftheroxoriΟι αρχές της ιστορίας του συνδέονται με το παρακείμενο τουρκοαλβανικό Τεκέ των δερβίσηδων. Ήταν τσιφλίκι τους, γεγονός που μαρτυρείται και από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που λάτρευαν ιδιαίτερα οι δερβίσηδες του Χατζή –Μπεκτάς. Στην Τουρκοκρατία λέγονταν Αρντουάν που σημαίνει «χωριό των προσευχητών» και έτσι ενισχύει την ιστορική άποψη για στενή εξάρτηση με το ησυχαστήριο των Μπουμπάδων. Μέσα στην ιστορική αλήθεια και ο Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης στον «Προμηθέα» του 1892 μας πληροφορεί ότι το Ελευθεροχώρι έχει κατοίκους 14 και εξουσιάζεται από τον παρακείμενο Τεκέ και οι κάτοικοί του δεν είναι ευχαριστημένοι από τη διοίκησή του. Το Ελευθεροχώρι μετά την Τουρκοκρατία έγινε τσιφλίκι του Μαργαρίτη Αποστολίδη ενώ σήμερα υπάγεται στο δήμο Φερών.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Προηγούμενο άρθροΑερινό Φερών
Επόμενο άρθροΚοκκαλέϊκα
Είμαι το μέλος Karlanews, όπου μαζί με τον διαχειριστή είχαμε την ιδέα για αυτή την σελίδα. Γεννήθηκα και συνεχίζω να ζω στο Στεφανοβίκειο. Εργάζομαι στον Βόλο. Έχω μια ευτυχισμένη οικογένεια όπου τώρα απλά απολαμβάνω τις χαρές της ζωής. Όσο ζω, θα συνεχίσω να γράφω εδώ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.