Δικαίωμα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας

0
5

Στο Δικαστήριο του Στρασβούργου (European Court of Human Rights) που είναι ένας υπερεθνικός θεσμός του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει δικαίωμα να καταφύγει ο προσωρινά κρατούμενος με Διάταξη του κ. Ανακριτή Αθηνών, Αρτέμης Σώρρας μετά την εξάντληση τών εσωτερικών (εθνικών) ένδικων μέσων..

Παραπονούμενος με ατομική Προσφυγή για ευθεία, σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που προστατεύονται με την ΕΣΔΑ και τα διεθνή Πρωτόκολλα πού έχει κυρώσει με νόμους η Ελλάδα, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1950, και ειδικότερα διότι παραμένει έγκλειστος από τις 21.6.2018 στό κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού χωρίς ακόμη να έχει ακόμη προσδιοριστεί η δίκη του.

Η ΕΣΔΑ προστατεύει μεταξύ άλλων το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη πολιτική η ποινική, το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, της ελευθερίας της έκφρασης, της σκέψης, το δικαίωμα σε ένα αποτελεσματικό ένδικο μέσο, το δικαίωμα του εκλέγειν και συνέρχεσθαι.

Ζητώντας λόγω σημαντικής ηθικής βλάβης από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πού διαπράχθηκαν από το ελληνικό κράτος και για τις συνθήκες κράτησης του την έκδοση απόφασης (judgment) και την επιδίκαση για την χρηματική ικανοποίηση του.

Ο Αρτέμης ΣΩΡΡΑΣ επικεφαλής της Ε.ΣΥ,. του οποίου η εμφάνιση στο Δικαστήριο θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με την επιβολή περιοριστικών όρων, κατηγορείται για σύσταση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση απάτη, διέγερση, διασπορά ψευδών ειδήσεων και άλλα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα που σχετίζονται με την πολιτική δραστηριότητα του πολιτικού φορέα ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ.

Η Ελλάδα είναι σχεδόν η μοναδική χώρα της ΕΕ όπου το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης είναι 18 μήνες.
Η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις εφαρμόζεται εντελώς καταχρηστικά.
Είναι προφανές ότι λόγω του ιδιαιτέρως δυσμενούς και αρνητικού κλίματος που δημιούργησαν τα εγχώρια ΜΜΕ, που ενώ η υπόθεση ευρίσκετο στο στάδιο της κύριας ανάκρισης και ο ίδιος δέν είχε συλληφθεί ή απολογηθεί, προεξοφλώντας και προδικάζοντας την ενοχή του, αποκαλούν μειωτικά, προσβλητικά και ανεπίτρεπτα με συχνές υπερβολικές αναφορές σε κεντρικά δελτία ειδήσεων και ρεπορτάζ προκαταβολικά εγκληματική οργάνωση την Ε.ΣΥ. και”οπαδούς”τά στελέχη της, παραβιάζοντας συνεχώς και δόλια τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και την κείμενη Νομοθεσία αλλά και το συνταγματικά κατοχυρωμένο τεκμήριο της αθωότητας του, θεμελιώδες στοιχείο και δικαίωμα δίκαιης δίκης, ότι έχει δικαιολογημένα κλονιστεί η εμπιστοσύνη του και ότι δεν θα έχει δίκαιη, αντικειμενική και αμερόληπτη δίκη.

Ότι επιχειρείται από διάφορα κέντρα πριν την τελεσίδικη δικαστική κρίση η μέσω αυτής, η πρόωρη κοινωνική, πολιτική εξόντωση και εκμηδενισμός του ιδίου αλλά και η διάλυση του ιδρυθέντος από αυτόν πολιτικού φορέα ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από τό ΕΔΔΑ για παραβίαση διατάξεων της ΕΣΔΑ.
Ίσως η διεθνοποίηση του ζητήματος είναι μονόδρομος γιά τον επικεφαλής της Ε.ΣΥ, πού έχει πρίν λίγες ημέρες καταθέσει Αίτηση αντικατάστασης της διαταχθείσης προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους..

ΒΑΣΙΛΗΣ Δ. ΝΟΥΛΕΖΑΣ
Δικηγόρος – Rechtsanwalt
Mέλος της Ένωσης ΕλλήνωνΠοινικολόγων – DAV

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.