Δεκάδες νεκρά πουλιά στη λίμνη Κάρλα (ΦΩΤΟ)

0
2

karla-nekra-poulia

Σοβαρό πρόβλημα στο οικοσύστημα της λίμνης Κάρλας διαπιστώνουν σε ανακοίνωσή τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, επισημαίνουν πως μετά από επιτόπια επίσκεψη έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 50 νεκρά πουλιά, κυρίως αργυροπελεκάνοι και ροδοπελεκάνοι.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Θ. Παπαδημητρίου και Χ. Λασπίδου (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος), Κ. Κορμάς (Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος), Μ. Κατσιάπη και Μ. Μουστάκα-Γούνη (Τμήμα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), επισημαίνονται τα εξής:

«Είναι γνωστό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με βάση τα δημοσιευμένα δεδομένα μας, ότι η «Λίμνη» Κάρλα χαρακτηρίζεται από έντονες και παρατεταμένες «ανθίσεις» τοξικών κυανοβακτηρίων και ευκαρυωτικών μικροοργανισμών (τοξικών φυκών) από τα πρώτα χρόνια της επαναπλήρωσής της. Δυστυχώς, το φετινό καλοκαίρι δεν αποτελεί εξαίρεση και διαφαίνεται ότι μετά από πέντε και πλέον έτη διαχείρισης της «λίμνης» το πρόβλημα του οικοσυστήματος αυτού είναι πια φανερό και δια γυμνού οφθαλμού.

karla-nekra-poulia1

Στις 14/07/2016 διαπιστώθηκε, μετά από επιτόπια επίσκεψή μας, η ύπαρξη νεκρών και ημιθανόντων πουλιών <https://goo.gl/photos/bLhDB1YbLbdqGzXSA> –κυρίως
αργυροπελεκάνων και ροδοπελεκάνων– σε παρόχθιες περιοχές της «Λίμνης» Κάρλας.

Έγινε άμεση συλλογή δειγμάτων από αυτά τα πουλιά στα οποία έγιναν αναλύσεις προσδιορισμού των συγκεντρώσεων τριών εκ των κυριότερων κυανοβακτηριακών τοξινών σε διαφορετικούς ιστούς των συλλεχθέντων πουλιών. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι οι ιστοί των πουλιών έχουν υψηλότατες συγκεντρώσεις ηπατοτοξινών και νευροτοξινών.

karla-nekra-poulia2

Μέχρι σήμερα έχουμε εντοπίσει τουλάχιστον 50 νεκρά πουλιά.

Οι αναλύσεις των ίδιων κυανοβακτηριακών τοξινών στο νερό έδειξαν ότι το ελάχιστο νερό που έχει απομείνει στη «Λίμνη» Κάρλα και αυτό το καλοκαίρι, έχει επίσης υψηλές συγκεντρώσεις αυτών των τοξινών. Η ανάλυση της σύνθεσης του φυτοπλαγκτού κατά την ίδια περίοδο έδειξε ότι η παραγωγή αυτών των τοξινών οφείλεται σε τοξικά κυανοβακτήρια όπως τα Cylindrospermopsis raciborskii, Aphanizomenon favaloroi, Anabaenopsis elenkinii και Planktothrix spp., τα οποία είναι γνωστό ότι «ανθίζουν» στη νέα «Λίμνη» Κάρλα από την επανασύστασή της.

Καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, η παρακολούθηση του συνεχίζεται από την ερευνητική ομάδα μας.

Σε μια περίοδο που μέρος της παρακολούθησης της οικολογικής ποιότητας των λιμνών φαίνεται ότι έχει αφεθεί σε μη ειδικούς, τα ελληνικά πανεπιστήμια αν και έχουν αποκλειστεί από το εθνικό δίκτυο παρακολούθησης των υδάτων, μέσω του εξειδικευμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου προσωπικού τους συνεχίζουν τις προσπάθειές τους χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη από τους σχετικούς φορείς -όλων των επιπέδων- στην παρακολούθηση της οικολογικής κατάστασης των ελληνικών λιμνών».

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.