Ανταγωνισμός για τα ποιοτικά στάρια της Θεσσαλίας -με 280 ευρώ ο τόνος φορτώνουν καράβια στο Βόλο

  Ξεκίνησε το αλώνισμα

  0
  67

  Επιβεβαιώνεται με πράξεις η φετινή καλή εικόνα αγοράς στο σκληρό σιτάρι, με τις δύο πρώτες φορτώσεις της τάξεως των 5 χιλιάδων τόνων περίπου να φεύγουν από το λιμάνι του Βόλου με τιμή FOB στα 275 και 280 ευρώ ο τόνος. Οι παραπάνω παραδόσεις έρχονται σε συνέχεια των ανακοινώσεων της ΕΑΣ Βόλου για παραλαβές του σκληρού πρώτης ποιότητας με 25 λεπτά το κιλό από τους παραγωγούς. Μόνιμα θετικό σήμα εκπέμπει ο δείκτης της Φότζια που διατηρείται για τέταρτη εβδομάδα πάνω από τα 300 ευρώ τον τόνο (από 302 – 307 ευρώ ο τόνος για σιτάρια με πρωτείνη 12%, ειδικό βάρος 80kg/hl και υαλώδη 80%).

  Οι πρώτες ημέρες του αλωνισμού στη Θεσσαλία τοποθετούν το 80% της παραγωγής σκληρού σίτου στην πρώτη ποιότητα και εφόσον ο καιρός κρατήσει για λίγες μέρες ακόμα θα μπορεί να γίνεται λόγος για μια από τις καλύτερες ποιοτικά αποδόσεις των τελευταίων ετών. Ίσως είναι αυτό που κάνει τους αγοραστές να συνωστίζονται αυτή τη φορά και να φορτώνουν αδιάκριτα, καθώς όλα τα στοιχεία προοιωνίζουν μια καλή αγορά το επόμενο διάστημα και τουλάχιστον μέχρι να πέσουν στην αγορά κατ’ αρχήν τα γαλλικά σκληρά και στη συνέχεια τα σκληρά σιτάρια του Καναδά, ο όγκος και η ποιότητα των οποίων δεν μπορεί σήμερα να προεξοφληθεί.

  Όλα ξεκινούν πάντως από το γεγονός ότι κατά το προηγούμενο τρίμηνο και με αφορμή την κατάσταση που δημιούργησε ο κορωνοϊός, οι εταιρείες ζυμαρικών και οι αλευρόμυλοι άδειασαν από σιτάρι, ενώ η καταναλωτική ζήτηση παραμένει ζωηρή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η διαδικασία των ανοικτών τιμών που επιβάλει κάθε χρόνο το ιδιωτικό εμπόριο, φέτος δεν δείχνει να ευδοκιμεί, καθώς οι παραγωγοί γίνονται πιο επίμονοι και εκδηλώνουν τη διάθεση να κλείσουν τα σιτάρια πριν πέσουν στα σιλό των εμπόρων.

  Print Friendly, PDF & Email

  Σχόλια

  σχόλια

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.