Ανελκύστηκε από τη θάλασσα το «Απάτσι» της 1ης ΤΑΞΑΣ

0
14

apatsi-thalasaΣχεδόν τρεις ώρες διήρκεσε η διαδικασία ανέλκυσης του ελικοπτέρου «Απάτσι», που έπεσε χθες το πρωί στη θάλασσα, στην περιοχή του κόλπου Ορφανού, Ανατολικά της Χαλκιδικής, ενώ συμμετείχε στην άσκηση «ΣΑΡΙΣΑ 2016» και είχε απογειωθεί από την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.
Η επιχείρηση ανέλκυσης ξεκίνησε στις 9 το βράδυ και προσωπικό της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, που εδρεύει στο Βόλο μαζί με τα άλλα ασκούμενα τμήματα, βούτηξαν και έβαλαν μπαλόνια στο ελικόπτερο ώστε να το ανεβάσουν ολόκληρο στην επιφάνεια, καθώς μετά την πρόσκρουση στο νερό είχε γυρίσει ανάποδα και το μισό βρισκόταν κάτω από το νερό.

Στη συνέχεια το έδεσαν με ιμάντες ώστε να μην πάθει κάποια δομική ζημιά και το έσυραν μέχρι την παραλία.

Η επιχείρηση ανέλκυσης του ελικοπτέρου ΑΗ-64 ξεκίνησε στις 9 το βράδυ και λίγο πριν τα μεσάνυχτα είχε ολοκληρωθεί.

Σήμερα αναμένεται αρματοφορέας να το παραλάβει και να το μεταφέρει στη βάση ελικοπτέρων της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο προκειμένου να εξεταστεί από τους εμπειρογνώμονες που θα συντάξουν το πόρισμα για τα αίτια της πτώσης.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα το ελικόπτερο να σωθεί και να επισκευαστεί. Ωστόσο αυτό θα κριθεί αφού ολοκληρωθεί το έργο των εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσουν την πτώση του ελικοπτέρου.

Δεν σημειώθηκε ρύπανση
Παράλληλα με την ανέλκυση, ειδική ομάδα της Γενικής Επιθεώρησης Στρατού έσπευσε στο σημείο της πτώσης του ελικοπτέρου προκειμένου να κάνει μετρήσεις για να διαπιστώσει εάν υπήρξε κάποια περιβαλλοντική καταστροφή από την πτώση του ελικοπτέρου.

Με ειδικά μηχανήματα έκαναν μετρήσεις για να εντοπίσουν τυχόν επιβάρυνση από ενδεχόμενη διαρροή καυσίμου ή από τα πυρομαχικά του ελικοπτέρου, έλαια των υδραυλικών ή άλλα υλικά.
Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΣ δεν εντοπίστηκε κάποιο πρόβλημα και η παραλία είναι κατάλληλη για χρήση από τους λουόμενους.

Σημειώνεται ότι το ελικόπτερο κατέπεσε στις 9 χθες το πρωί κατά τη διάρκεια της άσκησης σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από την ακτή και ευτυχώς, χάρη στην άμεση επέμβαση Πεζοναυτών και Καταδρομέων κυβερνήτης και συγκυβερνήτης σώθηκαν και νοσηλεύονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.